//
most olvassa...
Cotroceni, Kormányzás, Magyar szervezetek, Pártok, Politika, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ

Pártcsíny – Nyugati Jelen

Szombaton, Bukarestben, mondja Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt trónjáról letaszított elnök, pártcsíny történt.

Számomra, bevallom, új, bár teljesen érthető fogalom. Politikai viszonylatban az államcsínyhez vagyunk szokva, amelyből az idők folyamán számtalan történt, és nagyjából egyértelmű, hogy erőszakos, a szélesebb néptömegek által nem támogatott hatalomátvételt jelenti, amikor a hatalmat (gyakran katonai erő alkalmazásával) egy szűk és szervezett elit ragadja magához. (A meghatározásban a magyar Wikipédia segített.)

illusztráció

A nemzetközi szóhasználatban az államcsínyre gyakran a puccs kifejezést használják, ami lényegesen különbözik a forradalomtól, hisz ez utóbbi célja nemcsak a vezető csoport lecserélése, hanem a társadalmi és politikai struktúrák megváltoztatása is.

A pártcsíny, amelyről a letaszított pártelnök beszél, nyilvánvalóan nem tartozik a forradalom tárgykörébe. Itt csak egy párton belüli el- vagy leszámolásról van szó. Hogy ez nyilvánvalóan hatással van (és lesz) egy nagy múltú hazai pártra, az más kérdés.

A csíny szó, mondja a magyar értelmező szótár, „Pajkosságból, felelőtlen, gyermekes rosszalkodásból elkövetett (helytelen) cselekedet”.

A mindennapi életben. No de a politikában?

A politikában a „Pajkosságból, felelőtlen, gyermekes rosszalkodásból elkövetett cselekedet”gyakran súlyos, kiszámíthatatlan következményekkel járhat.

Ma, szeptember 27-én aligha tudjuk megítélni, hogy mekkorákkal.

Az új, szombaton kényelmes – majd ezer szavazat – többséggel megválasztott új liberális pártelnök arról beszélt első nyilatkozatában, hogy „mától fogva a liberális párt újra egységes”.

Pedig dehogy.

Namármost, miért érdekelne bennünket különösebben egy hazai, még akár nagy múltú párt belső berkeiben folyó, késhegyre menő hatalmi harc?

Hát azért, mert a PNL a jelenlegi romániai politikai hatalomnak kétségkívül a vezető pártja, a teljesen bizonytalan (belső konfliktusoktól szétszabdalt)  USR-PLUS és a minden körülmények között stabil és megbízható RMDSZ társaságában irányítja Románia sorsát. Ez utóbbi azonban túl kicsi, s emiatt erőtlen a meghatározó szerephez – adott esetben, legfeljebb, a mérleg nyelvének szerepét töltheti be.

Az eddigi miniszterelnök, pár napja immár pártelnökként is vezető politikus hatalmas feladatokkal néz szembe: a megnyert politikai csata után immár az ország kormányzásával kapcsolatos, az utóbbi kb. két hónapban, a vérre menő kampány idején nagyjából elhanyagolt, az előzőnél semmivel sem könnyebb feladattal kell szembenéznie.

Nem mintha kedvelném, de a közös érdekből sikert kívánok neki.

Jámbor Gyula

2021. szeptember 27., 15.04

https://www.nyugatijelen.com/allaspont/partcsiny.php

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: