//
most olvassa...
Politika

Florin Cîţu a Krónikának: jó irányba tart a magyar-román államközi viszony – Krónika

Körberajongták a román pártok jelen lévő vezetői, de Florin Cîţu miniszterelnök is az RMDSZ-t a magyar szövetség 15. kongresszusán. Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese azt mondta, elfogadhatatlan az RMDSZ gyengítése. A tanácskozás fókuszában egyébként a családtámogatás állt.

• Fotó: RMDSZ

Megbízható, szavatartó partnerként jellemezte és a közös munka folytatására biztatta az RMDSZ-t Florin Cîţu kormányfő pénteken, a Marosszentgyörgyön rendezett pártkongresszuson. Egyebek mellett elmondta:

az RMDSZ az a komoly, felelősségteljes koalíciós partner, amely nem folyamodik zsaroláshoz, de a nehézségek láttán sem futamodik meg.

„Így lehet közösen az ország talpra állításáért, a helyi közösségek fejlesztéséért dolgozni”– fogalmazott köszöntő felszólalásában a kormányfő. Úgy vélte, felelőtlenség lenne az egészségügyi válság közepette kormány nélkül hagyni az országot, és egyértelművé tette, hogy az RMDSZ-szel közösen akarja folytatni a kormányprogram megvalósítását.

Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke beszédében elmondta: a KDNP és az RMDSZ viszonya már a kezdetektől fogva nemcsak partneri, hanem baráti viszony is.

“A KDNP a kezdetektől fogva RMDSZ-párti azért, mert magyar pártiak vagyunk. Ha neadjisten egyszer az RMDSZ megroppanna, Bukarestbe nem más párt fog kerülni, hanem senki. Ezért tehát minden elfogadhatatlan, ami az RMDSZ-t gyengíti!”

– hangsúlyozta Semjén Zsolt.

A kongresszus megnyitóján Novák Katalin, a Fidesz alelnöke, Magyarország családokért felelős tárca nélküli olvasta fel Orbán Viktor üdvözletét.

„Meggyőződésem, hogy az a példaértékű összefogás, ami az elmúlt évben a romániai helyhatósági, majd parlamenti választásokon kivívott nagyszerű eredmények alapját biztosította, döntő mértékben múlott az RMDSZ három évtized alatt szerzett tekintélyén, politikai súlyán, szervezeti erején és tagjainak elkötelezettségén. Az Önök által vezetett szövetségnek köszönhetően az erdélyi magyarság képviselői ma újra ott vannak a román kormányban, lehetőséget szerezve arra a munkára, amely a magyar közösség felemelésének és szülőföldjén való megtartásának záloga” – állt egyebek mellett a magyar miniszterelnök üzenetében.

Ludovic Orban PNL-elnök és házelnök az RMDSZ korrektségét, megbízhatóságát, a közös kormányprogram iránt tanúsított hűségét, tisztségviselői szakértelmét méltányolta, felidézve, hogy a szövetség legtöbbször a jobbközép román pártokkal vállalkozott közös kormányzásra, amikor pedig a baloldal volt hatalmon, többnyire parlamenti támogatás révén érvényesítette a magyar kisebbség politikai érdekeit.

Marcel Ciolacu, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke üdvözlő beszédében nem ígért parlamenti támogatást az USR-PLUS nélkül kisebbségben maradt Cîţu-kabinetnek, de jelezte: a legsürgősebb feladatnak a megugrott energiaárak miatt nehéz helyzetbe került emberek segítését tartja, az ezt célzó intézkedésekhez a PSD valamennyi parlamenti erővel kész tárgyalni és összefogni.

A PSD elnöke szerint a román politikustársadalom is tanulhat abból a komolyságból és szakszerűségből, ahogyan az RMDSZ politizál és gondoskodik az utánpótlásról.

A bukaresti kormányból frissen kilépett USR-PLUS nem képviseltette magát eddigi koalíciós partnere kongresszusán.

• Fotó: RMDSZ

Kelemen Hunor a Szívügyünk a család mottóval zajló kongresszuson elhangzott politikai tájékoztatójában kitért a kormányzati szerepvállalásra, a kormányválságra, s a további tervekre is. Erről csütörtökön lapunknak is nyilatkozott az RMDSZ elnöke. Elmondta: továbbra is hiszi, hogy a korábbi, hárompárti koalíciót vissza lehet állítani. „Ennek nincs is igazi alternatívája, ha átlátható parlamenti többséget akarunk a kormányzás mögé. Október közepénél korábban erre nem látok esélyt. Mindkét partner pártban elnökválasztást tartanak, s a vezető tisztségért folyó harcot olyan mélységekbe taszították, amilyet Románia eddig még nem tapasztalt. Emiatt egyik formáció sem tud engedni, kompromisszumot kötni, márpedig a koalíciós kormányzás enélkül nem megy.

Miután eldöntötték, hogy ki irányítja a Nemzeti Liberális Pártot (PNL), valamint a Mentsétek meg Romániát Szövetséget (USR), újra le lehet ülni a tárgyalóasztalhoz.

Ha ez nem fog működni, akkor kisebbségi kormányzás következik, ami kockázatos, hiszen minden egyes tervezethez valamiféle többséget kell összetoborozni, ez pedig sérülékennyé és kiszolgáltatottá teszi a kabinetet” – fogalmazott az RMDSZ elnöke.

Hozzátette: az előrehozott választásra nem lát esélyt. Szerinte a szociáldemokraták még nem akarják az idő előtti megmérettetést, a korábbi koalíció két nagyobbik pártja épp népszerűségi lejtmenetben van, így ők se akarják ezt.

“Én annak a híve vagyok, hogy tegyünk még egy próbát, és újra egy PNL-USR-RMDSZ koalíció vezesse az országot. Tény, hogy a két nagyobbik párt között olyan vádaskodások hangoztak el, amelyeket én csak Facebook-nindzsa attitűdnek tudok nevezni, s ahonnan nehéz visszajönni”

– mondta Kelemen Hunor.

• Fotó: RMDSZ

A családtámogatási tervekről kapcsolatban a z RMDSZ vezetője lapunknak úgy fogalmazott: ha erős családok vannak, akkor a közösség meg tud maradni itt, Erdélyben. „Ha meggyengülnek a családok, ha nő az elvándorlás és kevés gyerek születik, akkor egy adott pillanatban a közösség életképessége kérdőjeleződhet meg.

A mi jövőképünk, célunk magyarként, erős és sikeres közösségként megmaradni a szülőföldön.

Éppen ezért 2021-ben a családpolitikát tettük a kongresszusunk központi témájává. Ezt segítette az is, hogy 2020 decemberében kormányzati szerepet vállaltunk, így sokkal nagyobb rálátásunk van közpolitika alakítására. Mi javasoltuk a nyár elején a koalícióba, hogy gondoljuk át a család-, illetve gyermeknevelési támogatást, mert a jelenlegi rendszer elhibázott, nem hozott eredményt. Vállaltuk azt, hogy 2021 végéig leteszünk a kormány asztalára egy olyan elképzelést, ami az alanyi jogon járó gyermeknevelési támogatást megőrizve erősítené meg a jövedelemmel rendelkező családok támogatását a különböző adóformákból leírható támogatással, valamint lakásvásárlási hiteltámogatással” – fogalmazott Kelemen Hunor.

A kongresszuson jelen lévő román pártvezetők, s maga a kormányfő is támogatásáról biztosította az RMDSZ kezdeményezését.

Florin Cîţu a kongresszusról való távozáskor nagyon röviden válaszolt lapunk kérdésére, miszerint hogyan látja a magyar–román államközi viszony alakulását. „Jó irányba tartanak a magyar–román kapcsolatok, s ezt erősíti itteni jelenlétem, s a kormányzási szövetség az RMDSZ-szel” – mondta a miniszterelnök.

Pataky István

2021. szeptember 17., 13:33 • utolsó módosítás: 2021. szeptember 17., 16:08

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/rmdsz-kongresszus-szamit-a-szovetseg-reszvetelere-a-kozos-munkaban-florin-ciu-kormanyfo

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: