//
most olvassa...
Politika

Balliberális kormány jöhet Németországban – Elemzők szerint a magyar ellenzéknek kampányolna Olaf Scholz – Krónika

Azoknak a pártoknak kell megalakítaniuk Németország következő kormányát, amelyek megerősödve kerültek ki a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásból – jelentette ki a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje hétfőn Berlinben.

Ő lesz a befutó? Olaf Scholz szerint az SPD-nek kell kormányt alakítania a választások nyomán • Fotó: Olaf Scholz/Facebook

Olaf Scholz az SPD vezető testületeinek tanácskozása után tartott tájékoztatóján az MTI beszámolója szerint kiemelte: a vasárnapi Bundestag-választás nyertesei a szociáldemokraták, a Zöldek és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP), ezért ennek a három pártnak kell kormányt alakítania, méghozzá a választás győztese, az SPD vezetésével.

A vasárnapi megmérettetésen az SPD a szavazatok 25,7 százalékát gyűjtötte össze. A második a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége 24,1 százalékot szerzett.

A CDU/CSU a szoros eredményre hivatkozva mégis a kormányalakítás szándékával vág neki az új törvényhozási ciklusnak. A Zöldek 14,8, az FDP 11,5, a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak 10,3, az SPD-től balra álló Baloldal párt pedig 4,9 százalékon végzett.

A szociáldemokraták győztek a németországi parlamenti választáson

 

Deák Dániel, a budapesti XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint Olaf Scholz, a szociáldemokraták jelöltje kap lehetőséget egy új kormány megalakítására, de még nem teljesen biztos, hogy tényleg ő lesz az új német kancellár.

“Lehetséges a nagykoalíció folytatása, de ezúttal az SPD adná a kancellárt és a miniszterek többségét. Ezt a verziót azonban (hasonlóan 2017-hez) a szociáldemokraták nagyon nem akarják.

2017-ben fél év után azonban mégis belementek, és létrehozták a nagykoalíciót, így erre most is van lehetőség. Ellenkező esetben hárompárti koalícióra lesz szükség, ami még sosem volt Németországban. Ebben az esetben várakozás szerint a Zöldek és az FDP lesz majd a mérleg nyelve, akik azonban igen különbözőek: az FDP inkább a jobboldal, míg a Zöldek inkább a baloldal felé hajlanak. De mindkét nagypárt felé nyitottak, a választás éjszakáján minden opciót nyitva hagytak a vezetőik.

Lehetséges koalíciók a nagykoalíció mellett: a „Jamaika-koalíció” (CDU/CSU, Zöldek, FDP, a CDU első reakciójában Paul Ziemiak pártfőtitkár ezt a variációt támogatta), a „lámpa-koalíció” (SPD, Zöldek, FDP)” – írta Facebook-oldalán közzétett elemzésében Deák Dániel.

A szakértő úgy látja, mivel az SPD nyert, és minden felmérés szerint a német lakosság Scholz kancellárságának örülne jobban, a „lámpa-koalícióra” van nagyobb esély.

Azzal kapcsolatban, hogy a német választás milyen hatással lesz Magyarországra, Mráz Ágoston Sámuel, a budapesti Nézőpont Intézet igazgatója azt mondta: ha Armin Laschet lesz a kancellár, jó és pragmatikus kapcsolatra lehet számítani, Olaf Scholz ugyanakkor kancellárként még a választási kampányban is részt vehet, támogatva a magyar baloldali jelöltet.

Román külpolitikai szakértők úgy vélik, Bukarest nem számíthat lényegi váltásra a román–német viszonyban.

Radu Magdin elemző és politikai tanácsadó a Libertatea hírportálnak nyilatkozva azt mondta, tizenhat év után nehéz megváltoztatni a Merkel-modellt, így az új koalíció megalakulása után egy ideig mindenképpen egyfajta folytonosságra lehet számítani Németország külpolitikájában.

Pataky István

2021. szeptember 28., 10:25

https://kronikaonline.ro/kulfold/balliberalis-kormany-johet-nemetorszagban-n-elemzok-szerint-a-magyar-ellenzeknek-kampanyolna-olaf-scholz

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: