//
most olvassa...
Délvidék/Horvátország-Szerbia-Szlovénia, Emberi jogok, Felvidék/Szlovákia, Kárpát-medence, Kárpát-medencei körkép, Kárpátalja/Ukrajna, Közösségi/kisebbségi jogok, Kettős állampolgárság/Magyarországi választások, Kormányzás, Magyar pártok, Magyar szervezetek, Magyar-magyar, Magyarokról, Moldova Köztársaság, Pártok, Politika, Régiók/autonómia, Választások

Román példa a magyar ellenzéknek – Krónika

Több mint fél évvel az újabb parlamenti választások előtt már dübörög a kampány Magyarországon. Nem is lenne ezzel különösebb probléma, ha az ottani ellenzék nem a határon túl élő magyar állampolgárok jogainak tervezett megnyirbálásával próbálna jó pontokat szerezni szavazóbázisának egyes csoportjaiban.

kronika.ro

Az ellenzéki összefogás egyik fő pártja, a Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök vezette Demokratikus Koalíció (DK) miniszterelnök-jelöltje, s egyben a DK-vezér felesége, Dobrev Klára nemrég megnyugtatta híveit: a külhoni magyarok szavazati jogával kapcsolatban a DK álláspontja nem változott. „Csak az szavazzon Magyarországon, aki ott él” – így a kampányjelszó, s azonnal szép számban gyűlnek a helyeslő kommentek, és persze a határon túliak lerománozó, leszlovákozó gyalázkodások. De mi mást várhatnánk a Gyurcsány-rajongóktól, ha márciusban a DK egy másik politikusa, Vadai Ágnes a járványkezeléssel összefüggésben támadta a határon túli magyarokat: „Jönnek! Felvenni a nyugdíjat, vásárolni, és a hírek szerint oltakozni is”.

A magyarországi ellenzéki szövetkezés másik nagyobb pártjának, a szélsőjobbról most balra húzó Jobbiknak sem tetszik a határon túliak szavazati jogának jelenlegi szabályozása. Jakab Péter pártelnök „megreformálná” a törvényt, a magyar pártlisták helyett egy szószólóra voksolhatnánk. A Momentum egyelőre nem állt elő jogcsorbító javaslattal. A liberális pártról, illetve vezetőjéről, Fekete-Győr Andrásról csak annyit tudunk, hogy a romániai, szlovákiai választásokon a hozzájuk ideológiailag közel álló román, illetve szlovák pártoknak kampányolt, ezek támogatására szólította a magyarokat.

Helyezzük szépen bele ezt a képet egy romániai politikai keretbe. Cseréljük fel a szereplőket, s képzeljük el, megtörténhetne-e Romániában az, ami Magyarországon? Lehetséges lenne egy olyan kampány, melynek során a Szociáldemokrata Párt azt az álláspontot képviselné, hogy a Moldovai Köztársaságban élő, román állampolgársággal is rendelkező moldovai románok ne szavazhassanak, mert nem Romániában élnek? El tudjuk-e képzelni egyetlen kisebb vagy nagyobb román jobboldali, baloldali, liberális formáció részéről a Moldovában élő románok állampolgársággal járó jogainak megnyirbálását, egy erre vonatkozó kezdeményezés büszke vállalását? Reális kép, hogy a Mentsétek meg Romániát Szövetség egy olyan moldovai pártnak a támogatására szólítja a Pruton túl élő románokat, amelynek politikusai túlnyomó többségében orosz nemzetiségűek?

Romániában van egy nemzeti minimum, amelynek megszegése ötletként sem merül fel a politikában. A Moldovai Köztársaságban élő románok ellen kampányolni, ővelük riogatni, heccelni nem egyszerűen nemzetietlen tettnek számítana, hanem oroszbérenc akciónak, esetleg sima politikai perverziónak. A Romániát oly sokszor követendő példaként emlegető magyar ellenzékiek ebben a kérdésben valóban tanulhatnak román politikustársaitól.

Pataky István

2021. szeptember 16., 09:34

https://kronikaonline.ro/velemeny/roman-pelda-a-magyar-ellenzeknek

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: