//
most olvassa...
Politika

FRISSÍTVE – RMDSZ-kongresszus: középpontban a család és a jövő évi népszámlálás – Maszol

Szeptember 17-én, pénteken Marosszentgyörgyön tartja 15. kongresszusát az RMDSZ. A szövetség legmagasabb szintű döntéshozó testületének fő témája ezúttal a családvédelmi közpolitikák meghatározása, de hangsúlyosan foglalkoznak majd a jövőre esedékes népszámlálással is. A kongresszuson várható politikai döntésekről Hegedüs Csilla államtitkárt, az RMDSZ szóvivőjét kérdeztük.

Archív felvétel | Fotó: rmdsz.ro/Mihály László

Amint a Maszolon beszámoltunk róla, Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) szeptember eleji kolozsvári ülésén kiemelte, azt vállalták, hogy új családtámogatási és gyermeknevelési közpolitikát dolgoznak ki.

Azért van szükség erre, mert a mostani rendszer eleve elhibázott, eredménytelen, új megközelítésre van tehát szükség, amely valós és érezhető támogatást nyújt a fiatal családoknak, a gyermekvállaló és gyermeket nevelő családoknak – fogalmazott az RMDSZ elnöke. Ugyanakkor hozzátette, úgy kell alakítaniuk a közpolitikákat, hogy minden egyes polgár, család képes legyen tervezni, terveit valóra váltani, „hogy gyermeket vállaljanak a fiatalok, gyermeket neveljenek a családok, és ez nem pusztán demográfiai kérdés. Ennél többről van szó. Ez egy közösség jövőjének a létkérdése.”

Kelemen Hunor megerősítette: „Mi hisszük, hogy a családok, az erős családok erősítik a közösséget. Nekünk szívügyünk a család, éppen ezért választottuk ezt a hihetetlenül fontos közösségi intézményt a szeptember 17-i kongresszusunk központi témájának.”

A koronavírus-járvány nehéz helyzetet teremtett az erdélyi magyarok számára is

A pénteki marosszentgyörgyi RMDSZ-kongresszus kulisszáiról érdeklődve Hegedüs Csillától, a Szövetség szóvivőjétől megtudtuk, az RMDSZ legmagasabb szintű döntéshozó testületének ülésén bemutatják és elfogadják azt a stratégiai dokumentumot, amely az RMDSZ célkitűzéseit foglalja keretbe főként a családok támogatása és védelme érdekében, és iránytűként szolgál az elkövetkező három évben.

Az RMDSZ-kongresszust megelőzően csütörtökön három szakmai találkozóra is sor kerül Marosvásárhelyen. Az RMDSZ Nőszervezete Szövetség a jövőért – együtt gyermekeinkért címmel szervez kerekasztal-megbeszélést, melyen Családjaink mindenek felett címmel Sepsiszentgyögy polgármestere, Antal Árpád tart előadást Biró Rozália nőszervezeti elnök köszöntője után. Ugyanebben a panelben Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke ismerteti az RMDSZ családpolitikai terveit. A Nőszervezet programja keretében izgalmasnak ígérkezik az a panel is, amely a Majd az iskola megneveli? – Együtt gyermekeinkért – Fókuszban a nevelés-oktatás címet kapta és neves oktatási szakemberek, oktatáspolitikusok és pedaógusok kaptak meghívást.

Az Országos Önkormányzati Konferencián Kelemen Hunor és Péter Ferenc Maros megyei tanácselnök köszöntője után Antal Árpád, az önkormányzati tanács elnöke értekezik A mi Erdélyünk – a mi felelősségünk: helyzetjelentés és perspektíva címmel, majd pedig számos erdélyi magyar város vezetője és megyeitanácselnöke vitatja meg, hogy mi a szerepe az önkormányzatoknak a családok szolgálatában. Ugyanebben a panelben Cseke Attila fejlesztési, Novák Eduárd sport és ifjúsági, valamint Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter, illetve Hegedüs Csilla, az európai alapok minisztériumának államtitkára beszél majd az arról, miképpen lehetséges a közösségépítés országos hozzájárulással.
A harmadik tematikus kerekasztal-megbeszélést az RMDSZ-szel együttműködő Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) szervezi, ebben az internship programok törvényes keretezéséről és a népszámlálásról lesz szó.

Hegedüs Csilla kiemelte: „Politikánk középpontjában már három évtizede az erdélyi magyarok érdekvédelme és tágabban vett jóléte áll. Ezen az eltökéltségünkön nem változtatott sem a romániai politikai helyzet mindenkori alakulása, sem a szélsőséges erők térnyerése, sem a koronavírus-járvány okozta nehézségek. A koronavírus-járvány különleges, nehéz helyzetet teremtett a világ, így Románia és az erdélyi magyarok számára is. Nehéz helyzetben pedig a legalapvetőbb köteléket, a közösségünk támpillérét kell erősíteni: a családot.

Ezek olyan javaslatok, amelyeket bárki jó szívvel támogathat

Az RMDSZ szóvivője emlékeztetett: amikor kitűzték kormányzati céljaikat, arra jutottak, hogy a közösséget akkor tudják a legjobban erősíteni, ha a kormányzás eszközeivel a családokat segítik.

„Az RMDSZ szerepe erős a kormányzatban, stabilizáló tényező vagyunk, van súlyunk, erőnk, más szóval: most bele tudunk szólni és befolyásolni tudjuk azt, ami történik. Éppen ezért élnünk kell ezzel a lehetőséggel, úgy kell befolyásolnunk a történéseket, hogy azok közösségünk és családjaink jövőjét szolgálják” – fogalmazott Hegedüs Csilla.

A családok védelme érdekében meghatározandó közpolitikák konkrét lépéseit firtató kérdésünkre az RMDSZ szóvivője egyelőre szűkszavúan nyilatkozott. Mint mondta: „Mi azt hangsúlyozzuk határozottan, hogy a fejlesztéseknek, a gazdaságnak, a közpolitikáknak a családokról kell szólniuk.”

Az RMDSZ kongresszusa és az itt meghatározott közpolitikák egyben pozitív üzenetek a koalíciós társaknak is – mondta Hegedüs Csilla. Szerinte „az a fontos, hogy a stratégiai dokumentumban lefektetett elvek, a családok védelmére és biztonságára irányuló javaslataink megvalósuljanak. Ezek olyan javaslatok, amelyeket bárki jó szívvel kell tudjon támogatni.

Cél a családon belüli erőszak visszaszorítása is

A családok védelméhez és megerősítéséhez szorosan hozzá tartozik a családon belüli erőszak visszaszorítása is, aminek érdekében az RMDSZ nőszervezete évekkel korábban számos kampányt szervezett. Hegedüs Csilla kiemelte, az RMDSZ Nőszervezete kiemelt figyelmet fordít a családon belüli erőszak megfékezésére, ezt jó pár éve felvállaltuk, erről el is fogadtunk egy határozatot a négy évvel ezelőtti zilahi kongresszuson, és azóta folyamatosan dolgozunk azon, hogy visszaszorítsuk a jelenséget, ezt a munkát természetesen folytatni fogjuk.”

A pénteki RMDSZ-kongresszus másik fő témája a jövő évi népszámlálás. Ennek érdekében a kongresszus elé terjesztenek egy népszámlálási dokumentumot, „ugyanakkor a kongresszus egyik kiemelt programpontja lesz az a panelbeszélgetés, ahol a legfontosabb, legaktuálisabb tudnivalókra hívjuk fel a figyelmet” – tudatta Hegedüs Csilla. A szóvivő ugyanakkor az RMDSZ alapszabályzatának tervezett módosításáról közölte, erről csak a kongresszust követően tudnak érdemben beszélni.

„A koronavírus-járvány különleges, nehéz helyzetet teremtett a világon, így Románia és az erdélyi magyarok számára is. Ma már látjuk, hogy a visszatérés bizonytalanságokkal teli állapot, amelyben nem kizárt, hogy ismétlődnek a már megismert korlátozások vagy azok egy része” – mondta a szóvivő a kongresszus fontosságát boncolgató kérdésünkre. Hozzátette: „Ebben a bizonytalanságban mindennél fontosabb, hogy olyan körülményeket teremtsünk, amelyek mégis biztonságot teremtenek a közösség és a családok számára. A kongresszuson bemutatott családpolitikai javaslatokkal ezt segítjük elő, ezért fontos a Kongresszus.”

A szövetség kongresszusára eddig a következő meghívottak jelezték részvételüket:
Florin Cîțu román miniszterelnök
Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese, a KDNP elnöke
Ludovic Orban, a PNL elnöke, a képviselőház elnöke
Marcel Ciolacu, a PSD elnöke
Mezei János, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke
Cătălin-Zamfir Manea, a Pro Európa Roma Párt elnöke
Novák Katalin, a Fidesz alelnöke, Magyarország családokért felelős tárca nélküli minisztere
A kongresszuson a Kárpát-medencei magyar pártok vezetői is részt vesznek:
Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke
Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke
Forró Krisztián, a Magyar Közösség Pártjának elnöke
Andócsi János, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének alelnöke

Borsi Balázs

2021. szeptember 16., 11:44

https://maszol.ro/belfold/RMDSZ-kongresszus-kozeppontban-a-csalad-es-a-jovo-evi-nepszamlalas

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: