//
most olvassa...
Politika

„Florin Cîţut nem érdekli a mezőgazdaság” – Távozik a tárca éléről Adrian Oros – Krónika

Florin Cîţu miniszterelnök bírálata közepette bejelentette lemondását kedden Adrian Oros mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter.

Adrian Oros az első távozó miniszter a PNL kongresszusa után • Fotó: Tofán Levente

Az agrártárca vezetője közösségi oldalán posztolt bejegyzésében azzal indokolja döntését, hogy a kormányfő mostohán bánik az ágazattal. Az igazsághoz tartozik, hogy Adrian Oros a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szombati tisztújító kongresszusán leváltott Ludovic Orban pártelnök hívei közé tartozik. „Florin Cîţu számára a mezőgazdaság és az élelmiszerbiztonság sohasem jelentett prioritást” – írta bejegyzésében a miniszter, hozzátéve, még a keddi nap folyamán beterjeszti lemondását.

Oros elégedetlenségének egyik oka, hogy a mezőgazdasági tárca idén 60 százalékkal kevesebb forráshoz jutott az állami költségvetésből, mint 2020-ban, és a költségvetés-kiegészítésből is roppant kis összeget kapott.

A tárcavezető kifogásolja azt is, hogy a román helyreállítási és ellenállóképességi tervben (PNRR) – amely hétfőn kapott zöld jelzést az Európai Bizottságtól (EB) – egyetlen, az agráriumot érintő számottevő projekt sem kapott helyet. Holott – hívja fel a figyelmet Adrian Oros – az EB-hez tavaly novemberben eljuttatott tervezetben átfogó projekt vonatkozott a mezőgazdaságban történő vízgazdálkodásra (beleértve öntözőberendezések kiépítését is), továbbá a hazai termékek raktározására, feldolgozására és forgalmazására, összesen 6,5 milliárd euró értékben. A tárcavezető szerint ugyanakkor nincs elég akarat „a támogatásvadászok kiiktatására és a feketepiac felszámolására”, pedig ez hátrányos helyzetbe hozza a tisztességes gazdákat és „minden támogatás, minden támogatási forma hatástalanná válik”.

Mint arról beszámoltunk, egyébként nem kap finanszírozást öntözőrendszere fejlesztésére, bővítésére, az Európai Bizottság ugyanis kiiktatta ezt a fejezetet a helyreállítási tervből. A bukaresti hatóságok 2 milliárd eurót szerettek volna elkülöníteni erre a célra, egy magas rangú brüsszeli illetékes pedig hétfőn közölte, az EB elutasításának oka, hogy a román kormánynak nem sikerült garanciákat felmutatnia azzal kapcsolatban, hogy a tervezett beruházások nem ártalmasak a környezetre.

Elfogadta a román helyreállítási tervet az Európai Bizottság

 

2021. szeptember 28., 08:50 • utolsó módosítás: 2021. szeptember 28., 11:06

https://kronikaonline.ro/belfold/bflorin-ciut-nem-erdekli-a-mezogazdasagr-n-tavozik-a-tarca-elerol-adrian-oros

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: