//
most olvassa...
Cotroceni, Közösségi/kisebbségi jogok, Magyar-román, Magyarokról, Pártok, Politika, Régiók/autonómia, Történelem, XVIII-XIX. századok

Brukenthal, a romángyilkos – Nyugati Jelen

A közelmúltban három napra távol voltam Aradtól, egy számomra fontos – ki tudja, ott lehetek-e a legközelebbin? – magyar újságíró-rendezvény kapcsán. Annak idején, 1990-ben aláírtam, lapunk nevében a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete, a MÚRE alapítási okmányát, s most, a harminc-, s a sors szeszélye folytán -egyedik évfordulóján szükségét éreztem a részvételnek a Székelyföld kellős közepén rendezett jubileumi megemlékezésen.

illusztráció

Az Aradtól meglehetősen távoleső, jó ötszáz kilométeres út a Szászvidéken keresztül vezet, Nagyszeben, Medgyes, Segesvár érintésével. Szeben előtt véget ér a sztráda (jó, hogy végre addig eljutott), onnan már csak hagyományos utakon lehet közlekedni. Majd negyven éve jártam először arrafelé, gyalázatos állapotú utakon. Ahhoz képest a mostani valóságos paradicsom: nem síma, jó aszfalburkolattal borított ugyan Segesvártól Udvarhely felé és tovább, de kifoltozott-toldozott, használható.

A meglepetés azonban hamarabb következett be, az egykori szász falvak környékén. Hogy a falvak építői, lakói kik lehettek, arról az építékezési stílus egyértelműen vall. Hasonló házakat, jellegzetes „csapott” elő-tetejükkel a Bánságban, Temes, Arad, Krassó-Szörény megyékben is láthatunk, bár ez utóbbiakban a svábok honosították meg.

Ami kellemesen meglepett, hogy az országút melletti helységek (községközpontok, falvak) többsége jól karbantartott, a szász stílusú házak majd’ mindenike mondhatni kifogástalan állapotú, rendezett előtér, sokfelé virágok: már-már nyugati színvonal.

Nagyjából ilyennek képzelném el a jövő vidéki Romániáját.

Háromnapos „kihagyás” után vissza Aradra, számítógép-közelbe – és mit látok: szombaton, szeptember 18-án Nagyszebenben a volt kormányzó szobrának eltávolítását követelték az ott tüntetők.

Samuel von Brukenthalról (1721–1803), Erdély egykori kormányzójáról van szó. A tüntetést szélsőségesen nacionalista román szervezetek, a Calea Neamului (Nemzet útja) és az önmagát „kulturális-hazafias” szervezetként meghatározó Avram Iancu Egyesület hirdette meg.  A demonstráció részvevői, úgy kétszázan, közülük sokan népviseletben, román trikolórokat lobogtattak, és azt hangoztatták, hogy Samuel von Brukenthalnak nem lett volna szabad szobrot állítani, szerintük ugyanis a 18. századi kormányzónak szerepe volt a Horea, Cloşca és Crişan vezette erdélyi román parasztvezérek lázadásának 1784-es elfojtásában, „Le a szoborral!”, „Brukenthal, a romángyilkos”, „Le a gyilkossal”, skandálták. „Ez a mi országunk!” „Tiltakozunk, és követeljük a polgármesteri hivataltól, hogy távolíttassa el a betolakodó szobrát, a volt kormányzó ugyanis közvetlen felelős volt az erdélyi román parasztok elüldözéséért, a lázadás vérbe fojtásáért”, hangoztatta felszólalásában a Calea Neamului elnöke – írja a maszol.ro.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a háromméteres bronzszobrot egy nagyváradi magyar képzőművész tervezte.

A demonstráción részt vett Gheorghe Funar, Kolozsvár egykori, szerencsére levitézlett polgármestere is, aki követelte valamennyi „romángyilkos, betolakodó” szobrának ledöntését; szerinte el kell távolítani többek között az aradi Szabadság-szobrot, Márton Áron püspök kolozsvári szobrát és a Wass Albert írót ábrázoló köztéri alkotásokat.

***

Brukenthal báró szobrát nemrég avatták fel Nagyszeben Nagypiac terén az egykori szász politikus és múzeumalapító születésének 300. évfordulója alkalmából. A báró alapította a Brukenthal-múzeumot, saját palotájában, amely a könyvtárral együtt az erdélyi szászok legjelentősebb tudományos intézményévé vált. A szoboravatón részt vett Klaus Iohannis államelnök (korábban 14 évig Nagyszeben polgármestere), és, méltán, kora jelentős személyiségének nevezte Samuel von Brukenthalt.

A világ napjainkban módfelett megbillent, egyebek közt óriás történelmi személyiségek szobrait döntögetik, vagy ledöntésüket szorgalmazzák.

Eljövőben lenne az apokalipszis?

Jámbor Gyula

2021. szeptember 22., 17.17

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: