//
most olvassa...
Gazdaság, Kárpát-medencei körkép, Közösségi/kisebbségi jogok, Kormányzás, Magyar szervezetek, Magyarokról, Pártok, Politika, Régiók/autonómia, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ, Szociálpolitika - Egészségügy

Családpolitika – Nyugati Jelen

„Szívügyünk a család” mottó alatt zajlott a hétvégén az RMDSZ kongresszusa. A népességfogyás megállítása, vagy legalábbis megfékezése kiemelt szempont az erdélyi magyarság számára is, mindenekelőtt a családpolitika és a gyermekvállalás felkarolása révén.

illusztráció

Néhány nappal az RMDSZ-kongresszus előtt valamivel több, mint 2,9 millió diák kezdte el a tanévet Romániában. Az iskolások száma első ízben csökkent hárommillió alá, hosszabb távon viszont sokkal aggasztóbb a helyzet, valós mélyrepülésről beszélhetünk. 1990 szeptemberében még 4,6 millió diák kezdte el a tanévet, három évtized alatt az elemi, általános és gimnáziumi tanulók száma egyharmaddal esett vissza.

A demográfiai mélyrepülés amúgy is egyre drasztikusabb méreteket ölt Romániában: tavaly például 40 000-rel kevesebb gyerek született, mint az előző évben, az elhalálozások száma viszont mintegy 25 000-rel növekedett! A demográfiai fordulat már a rendszerváltás utáni első években bekövetkezett, azóta évről évre többen hunynak el, mint ahányan születnek. Míg a nyolcvanas években 300 000 fölött alakult a születések száma országosan, a rendszerváltás után az alá csökkent, majd az utóbbi években már 200 000 alá csökkent. Tavaly azonban példátlan zuhanást regisztráltak, a születések száma 150 000 alá esett, ami történelmi mélypont! Mintha mindez egymagában nem lenne elég aggasztó, ráadásként a kivándorlás döbbenetes méreteket ölt, országunk ugyanis Európa legjelentősebb vendégmunkás-kibocsátója: csupán Nagy-Britanniában több mint egymillió román állampolgár folyamodott tartózkodási engedélyért a Brexit után. A kivándorlók nagy része pedig a fiatalok és középkorúak közül kerül ki, vagyis abból az aktív korosztályból, amely nemcsak munkájával és adóival működteti az államot, hanem utódokat is nemz. Egyre kevesebb aktív keresőnek viszont nehéz lesz kitermelni a nyugdíjakat egyre több idős számára, főleg, hogy 10-15 év múlva nyugdíjba vonul a népes „decreței”-nemzedék, az 1967 és 1971 között született korosztály.

Már csak ezen semleges demográfiai szempontok alapján, a családpolitika kiemelt fontosságú kellene, hogy legyen Romániában. Az RMDSZ számára ráadásul nemzetpolitikai kérdés, az erdélyi magyar közösség nyilván gyengül és tovább apad erős családok hiányában. Az erdélyi magyarság körében ugyanis hasonló folyamatok figyelhetők meg, mint országosan. Az elhalálozások száma évről évre tartósan meghaladja a születések számát (a szórványban akár többsörösen is), a kivándorlás pedig tovább rontja a helyzetet. Nemcsak az ország össznépessége és a románság csökken folyamatosan, de az erdélyi magyarság is. A helyzet mégis valamivel jobb az országos átlagnál, a kivándorlás ugyanis kisebb méretű, mint a románság körében, a fiatal erdélyi magyar értelmiségi családok pedig jó néhány éve több gyereket vállalnak. A tendencia már a 2011-es népszámláláson jelentkezett, Hargita és Szilágy megyékben a magyarság aránya növekedett valamelyest, s nem kizárt, hogy ez a jövőre esedékes következő népszámláláson is folytatódik, sőt, talán más megyékre is kiterjed.

Aligha meglepő tehát, hogy a családpolitika kétszer is prioritás az RMDSZ számára. Magyarországon már évek óta nagy hangsúlyt fektetnek a demográfiai helyzet javítására különféle családpolitikai támogatásokkal. Budapest immár évek óta ösztönzi a gyermekvállalást, különféle adókedvezményeket és állami támogatásokat biztosít e célra. A tendenciát ott sem sikerült megfordítani. Magyarországon még mindig többen hunynak el évente, mint ahányan megszületnek, a fogyás mértékét azonban sikerült megfékezni, a házasságok és a születések száma évről évre tartósan növekszik.

Az RMDSZ hasonló családpolitikát szorgalmazhat Romániában is. A magyarság körében a családok fontosságát, kormánytagként konkrét állami intézkedések szorgalmazását szorgalmazhatja országos szinten. Nagy szükség lenne rá, mivel Romániában a politikum – és a közvélemény – jóformán tudomást sem vesz a súlyos demográfiai problémáról.

Chirmiciu András

2021. szeptember 20., 16.42

https://www.nyugatijelen.com/allaspont/csaladpolitika_1.php

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: