//
most olvassa...
Délvidék/Horvátország-Szerbia-Szlovénia, Kárpát-medence, Kárpát-medencei körkép, Közösségi/kisebbségi jogok, Magyar szervezetek, Magyar-magyar, Magyarokról, Művelődés, Politika, Régiók/autonómia, Színház

Szép fesztivál elé néznek Brassóban: szerdán kezdődik a Cenk alatti városban az ötnapos magyar színházi szemle – Krónika

Négy nagyszínpadi előadást és négy stúdió-előadást láthatnak a nézők az immár ötödízben szervezett, szerdán kezdődő brassói színházfesztiválon. Toró Tamás, az esemény főszervezője a Krónikának elmondta, bár a járványügyi szabályozások korlátozzák a lehetőségeket, a körülményekhez képest korrekt, szép fesztiválon vehet részt a helyi magyarság.

A Szabadkai Népszínház Három nővér című, Sebestyén Aba rendezte előadása nyitja a magyar színházi szemlét Brassóban • Fotó: Szabadkai Népszínház/ Facebook

Immár ötödik alkalommal szervezik meg Brassóban a színházfesztivált, az október 20-tól 25-ig tartó szemlén több erdélyi társulat, színművész lép fel, valamint a Szabadkai Népszínház is. Az előadásoknak a Drámai Színház ad otthont. Toró Tamás, a rendezvénysorozat főszervezője a Krónika megkeresésére elmondta, örülnek, hogy bár a tavalyi kiadáshoz hasonlóan korlátozások közepette, de idén is megszervezhetik a magyar színházi fesztivált a Cenk alatt.

Nem könnyű fesztivált szervezni járvány idején

A kötelező egészségügyi előírások értelmében a termekben ötvenszázalékos jelenléttel játsszák az előadásokat,

a nézők kizárólag oltási igazolvánnyal látogathatják az előadásokat, és kötelező a védőmaszk viselése.

„A pandémia okozta korlátozások közepette nem olyan könnyű fesztivált szervezni, szigorú szabályoknak kell megfelelniük a résztvevőknek és az előadóknak is. A társulatokat is nehezebb kimozdítani járványidőszakban, de a körülményekhez képest korrekt, szép fesztivál elé nézünk” – mondta Toró. Hozzátette,

tavaly is megtartották a fesztivált, nem maradt el, még ha szabad téren kellett is szervezniük.

„Örülünk, hogy a vajdasági társulat eljön Brassóba, így van újra egyfajta Kárpát-medencei kitekintése a szemlének. Négy nagyszínpadi előadást, négy stúdió-előadást láthatnak a nézők” – mondta a főszervező.

Kérdésünkre azt is kifejtette: a novemberi, szokásos gyermekfesztivált is megtartják, ha a járványhelyzet engedi, ez volt a három brassói magyar fesztivál közül az egyetlen, amit tavaly online kellett megszervezniük.

“A mostani, szeptemberi Brassói Magyar Napok nagyon jól sikerült, felemelő volt, rengetegen voltak, akkor még nem volt ilyen fenyegető a járványhelyzet. Három színpadunk volt, az, hogy a Szent János téren is szerveztünk idén eseményeket, újdonság volt. A csendőrség adatai szerint hatvanezren vettek részt a nyolcnapos fesztiválon”

– mondta Toró Tamás. A Cenk alatti város lakosságának jelenleg mintegy 8 százaléka magyar ajkú, 20 ezer magyar él Brassóban, és körülbelül 40 ezres a magyarság a megyében.

A szabadkai társulat a Három nővérrel érkezik

A Szabadkai Népszínház magyar társulata Csehov Három nővér című darabjával érkezik Brassóba, a fesztivál nyitóprodukcióját a marosvásárhelyi Sebestyén Aba rendezte. „Vajon az idő megy el mellettünk, vagy mi rohanunk el az idő mellett? A múlt, a jelen és a jövő hálójában vergődünk. Mi vezet ahhoz, hogy az idő csapdájába kerülünk? Ahelyett, hogy szembenéznénk a valósággal és önmagunkkal, könnyebb a múlt szépségét, harmóniáját, biztonságát visszasírni, vagy a jövőbe menekülni, és ott látni a boldogságunk illúzióját. Az előadás az egyedüllétről, a megszenvedett magányról, az idő múlásának könyörtelenségéről beszél, de egy eleven, sok humorral és zenével átitatott világban – amelyből lüktet az élet lehetősége” – olvasható a szabadkai előadás ismertetőjében.

A marosvásárhelyi Yorick Stúdió a Bódi Attila darabjából készült, Lázadni veletek akartam című előadást mutatja be. A Maros Művészegyüttes és a Spectrum Színház közös produkcióját, a Tündöklő Jeromos című előadást szintén láthatja a brassói közönség. Több verses, zenés est is szerepel a programban: a Gondolatnak ősze rám köszönt címmel Szabó Enikő színművész lép színpadra, Darvasi László: Karády zárkája című zenés monodrámáját Bartha Boróka adja elő, a Radnóti – Rekvizitumok régi verseimből című produkció pedig Laczkó Vass Róbert és Szép András szerzői és előadóestje.

A Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Andrzej Saramonowicz: Tesztoszteron című darabjával vendégszerepel, a Csíki Játékszín pedig a Valahol Európában című musicallel.

Kiss Judit

2021. október 19., 19:21 • utolsó módosítás: 2021. október 19., 19:53

https://kronikaonline.ro/kultura/szep-fesztival-ele-neznek-brassoban-szerdan-kezdodik-a-cenk-alatti-varosban-az-otnapos-magyar-szinhazi-szemle

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: