//
most olvassa...
Élő múlt/Securitate, Délvidék/Horvátország-Szerbia-Szlovénia, Felsőoktatás, Felvidék/Szlovákia, Kárpát-medence, Kárpát-medencei körkép, Kárpátalja/Ukrajna, Közösségi/kisebbségi jogok, Közoktatás, Külpolitika, Kormányzás, Magyar szervezetek, Magyar-magyar, Magyar-román, Magyarokról, NATO/fegyveres ügyek, Oktatás és tudomány, Parlament, Pártok, Politika, Régiók/autonómia, Történelem, Trianon, XX. század

Hozták a formájukat – Népújság

Nem vagyunk választási kampányban, de egy kis magyar botrány mindig jól jön, politikai tőkét jelenthet az elkövetkezendőkre. Ezért is reagáltak oly hevesen a román politikusok a magyar köztársasági elnöknek a múlt héten a kijevi Krími Platform alakuló ülésén elhangzott kijelentésére. Negyvenhat ország képviselőinek a jelenlétében azt mondta: a magyarok tudatába mélyen beleégett mind a nagyhatalmi agresszió, mind pedig Trianon traumájának emléke, ezért a magyarok pontosan tudják, hogy Ukrajna népe számára miért annyira érzékeny seb a Krím annexiója.

e-nepujsag.ro

A román külügy diplomáciai csatornákon tiltakozott a Kijevben elhangzottak ellen, hogy „nagyon nem helyénvaló” a magyar köztársasági elnök beszéde. Annál vehemensebb volt egyes kormánypárti és ellenzéki politikusok reakciója. Felháborítónak és elfogadhatatlannak tartják ugyanakkor, hogy sem a csúcsértekezleten jelen lévő Florin Cîţu miniszterelnök, sem Klaus Iohannis államfő nem replikázott, nem védte meg a „nemzeti érdeket”.

A PSD elnöke szerint Romániának nincs miniszterelnöke, sem államfője, aki állást foglalna, amikor az országot „a legmagasabb szinten alázzák meg”, és „Iohannis nemzetárulást követ el azáltal, hogy nem szólal fel a magyar államelnök szavai ellen.” De mélységesen felháborított egy Maros megyei szociáldemokrata képviselőt is az a tény, hogy a román vezetők nem reagáltak az ominózus kijevi beszédre.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a képviselőház elnöke is tiltakozott amiatt, hogy a magyar állam elnöke Krím annexióját Trianon traumájához hasonlította, és azt vetette Cîţu, jelenlegi legádázabb politikai vetélytársa szemére, hogy az elvtelen magyar támadással szemben nem volt képes a helyszínen megvédeni Romániát.

Nem hagyhatjuk ki végül a magyarellenességéről elhíresült Dan Tanasă AUR-os képviselőt sem, aki ugyan kissé megkésve, de annál nagyobb vehemenciával harapott rá Áder János nyilatkozatára. Az elnöki kijelentés után négy nappal reagált a történtekre, és – kiderült –, főleg az fájt neki, hogy a román államfő nem reagált nyilvánosan az „elfogadhatatlan és megbocsáthatatlan” kijelentésekre. „Amikor egy államfői szintű megnyilatkozásra Románia csak egy külügyminiszteri nyilatkozattal képes reagálni, akkor megalázkodik, és szolgaként viselkedik” – jelentette ki.

Nagy tehát a politikusok felháborodása, jó alkalom, hogy szidják Magyarországot, és igencsak jól jön a belső politikai ellenfelek lejáratásához is: Ludovic Orbannak különösen jó a szeptemberi kongresszus előtt, a szociáldemokrata ellenzéki pártvezérnek pedig alkalmat ad a kormánypárt és az államfő pocskondiázására.

A politikusok ezúttal is „hozták a formájukat”.

Mózes Edith

2021. augusztus 30., 15:49:36

https://e-nepujsag.ro/articles/hoztak-a-formajukat

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: