//
most olvassa...
Politika

Lehullt a maszk az Untoldon bulizókról: több száz bírságot róttak ki a hatóságok – Krónika

Nem viseltek védőmaszkot az Untold elektronikus zenei fesztivál résztvevői a koncertek alatt, amiért több száz bírságot róttak ki a hatóságok. A hétfőn hajnalban záruló, négynapos rendezvénysorozatra több mint száz országból napi hetvenezer résztvevőt vártak a szervezők. A városlakók az éjjel is messze hangzó, dübörgő zene miatt tiltakoztak.

A Kolozsvár belvárosában tartott rendezvénysorozatra hatalmas külföldi és belföldi tömeg érkezett  • Fotó: Untold/Facebook

Több száz bírságot róttak ki a hatóságok a hétfőn hajnalban záruló kolozsvári Untold elektronikus zenei fesztivál résztvevőinek, miután olyan felvételek láttak napvilágot a világhálón, hogy a bulizók nem viseltek maszkot.

A fotókon, videókon látható, hogy több száz ember zsúfolódik össze a koncerteken, fittyet hányva a járványügyi előírásokra.

A négynapos rendezvénysorozatra több mint száz országból napi hetvenezer résztvevőt vártak a szervezők, akik az Untold engedélyeztetésekor azt közölték, a maszkviselés kötelező lesz a koncertek alatt. A szervezők szerint a fesztiválozóknak a belépéskor kötelező volt maszkot viselniük, de végül is mindenkinek a saját felelőssége lesz, hogy eltakarja-e a száját és az orrát a koncertek alatt.

„A koncertekre való belépéskor kötelező a maszkviselés, ha valakinek nincs maszkja, adunk mi, de a koncertek alatt mindenki a saját felelősségére viseli vagy nem viseli. A résztvevők nyolcvan százaléka amúgy is be van oltva, vagy már átesett a betegségen” – mondta Edi Chereji, az Untold menedzsere. A szabályozás szerint a fesztiválra azok léphettek be, akik az egységes európai védettségi igazolvánnyal rendelkeznek.

A közösségi oldalakon nagy felháborodás kísérte az éjszaka is hatalmas dübörgéssel kísért rendezvényt, a hangos zene ugyanis egész éjszaka messzire hallatszott a belvárosból.

A városlakók a zajszennyezés miatt tiltakoztak, sokan felrótták a városvezetésnek, hogy a hatalmas bevétel miatt fittyet hány a lakosok igényeire. Emil Boc, a kincses város polgármestere azzal próbálta csitítani a zúgolódást, hogy közölte: az előző években mintegy 50 millió euró folyt be az Untoldból a város költségvetésébe, különböző becslések szerint idén 30 millió. Az elöljáró mindezt a Digi24 hírportálnak nyilatkozta.

Egyesek várják, mások utálják az Untoldot: megosztja a kolozsvári közvéleményt a zenei fesztivál

 

A civil lakosság azt is nehezményezi, hogy a hatóságok kettős mércét alkalmaznak:

a több tízezres tömeget a belvárosba vonzó Untold idején a fesztiválozók fittyet hányhattak a maszkviselési kötelezettségre, közben meg hétfőn kezdődik a tanév, a gyerekeknek az iskolában pedig kötelező a védőmaszk.

A Kolozs megyei közegészségügyi igazgatóság (DSP) igazgatója, Dorina Duma az Europa FM-nek úgy nyilatkozott, hogy a kötelező maszkviselés volt a feltétele az Untold megszervezésének. Mint mondta, a szervezők a felelősek azért, hogy a résztvevők betartsák a járványügyi előírásokat.

Az immár hatodízben tartandó, tavaly a pandémia miatt törölt Untoldon az elektronikus zene külföldi nagyágyúi, visszatérő és a fesztiválon első ízben részt vevő előadók produkciói, számtalan kísérőprogram, a fantasy világát idéző látványelemek várta a műfaj szerelmeseit. Az Untold színpadain olyan előadók léptek-lépnek fel, mint David Guetta, Parov Stelar, Martin Garris, Tyga, Dimitri Vegas & Like Mike, The Script és Steve Aoki. Dimitri Vegas & Like Mike „sürgős családi okok miatt” lemondta kolozsvári fellépését.

Kiss Judit

2021. szeptember 12., 17:10

https://kronikaonline.ro/szines/lehullt-a-maszk-az-untoldon-bulizokrol-tobb-szaz-birsagot-rottak-ki-a-hatosagok

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: