//
most olvassa...
Politika

Úgy tűnik, mégsem gyűlt össze a megfelelő számú aláírás Lettországban – Székelyhon

„Kiesett” Lettország azon 11 állam közül, ahol a nemzeti régiókért folytatott polgári kezdeményezés aláírásgyűjtése sikeres volt. A balti ország Központi Választási Bizottsága ugyanis az ellenőrzés elvégzése után, az összegyűlt támogató nyilatkozatból az elvárt hatezernél kevesebbet hagyott jóvá – adta hírül Facebook-oldalán a Székely Nemzeti Tanács.

Képünk illusztráció • Fotó: Haáz Vince

A nemzeti régiókért folytatott polgári kezdeményezés aláírásgyűjtése május nyolcadikán éjfélkor ért véget, akkor még arról számoltunk be, hogy a szükséges hét ország helyett tizenegyben haladta meg a támogató nyilatkozatok száma a lakosságarányosan meghatározott kötelező mennyiséget.

Noha az aláírásgyűjtés lezártakor még úgy tűnt, hogy Magyarországon, Romániában, Szlovákiában, Horvátországban, Litvániában, Svédországban, Szlovéniában, Spanyolországban, Lettországban, Írországban és Belgiumban is sikerült teljesíteni a célt, az aláírások hitelességi vizsgálata – melyet a tagországok illetékes hatóságai végeznek – még hátra volt. Az SZNT csütörtökön közzétett bejegyzése szerint a Lettországban a leadott 6838 támogató nyilatkozatból 5395 érvényességét erősítette meg a vizsgáló bizottság, az előírt 6000-es határérték helyett, így a balti állam kiesik azon 11 közül, ahol sikerült átlépni a küszöböt. A pontos részletek még nem ismertek, a kezdeményezők jelenleg indoklást várnak a Lett Köztársaság Központi Választási Bizottságától, ezzel párhuzamosan pedig elkezdődött a jogorvoslat lehetőségének mérlegelése is – áll a bejegyzésben.

Az előzményekről

Az aláírásgyűjtés célja, hogy a kisebbségek által lakott régiók közvetlenül kaphassanak támogatási forrásokat az Európai Unió költségvetéséből. Ezen kívül azt is célozza, hogy az Európai Unió kiemelten támogassa azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő területtől. Többször is meghosszabbított határidő után, a kezdeményezés idén májusban zárult le, eredményeként 1,4 millió EU-s állampolgár támogatása mellett sikerült tizenegy országból a meghatározott mennyiséget meghaladó aláírást begyűjteni.

Bencze Emese

2021. szeptember 16., 16:52

https://szekelyhon.ro/vilag/ugy-tunik-megsem-gyult-ossze-a-megfelelo-szamu-alairas-lettorszagban

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: