//
most olvassa...
Emberi jogok, Energia, EU, Európai Bizottság, Európai Parlament, felsőoktatás (általános), Gazdaság, Infrastruktúra, Kárpát-medence, Kárpát-medencei körkép, Kárpátalja/Ukrajna, Közösségi/kisebbségi jogok, Közoktatás, Külpolitika, Kormányzás, Magyar szervezetek, magyar-magyar, Magyarokról, NATO/fegyveres ügyek, Oktatás és tudomány, Pártok, Pénzügyek, Politika, Régiók/autonómia, Szociálpolitika - Egészségügy, Titkosszolgálatok

(H)idegháború: az ukrán állam sunyi támadást intézett Magyarország ellen! – Nethuszár

nethuszar.ro

Nos, a helyzet az, hogy az Ukrajnán áthaladó gázvezeték – dászvidányá. És nemcsak a jelenleg padló alatt található orosz-ukrán kapcsolatok miatt, nem feltétlenül csak a Krím miatt, habár ezek is szerepet játszhatnak a dologban, de a biznisz az biznisz az oroszoknál is, ha megérte volna nekik, akkor továbbra is tolták volna a gázt az ukrán vezetéken, ahogy eddig, de azért az ukrán lúzerségben vastagon benne van, hogy éveken keresztül csak szedték a tranzitdíjat, nem igazán fektettek bele a felújításba, karbantartásba, mi több, nemegyszer zsarolásra használták azt a tény, hogy fél Európa rajtuk keresztül juthat csak gázhoz, és igyekeztek minél olcsóbb árat kialkudni az oroszokkal, akik ráadásul tranzitdíjat is fizettek a mindenkori ukrán kormányoknak, Kijev pedig azt hitte, hogy az aranyatojást tojó tyúkot örök élettel áldotta meg az Úr, miközben nem vettek tudomást arról az apró tényről, hogy a világgazdaság igényli a diverzifikálást, hogy az orosz Gazpromnak üzleti érdekei is vannak, amelyek bizony azt kívánják, hogy legyen más vezeték is, az érdek pedig független attól a ténytől, hogy Moszkva mindezt politikai nyomásra is felhasználja, de azért a kellemest a hasznossal közös nevezőre nem nehéz nekik sem.

Most nem gúgliztam ki, hogy pontosan mióta, de csak én legkevesebb 15 éve tudok arról, hogy épül egy Déli Áramlat nevű vezeték, amely, – nevéből ítélve micsoda meglepetés! -, messze kikerüli Ukrajnát. A másik, az Északi Áramlat2 pedig nem is olyan rég készült el, szóval az ukrán kormányok úgy töltötték el az elmúlt húsz évet, hogy csendben nézték, amint körülöttük mindenki és mindenhol gázvezetéket épít, most pedig meglepődtek, hogy az alma a fejükre esett, de ebből még nem lesz newtoni fizika, csak hülyének fognak tűnni mindenki előtt, és a kijevi adminisztráció most minderre rátesz még egy lapáttal, amikor izmozni kezd Magyarországgal szejmben, miért is?

Azért, mert Magyarország szerződést kötött a Gazprommal. A szerződés tartalmáról egyelőre annyit tudni, hogy 15 évre szól, ez pedig a magyar állam és az ő polgárai számára stabilitást hoz egy olyan világban, amikor az energiaárak robbanászerűen emelkednek, ennek oka pedig, ahogy arról korábban már írtam is, az üres gáztározókban keresendőek. IS! Az „is”-t pedig illik figyelembe venni, mielőtt odakommentelnéd, hogy gonosz Putyin, jaj, jaj…

Na, de visszatérve: Ukrajnát szépen körbekerítettek gázvezetékekkel, most pedig azzal fenyegeti Magyarországot, értsd: egy tőle minden szempontból független, önálló, szuverén államot, hogy feljelenti az Európai Bizottságánál, vizsgálja meg csak a magyar kormányt amúgy szívből gyűlölő EB, megfelel-e az uniós normánknak a magyar gázszerződés, kéri mindezt – ismétlem – egy olyan ország, amely semmilyen szempontból nem szövetségesünk, nem tagja sem az EU-nak, sem a NATO-nak. Tudta ezt az ukrán gázvezetékrendszert irányító állami vállalat igazgatója is, Szergij Makogon azonban, a Világgazdaságnak adott márciusi interjújában mintha már tudta volna, mire számíthatnak, de még önmagának sem akarná beismerni. Alig fél évvel később visszaolvasva az interjút igazán szürreális élményben lehet részünk, elég csak ezt idéznem:

Véleménye szerint mikor helyezik üzembe az Északi Áramlat 2.-t?

Nem azt mondanám, hogy „mikor”, hanem azt, hogy „ha”.

Hát, igen, alig pár nappal később Biden elengedte az oroszellenes szankciókat, hogy Merkel mamának kedvezzen, és saját válláról is ledobjon némi felelősséget, az Északi áramlat2 pedig köszöni szépen, jól van, készen áll, épp a német hatóságok engedélyét várja, akik vélhetően az új kormányra várnak, szóval Berlinben nem lesz kancellár abból, akit Moszkva nem akar – ez már biztos, vagy nem, de térjünk vissza Ukrajnára!

Az ukrán hiszti miatt, mert ezt másként nevezni nem lehet, Szijjártó bekérette az ukrán nagykövetet Pesten, mire Kijev igazán óvodás lépéssel válaszolt: ők is bekérették a magyar nagykövetet. Vicces lenne, ha mindezt a Sztárban sztárban adnák elő és Majka kéne kritizálja őket, de hölgyeim, uraim, kedves olvasók és ti mindannyian: ezt egy állam kormánya műveli!

Saját semmitevése miatt bajba jutott állam gazembereinek kormánya műveli ezt, és mindenki úgy tesz, mintha esne az eső, az Unió ilyenkor nem hallott a szabad piacról stb., vélhetően tényleg fognak majd vizsgálódni, bár sok idejük nincs, lassan feláll az új kormány Berlinben, amelyik, akár így, akár úgy, de beindítja majd az Északi Áramlat2-őt, onnan kezdve pedig dászvidányá aggodalmak, mert egész Európa az orosz gáz mellett fog melegedni, hacsak a norvégok nem tekerik fentebb a gázkitermelést, de még akkor sem tudnák felét sem kielégíteni annak, amit a piac kíván. Szóval, az Európai Parlamentben ülő hős demokraták addig játszották a kemény gyereket, amíg kiderült: vagy lefekszenek az orosz medvének, vagy fűthetnek fával, szinte látom is Ursula nénit, ahogy Cseh Katikával közösen fogvacogva kiküldik Dacian Cioloșt fát vágni, mert a román vendégmunkás akkor is román vendégmunkás marad külföldön, ha az Európai Parlament képviselője.

Arról most kéne írjak, hogy mennyit taposta mindenféle kisebbség jogát az ukrán kormányzat, megtiltva anyanyelvük használatát, elsorvasztva az oktatási intézményeiket, lapjaikat stb.? Hogy a Velencei Bizottság ajánlásait is telibeszarták, mert azt gondolták, ha átengedik Biden elnök fiacskájának az ország energiaüzleteit, akkor majd Sleepy Joe megvédi őket? Csalódniuk kellett, de mint a bosszús férj, aki most kapta rajta a feleségét, hogy a postást öleli hosszú combjaival, inkább úgy tesz, mintha ez az egész erény lenne, és direkt ő akarta volna így, persze, a postás mindig kétszer csenget, ha-ha-ha, tudta ezt mindenki, én ne tudnám… Azért ne menjünk el szó nélkül egy-két dolog mellett, a teljesség igénye nélkül:

Arról sem kéne írjak, hogy Magyarország, dacára a fent említett konfliktusokhoz, amihez még nem írtam oda a kárpátaljai konzulátus felgyújtását stb., mindvégig igyekezett segíteni Ukrajnát, a járvány alatt egészségügyi felszerelésekkel, lélegeztetőgépekkel, de arra is volt példa, hogy mi adtunk nekik gázt a tározóinkból, amikor az oroszok szívatták őket. Szívesen!

A hála persze nem politikai kategória, Ukrajnában különösen nem az, de mégsem ugorhattak neki a németek torkának, hogy miért Északi Áramlat2, mégsem ugorhattak neki Sleepy Joenak, hogy miért hagyta őket cserben Amerika, dacára annak, hogy ifj. Biden hercegnek adták gebinbe az energetikai cégüket és a magyar-orosz gázszerződés kapra jött, végre gyűlölhetnek, ami pedig még fontosabb, hibáztathatnak valakit saját sikertelenségük miatt. Siralmas, de lesz még alább is, Ukrajna vélhetően úgy elszigetelődik, hogy a pakliban simán benne van még egy Majdan, Istenem, a sok fiatal, aki életét adta akkor egy jobb, szebb, becsületesebb, európaibb Ukrajnáért…

Egy megyei tanács vezetője, nem akárki tehát, azt fejtegette a tévében, hogy a magyar kisebbségnek kéne neki menjen az ukrán kormány, és higgyétek el, vannak ezek olyanok, hogy meg is teszik, a tragikomédia ebben, hogy az EU épp Magyarországon vizsgálja a jogállamiságot, ezért nem ér rá holmi népirtásos fenyegetésekkel foglalkozni. Állítom nektek: Brüsszel teljesen megbolondult!

Ami pedig itt van a nyakunkon, az egy jó kis regionális konfliktus, a szerb-koszovói határon már el is kezdődött a feszkó, egyelőre csak tankok és helikopterek izmozó körözésének formájában, mert mégiscsak járvány van, de elég közel vagyunk ahhoz, hogy Skipétária megfújja a harci kürtöket, eközben Amerika kivonulni készül az európai történetből, Ázsia és a Csendes-óceán fontosabb, és elég is, csendőrködtünk eleget a világban, gondolja most Sleepy Joe, a németek pedig politikai válságot játszanak a maguk óvatos módján, és valahol, egy ócska bajor sörözőben egy kackiás bajuszú bécsi szobafestő elkezdi papírra vetni politikai terveit.

A történelem MINDIG ismétli önmagát!

Ghonzó

2021. 09. 29. 09:54:08

(H)idegháború: az ukrán állam sunyi támadást intézett Magyarország ellen!

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: