//
most olvassa...
Politika

„Az oktatás fontos, de az emberi életek fontosabbak” – a Báthory-örökség jegyében kezdődött az egyetemi év a BBTE-n – Krónika

Vélhetően még nem volt ennyire rövid és multikulturális tanévnyitója a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemnek (BBTE), mely a járvány és a 440 éves Báthory-örökség jegyében kezdte meg hétfőn a 2021–2022-es tanévet. A nyitóünnepséget a sok száz hallgatóhoz hasonlóan mi is online néztük végig.

Daniel David rektor az online közvetített hétfői tanévnyitón • Fotó: Videókivágás

„Nem veszélyeztetjük az emberek életét és a város életét” – ígérte Daniel David, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) rektora a felsőoktatási intézmény 2021–2022-es tanévének hétfő délelőtti megnyitóján. Mint fogalmazott,

az ország legrangosabb egyeteme „bonyolult” tanévnek néz elébe, hiszen a pandémia arra kényszerítheti, hogy a végre újrainduló jelenléti oktatásról vissza kell térni az online oktatásra.

A járványhelyzet diktálta a tanévnyitó forgatókönyvét is, az Aula Magnában hétfőn délben a kellő távolságot tartva, maszkban vett részt a tanárok, diákok egy töredéke, a többi pedig online követte az ünnepi eseményt. „Az oktatás fontos, de az emberi életek fontosabbak” – summázott az egyébként pszichológus végzettségű rektor, hangsúlyozva, hogy a BBTE vezetésére nem kis nyomás nehezedett, hogy így vagy amúgy kezdje az új tanévet.

„Az összes villám rajtam csattant”– fogalmazott David, aki szerint két nagy csoport próbálta a saját pártjára állítani. Az elsőbe tartozók azt hangoztatták, hogy az egyetemi tanév csakis online folyhat, míg a második a klasszikus oktatási tevékenység mellett tette le a garast.

Igaz, utóbbi hívei is két csoportra oszlottak, egyik csoport csak az oltottaknak engedélyezte volna a fizikai jelenlétet, míg a másik szerint mindenkinek meg kellene adni a lehetőséget, hogy részt vegyen az előadásokon a kellő távolságtartás és más óvintézkedések alkalmazásával.

„Nincs különbség”

Daniel David szerint a felsőoktatási intézmény vezetése végül vegyes forgatókönyv mellett döntött: ahol adott az infrastruktúra, megvalósítható a kellő távolságtartás stb. jelenléti oktatással kezdi a tanévet, ahol ez nem minden esetben lehetséges, ott hibrid – jelenléti és online – oktatás is zajlik, és csak a legvégső esetben, csupán két karon döntöttek a teljes egészében digitális oktatási tevékenység mellett.

De a rektor szerint nem oktathatnak úgy, hogy „embereket ölnek”, ezért nem kizárt, hogy a sokkal intenzívebbnek és súlyosabbnak ígérkező negyedik hullám távoktatásra kényszeríti az egyetemet.

Hangsúlyozta, ez esetben sem kell aggódni: a BBTE tanárai felkészültek az online oktatásra, ez volt az első felsőoktatási intézmény, ahol bevezették Romániában a távoktatást, ahol a hallgatóknak ugyanolyan diplomát biztosítanak, mint a nappali tagozatos diákoknak. Ha nem hinne abban, hogy ez ugyanannyira hatékony, mint a jelenléti oktatás, akkor megszüntetné, tette hozzá a rektor.

Az egykori jezsuita, majd piarista templom és az egyetem vele összenőtt főépülete • Fotó: Videókivágás

Elmondta: az egyetem diákjait „nem csak jó szakemberekké, hanem jó polgárokká” is nevelik, így amiatt, hogy az elmúlt időszakban egyesek nem kezelték felelősen a járványhelyzetet, nekik is áldozatot kell hozniuk. Hangsúlyozta, hogy a BBTE egyformán fontosnak tartja a egyetem három alappillérét – az oktatást, a kutatást és a társadalommal való kapcsolatot –, és a Báthory-örökség jegyében, a Traditio et excellentia (Hagyomány és kiválóság) mottó szerint vinné tovább a 440 éves akadémiai hagyományt.

Főhajtás az alapító előtt

Daniel David itt arra utalt, hogy a BBTE korábbi rektoraival ellentétben ő az egyetem multikulturális voltát tartja fontosnak hangsúlyozni

és a Báthory István erdélyi fejedelem által alapított Jezsuita Kollégiumból egyetemmé növő intézményt tartja a BBTE elődjének. A 440 éves örökség volt az egyik fő vezérvonala a tanévnyitónak is, erről a vilniusi egyetem partnerségekért felelős rektorhelyettese, Artūras Vasiliauskas tartott rövid beköszönő beszédet annak apropóján, hogy a kolozsvári Jezsuita Kollégiumot 1581-ben a litván fővárosban keltezett újabb alapítólevéllel emelték egyetemi rangra.

Kicsit viccesen hatott, amikor az online bejelentkező oktató azt mondta, hogy a román ceremóniából számára Stefan Báthory neve hatott ismerősen, aki a vilniusi egyetemet is alapította.

Rámutatott: ez és kolozsvári „testvére” már akkor is multikulturális és nemzetközi intézmény volt, hiszen nyitottak az európai akadémiai közeg felé, az első tanárok is innen kerültek ki. Ennek bizonyítékaként több külföldi tanár nevét is felsorolta.

Az egyetem multikulturális jellegére utalva a másik meghívott, Ionel Haiduc korábbi rektor – aki az 1989-es rendszerváltást követően elsőként állt az intézmény élén – emlékeztetett, hogy a 90-es években az volt a szándék, hogy külön román, illetve magyar és német egyetem legyen. Úgy vélte, végül a román, magyar és német vonal oktatóinak „bölcsessége” győzött és multikulturális intézményként működött tovább a BBTE.

„Bebizonyították, hogy intelligens emberek között nem csak békés együttélés lehetséges, hanem példás együttműködés is”

– értékelt a volt rektor.

Világklasszis egyetem

A BBTE új tanévében a már említett 440 éves Báthory-örökség mellett azt is ünnepli, hogy Romániában elsőként öt csillagos (QS*****) felsőoktatási intézménnyé választották, amit világszerte elismernek. Ennek fontosságáról Leigh Kamolis, a minősítést nyújtó bizottság képviselője beszélt szintén online bejelentkezésében.

A 440 éves örökség egyik bizonyítéka • Fotó: Videókivágás

Ionut Zbranca diákprefektus a hallgatók álláspontját képviselve elmondta: bár régóta nem voltak jelen Kolozsváron, ezek azt remélik, hogy az új tanévben sikerül visszatérniük a különböző egyetemi tevékenységekhez, a normalitáshoz.

Úgy vélte azonban, hogy ez rajtuk is múlik, hiszen nem csak az fontos, hogy mit tesz az egyetem értük, hanem az is, hogy mit tesznek a diákok az egyetemért.

Daniel David rektor megköszönte a hozzáállást és a diákok együttműködését kérte, hogy a lehető legjobban vihessék véghez a tanévet. Az alig háromnegyedórás tanévnyitó az Örömóda lejátszásával ért véget, melyet román, magyar és német nyelven is meghallgattak a résztvevők. Ez idő alatt a kivetítőn és képernyőkön az egyetem múltjáról és jelenéről láthattak egymást váltó képeket.

Pap Melinda

2021. szeptember 27., 14:55

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/baz-oktatas-fontos-de-az-emberi-eletek-fontosabbakr-n-a-bathory-orokseg-jegyeben-kezdodott-az-egyetemi-ev-a-bbte-n

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: