//
most olvassa...
Politika

Minden magyar iskolakezdő a magyar nyelv és kultúra őrzője – Nyugati Jelen

nyugatijelen.com

Ezen felül a Rákóczi Szövetség 10 000 forint egyszeri ösztöndíjat adományoz az iskolakezdőknek, megköszönve ezzel a szülőknek azt a felelős és helyes döntést, hogy gyermeküknek Arad megyében magyar iskolát választottak, hiszen a magyar iskolaválasztás egyet jelent a magyar nyelv, a kultúra és a közösség fennmaradásával és nem utolsósorban az egyén többlettudásával és jobb érvényesülésével.

A Rákóczi Szövetség szeptemberben több mint 9000 külhoni magyar iskolakezdő kisdiákot köszönt ösztöndíjjal és iskolatáskával Kárpát-medencei hálózata segítségével.

A külhoni magyar iskolakezdő gyermekek családjainak több mint félezer településen adják át az anyaországi társadalom – közte több száz települési önkormányzat – magyar iskolaválasztást elismerő ösztöndíját.

Az iskolaválasztást elismerő ösztöndíjat és az iskolatáskát a Felvidéken mintegy 3600, Kárpátalján közel 2000, Vajdaságban 1300, Erdélyben és Partiumban – Bihar, Máramaros, Beszterce-Naszód, Arad, Temes, Fehér, Hunyad, Szeben megye, Torda és Dés régiója – több mint 2000 iskolakezdőnek, valamint 200 magyar oktatásban részesülő moldvai csángó gyermeknek adják át.

A Csiky Gergely Főgimnázium 25 előkészítős diákja már az első tanítási napon hazavihette a szép táskákat, az anyagi támogatást pedig szeptember 21-én kapták meg a szülők.

Az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének képviseletében Péró Tamás ügyvezető elnök Csáky Csongornak, a Rákóczi Szövetség elnökének üdvözletét tolmácsolva átadta a szülőknek a 10 000 forintot tartalmazó borítékot az új magyar bölcsőde udvarán – ahová most az előkészítő osztályosok (is) járnak.

„Fontosnak tartom, hogy magyar nyelvű oktatásba adjam a gyermekemet, mert a saját anyanyelvén boldogul a legjobban, biztonságban érzi magát, mindent ért, mintha otthon lenne. Így vidáman, bátran megy az iskolába, ahol mindenki magyarul beszél, és nagyon jól érzi magát – számomra ez a legfontosabb. A közösség szempontjából is fontos, hogy ki tudjon alakítani kapcsolatokat, barátságokat kössön, amelyek lehet, hogy élete végéig megmaradnak” – nyilatkozta Mester Edina, egy előkészítős kislány édesanyja a helyszínen.

nyugatijelen.com

Takáts D. Ágnes

2021. szeptember 21., 18.53

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: