//
most olvassa...
Politika

Kelemen Hunor a SIJJ-ügyről: az RMDSZ nyitott, ha az igazságügyi miniszternek jobb javaslata van – Krónika

Az RMDSZ nyitott a tárgyalásra, ha az igazságügyi miniszter jobb megoldást javasol az igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekményeket vizsgáló ügyészség (SIJJ) felszámolására – jelentette ki a koalíció vezetőinek hétfő esti tanácskozása után Kelemen Hunor kormányfőhelyettes.

Kelemen Hunor • Fotó: RMDSZ/Gönczy Tamás

A szövetségi elnök beszámolója szerint a találkozón csak nagyon kevés szó esett a SIIJ-ről, a tárgyalásokat az intézmény felszámolásáról a jövő héten folytatják. „Az igazságügyi minisztertől várjuk a megoldást. Nyitottunk vagyunk, ha van egy jobb javaslata a mi indítványunknál” – mondta Kelemen Hunor, arra utalva, hogy

az RMDSZ a legfőbb ügyészségre ruházná át a SIIJ hatáskörét,

míg a miniszter ragaszkodik ahhoz, hogy az igazságszolgáltatásban elkövetett korrupciós bűncselekményeket a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vizsgálja ki – közölte az Agerpres.

A kormányfőhelyettes szerint abban egyetértés van a koalícióban, hogy a SIIJ-t fel kell számolni. Ám az intézmény megszűntetése után is szavatolni kell a bírák és ügyészek függetlenségét, és szabályozni kell a büntetőjogi felelősségre vonásukat – tette hozzá Kelemen Hunor.

A koalíció vezetőinek tanácskozása után a Nemzeti Liberális Párt elnöke, Ludovic Orban azt nyilatkozta, hogy a SIIJ csak olyan törvénytervezettel számolható fel, amelyet valamennyi kormánypárt támogat.

A politikus közölte, hogy az igazságügyi miniszter hamarosan előáll majd egy javaslattal, amelyik a Velencei Bizottság ajánlásait is figyelembe veszi.

Az USR PLUS társelnöke, Dan Barna elmondta, mulatságosnak tartja, hogy a koalíció vezetőinek tanácskozásán az PNL politikusai azt állították, hogy van egy javaslatuk a SIIJ felszámolására, de nem árultak el erről semmilyen konkrétumot. Barna is megerősítette, hogy a tárgyalásokat erről a témáról a jövő héten folytatják.

2021. augusztus 31., 12:26

https://kronikaonline.ro/belfold/kelemen-hunor-szerint-az-rmdsz-nyitott-ha-az-igazsagugyi-miniszternek-van-jobb-javaslata-az-o-inditvanyuknal

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: