//
most olvassa...
Emberi jogok, Gazdaság, Kormányzás, Parlament, Pártok, Politika, Szociálpolitika - Egészségügy

Gyors tempó – Népújság

Miközben a PNL szeptember 25-én, illetve az USR PLUS október 2-án kongresszusra készül, a kormány pénteken határozatot hozott, amely a fertőzöttségi ráta függvényében az uniós zöldigazolvány felmutatásához köti a bizonyos tevékenységekhez, szolgáltatásokhoz való hozzáférést. Hogy ez része-e a politikai játszmáknak, nehéz megmondani, a legutóbbi fertőzöttségi adatok függvényében logikus intézkedésnek tarthatjuk. A kérdés csak az, hogy mennyire törvényes, illetve alkalmazható.

e-nepujsag.ro

Raed Arafat belügyi államtitkár szerint a kormány döntése nem jelent korlátozást, és az intézkedés nem minősül diszkriminációnak. Inkább engedménynek tűnik: az államtitkár szerint olyan megoldás a 3 és 6 ezrelék közötti fertőzöttségi ráta esetén, amely lehetővé teszi, hogy a gazdasági tevékenységeket bizonyos egészségügyi ellenőrzés mellett folytatni lehessen, hiszen egy újabb lezárásba a gazdaság belebukna. Nem diszkrimináció, csak éppenséggel eleget kell tenni bizonyos kritériumoknak.

A rendelkezést pénteken meghozó kormány hétfőtől, szeptember 20-tól alkalmazza az új előírásokat. Raed Arafat szerint az applikáció, amely az igazolvány QR-kódjának a leolvasását lehetővé teszi, ingyenesen letölthető, és a szervezőknek kötelességük ellenőrizni a kódokat. Ugyanakkor az államtitkár kijelentette, időt adnak a gazdasági szereplőknek, hogy felkészüljenek a QR-kódok leolvasására. Hát adtak: péntektől hétfőig…

Mivel a járványhelyzet romlására lehet számítani (a Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ igazgatója szerint október végére a koronavírus-fertőzések napi új esetszáma előreláthatólag meg fogja haladni a 15 ezret), a cégvezetők vasárnap bizonyára a zöldigazolvány QR-kódját leolvasó applikáció valamely okos, internet-adatforgalommal rendelkező kütyüre való letöltésével foglalatoskodtak, illetve azon gondolkodtak, hogy melyik alkalmazottjukat állítják az ajtóba, aki ellenőri szerepben csekkolja a belépők zöldigazolványát. Eközben a hétvégén az emberek az uniós zöldigazolvány generálásával ügyködtek.

Raed Arafat szerint ha eddig sem tudták ellenőrizni az óvintézkedések betartását esküvőkön, keresztelőkön vagy más magánjellegű eseményeken, ezután sem lesz könnyű, és az eseményszervezőre hárul az erkölcsi és törvényes kötelesség, hogy ellenőrizze a Covid-igazolványra vonatkozó szabályokat. Ezek után világos, hogy nagyvonalakban marad minden a régiben, hiszen a csőd szélére jutott eseményszervezők „erkölcsi kötelességből” eddig sem igen ellenőriztek, törvényesség szempontjából pedig nem a cég alkalmazottai, hanem az ellenőrző szervek kellene eljárjanak.

Szombaton a stratégiai kommunikációs törzs 5388 új fertőzést jelentett, 97 koronavírusos beteg haláláról számolt be, és arról, hogy csaknem 800 súlyos állapotban lévő fertőzöttet (köztük 16 gyereket) az intenzív osztályon ápolnak. Vasárnap 10 ezren oltatták be magukat, ami nagyon kevés. Ilyen oltakozási kedv mellett vajon mikor érhető el a kormány által kitűzött júniusi cél?

Antalfi Imola

2021. szeptember 19., 16:17:59

https://e-nepujsag.ro/articles/gyors-tempo

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: