//
most olvassa...
Politika

Alapkőletétel és új óvoda a Fehér megyei Magyarpéterfalván és Vajasdon – Krónika

A Fehér megyei Magyar Napok keretében Magyarpéterfalvára és Vajasdra is eljutott a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program. Péterfalván egy modern napközis óvoda alapkövét helyezték el, Vajasdon a délutáni gyerekfoglalkoztatót is magába foglaló felújított magyar házat adtak át.

A magyarpéterfalvi rendezvény magyarországi és erdélyi meghívottjai • Fotó: Makkay József

Elhelyezték szombaton a Fehér megyei Magyarpéterfalva új napköziotthonának alapkövét, a harminc kilométerre fekvő Vajasdon pedig átadták a délutáni óvodai foglalkoztató épületét, a két esemény a Fehér megyei Magyar Napok programsorozatában kapott helyett, a két létesítmény létrehozását a magyar kormány finanszírozta.

Mindkét rendezvényen részt vett a budapesti Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Potápi Árpád János és a nemzetpolitikai államtitkárság főosztályvezetője, Brendus Réka, Magyarország kolozsvári főkonzulátusát Kőrösi Viktor Dávid képviselte. Jelen volt Benedek Zakariás RMDSZ-es parlamenti képviselő és Ladányi Árpád, az RMDSZ Fehér megyei szervezetének elnöke is, illetve számos pedagógus, kisdiák és szülők.

A zöldmezős beruházásként épülő magyarpéterfalvi napközi gondolata hosszú évekkel ezelőtt fogalmazódott meg a többségében magyarok lakta településen,

hiszen a szülők többsége a szomszédos Balázsfalván dolgozik, így a rövid programú óvoda nehéz feladat elé állítja őket. A helyi önkormányzatnak nem volt lehetősége új épületre, de a balázsfalvi polgármesteri hivatallal történt egyeztetések során a kisváros vezetősége megígérte, hogy a magyar állami támogatásból megépülő hosszú programos napközi üzemeltetési költségeit felvállalja.

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) által megpályázott 196 négyzetméternyi beépített felületet összesen 139 millió forinttal támogatja a magyar kormány.

A megvásárolt telken az építő már elkezdte az alapozást. Szombaton délután a jelképes alapkőletételre került sor, amelynek során az időkapszulába bekerült annak a 10 helyi óvodás magyar gyereknek a rajza, akik szüleikkel együtt várják az új, korszerű és tágas épület átadását. Az időkapszulában elhelyezték a Krónika egy példányát is.

Elhelyezik az épülő óvoda alapjába az időkapszulát • Fotó: Makkay József

„Számunkra Fehér megye a szórvány, ezért is külön öröm, hogy a bővülés jeleit láthatjuk itt” – indította beszédét Potápi Árpád János államtitkár. A budapesti politikus szerint az elmúlt években a magyar kormány sokat dolgozott azért, hogy a Kárpát-medencében minden magyar érezhesse, hogy az egységes magyar nemzet tagja. A Kárpát-medencei óvodafejlesztési programban közel ezer óvodát újítanak fel, illetve sok óvoda zöldmezős beruházásként készül.

“A célunk az, hogy minden magyar nemzetiségű kisgyerek magyar nyelvű óvodába járhasson, esetleg a vegyes házasságokban született gyerekek számára is lehessen magyar oktatási intézményt választani”

– fogalmazott a nemzetpolitikai államtitkár. Potápi azt is kiemelte, hogy aki magyar óvodába iratkozik,  az nagy valószínűséggel magyar iskolában folytatja a tanulást.

Az államtitkár beszélt az óvodaprogram részleteiről is. A partnerszervezetek valamennyi utódállamban a történelmi magyar egyházak vagy a pedagógus szövetségek, Erdélyben  a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ), amellyel nem csak az óvodafejlesztésben dolgozik együtt a magyar kormány, hanem számos más programban is.

Erdélyben 33 milliárd forintból 103 új óvodát építenek, illetve 376 óvodát újítanak fel.

Burus-Siklódi Botond, az RMPSZ elnöke arról beszélt, hogy közel öt éve működnek együtt sikeresen a nemzetpolitikai államtitkársággal az erdélyi magyar óvodaépítések terén. „A program nem titkolt célja, hogy növeljük a magyar óvodába járó gyerekek számát. Ami még akkor is reálisnak mondható, ha a rossz demográfiai helyzet és az elvándorlás a teljes Kárpát-medencei magyarságot sújtja, ami alól Magyarpéterfalva sem kivétel” – fogalmazott a pedagógusszervezet vezetője. A kiállított látványtervvel kapcsolatban Burus azt mondta, hogy Magyarpéterfalván a modern óvodaépület kimagasló feltételeket biztosít majd a helyi óvodások számára.

Magyarpéterfalvi óvodások műsora • Fotó: Makkay József

Az alapkő ünnepélyes letételét az óvodások műsora köszöntötte, ezt követően a résztvevők a szomszédos kultúrotthonba mentek, ahol a falu ifjúsági tánccsoportja mutatkozott be.

Az ünnepség keretében adták át a magyar kormány által az újrakezdés évében meghirdetett sportszercsomagokat a helyi iskola és más Fehér megyei oktatási intézmények számára, ahol magyar oktatás zajlik.

Potápi Árpád elmondta: csak Erdélybe 1457, sportfelszereléseket tartalmazó csomag jut el a következő időszakban. Csak labdából 12 925-öt kapnak az erdélyi iskolások, és megközelítőleg 46 ezer egyéb sportfelszerelési cikk érkezik a magyar kormány adományaként.

Közel 1500 sportszercsomag érkezik erdélyi iskolákba a magyar kormány támogatásaként • Fotó: Makkay József

A 2011-es népszámlálás adatai szerint Magyarpéterfalva lakossága 561 fő, amelyből 533 a magyar, zömében református vallású. A faluban 10 óvodás és az összevont elemi osztályokban tanuló mintegy 20 kisiskolás van, az 5-8. osztályos gyerekek Balázsfalvára járnak iskolabusszal.

Az épülő óvoda látványterve • Fotó: RMPSZ

Vajasdon a 60 négyzetméteres délutáni foglalkoztató teljes felújítására 12,2 millió forintos támogatást nyújtott a magyar kormány az RMPSZ által felügyelt projektre. Burus-Siklódi Botond beszédében ismertette a vajasdi óvodafejlesztés előzményeit. Az RMPSZ-nél korábban egy mikrobusz vásárlására pályázott a tövisi közösség: a járművel a vajasdi óvodába szállították volna napi rendszerességgel a tövisi magyar gyerekeket. Idővel a kérés okafogyottá vált, azonban az erre szánt pénzt az RMPSZ itt szerette volna befektetni. „Kollégáim találkoztak egy lelkes helyi közösségszervezővel, Farkas Attilával, aki megmutatta a házat, amelyen már hosszabb ideje elindult az átalakítás, de nehezen haladtak.

Ünnepélyes szalagvágás Vajasdon • Fotó: MTI

Az óvónénikkel történt kapcsolatfelvételt követően teljesebb lett a kép, így eldöntöttük, hogy a mikrobuszvásárlásra szánt pénzt a vajasdi épület felújítására szánjuk az óvodások, az iskolások és faluközösség számára”– jelentette ki az RMPSZ elnöke.

“Azt szeretnénk elérni, ha minden óvoda mellé egy ilyen megoldás társulna, ahol a gyerekekkel délután is foglalkoznak, biztosított az étkeztetésük, így a szülők nyugodtan dolgozhatnak”

– fogalmazott Potápi Árpád János, aki olyan példaként említette a vajasdi közösséget, amelyik önmagát is építi: vannak céljai és elhatározásai, amely mögé oda lehet állni.

Az épület ünnepélyes átadását itt is színes gyerekműsor kísérte. A 806 fős Vajasdon a 2011-es népszámlálás alkalmából 286-on vallották magukat magyarnak.

Vajasdi ünnepség. A gyerekek az új óvodaépület előtt ropják a táncot • Fotó: Makkay József

Makkay József

2021. október 02., 21:28 • utolsó módosítás: 2021. október 03., 13:00

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/alapkoletetel-es-uj-ovoda-a-feher-megyei-magyarpeterfalvan-es-vajasdon

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: