//
most olvassa...
Gazdaság, Kormányzás, Magyar szervezetek, Pártok, Politika, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ, Szociálpolitika - Egészségügy

„Összehangolt” döntések – Népújság

Amikor már a koronavírus-járvány negyedik hulláma javában dúl, a kórházakban káosz van, és több mint ezer súlyos beteget ápolnak a Covid-kórházak intenzív terápiás osztályain, Florin Cîţu akkor vizsgáltatná ki, hogy hogyan készült fel az egészségügyi minisztérium az egyre több Covid-beteg ellátására. Úgy látszik, eddig nemigen foglalkozott ezzel a kérdéssel, habár a szakemberek már augusztusban előrevetítették a koronavírus-járvány negyedik hullámát.

e-nepujsag.ro

Hiába védekezik azzal, hogy ő többször hangoztatta, nem ért egyet a kórházak intenzív osztályán a Covid-betegek kezelésére fenntartott ágyak számának csökkentésével. Hiába háborog, hogy Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter kinevezésekor az országban mindössze 600 intenzív terápiás kórházi ágy állt rendelkezésre a koronavírusos betegek ápolására, miközben azt kérte, hogy az ágyak száma maradjon 1600. Mindez hiába, ha szavait senki sem hallotta meg, amiért most a mulasztások felelőseit keresi a kormányfő.

A politikai válság egyik főszereplőjeként a (még!) kormányfő elrendelheti a Covid-betegek kezelésére fenntartott intenzív terápiás kórházi ágyak számának növelését 1600-ra, de már szerdán országos viszonylatban a koronavírusos betegek számára fenntartott 1163 intenzív terápiás ágy közül 1037 foglalt volt. Ha az ágyak száma növelhető is, sokkal nagyobb gondot jelent az intenzív osztályra kerülő betegeket ellátó szakszemélyzet hiánya. Lehet, hogy nyugdíjas orvosokat hívnak vissza, vagy rezidens orvosokat irányítanak az intenzív terápiás osztályokra? Erről még csak tárgyalni fog a miniszterelnök az egészségügyi hatóságokkal és a kórházak vezetőivel, de ki tudja, eredményre mikor lehet számítani.

Az is jellemzi a hatóságok „összehangolt” munkáját, hogy miközben bejelentik, hogy a tanintézetekben mobil csapatok oltanak majd, a tájékoztató kampányokat csak most kezdték el 26 megyében, további 18 megyében az előkészítésük zajlik. (Mert ugye eddig nem volt idő…) Annál súlyosabb, hogy mivel még nem véglegesítették a diákok beoltására vonatkozó szülői szándéknyilatkozat formanyomtatványát, az iskolák nem kértek mobil oltóegységeket a diákok beoltására. Az oktatási miniszter szerint a formanyomtatványt az egészségügyi minisztériumnak kell kidolgoznia.

De tényleg, a koronavírus-járvány másfél éve tart, egyik szaktárca hárítja a másikra a teendőket, a tájékoztató (immár inkább meggyőző) kampány alig döcög, és komolyan azt várják a hatóságok, hogy jelentősen növekedjen az átoltottsági arány? Ezzel a munkastílussal megint online térbe kényszerítik a diákokat, ismét vesztegzárra, korlátozásokra és természetesen a veszélyhelyzet meghosszabbítására számíthatunk, annak minden jogi következményével együtt. És ez kinek lesz jó?

Antalfi Imola

2021. szeptember 22., 15:42:31

https://e-nepujsag.ro/articles/oesszehangolt-doentesek

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: