//
most olvassa...
Cotroceni, Gazdaság, Kormányzás, Parlament, Pártok, Politika, Szociálpolitika - Egészségügy

Iohannis felébredt, hogy baj van és szigorítana: jön a lockdown? – Nethuszár

nethuszar.ro

Már eleve rosszul indult, hiszen Klaus, azon a gépies és érzéketlen hangján nem tudja ezt a latin tempójú szöveget előadni, amit vélhetően szövegírói adtak a kezébe: Felsorolja a számokat, hány napi új eset, hány halott, majd érzelemtől fűtötten kéne előadni, hogy ezek az adatok mind-mind emberi lényeket takarnak. Ismétlem: érzelemtől fűtötten. Hát, nem egy németnek való feladat, nem is birkózott meg vele.

De nem állt meg itt, hanem folytatta: azt mondja a jogállam védelméért nyugati idült alkoholista citoyenek által kitűntetettje, hogy idézem:

„Az erre a hullámra való felkészülés, egy túl lassan mozgó oltáskampányra alapozva, deficities volt, az okok sokrétűek, akkor is, ha látjuk, hogy ki és mit rontott el, most már csak az számít, hogy sikerüljön meghaladunk ezt a nehéz időszakot. Riasztó a hatóságok konkrét tetteinek hiánya, és a mai adatok igazolják, hogy sajnos mindezidáig nem lett megtéve az, amit meg kellett volna tenni.” (A fordítás szövege erősen magyartalan, de Iohannis fanyelvezetét csak így lehet visszaadni – a szerk. megjegyz.)

eredetiben:

Pregătirea acestui val, pe fondul unei campanii de vaccinare care s-a mişcat mult prea lent, a fost deficitară, cauzele sunt multiple, dar, şi dacă vedem cine şi ce a greşit, acum ceea ce mai contează este să reuşim să depăşim această mare cumpănă. Este alarmantă lipsa de acţiuni concrete din partea autorităţilor şi cifrele de astăzi confirmă, din păcate, că nu s-a făcut ceea ce ar fi trebuit până acum. Forrás: Adevarul

Hoppá, brüder! Nem úgy volt, hogy az USR a hibás mindenért? De mi az, hogy „ha látjuk”? Ha ezalatt Klaus az ország lakosságára gondolt, hogy ők mit látnak, akkor nagyon nagy tévedésben van – Iohannis a Forradalom utáni időszak legpocsékabb elnöke, és csak azért nem indult el még ellene a felfüggesztésére irányuló eljárás, mert napi több száz halottunk van a pandémia miatt. Klaus számára egyre nagyobb kérdőjel, hogy sikerül-e egyáltalán kitöltenie elnöki mandátumáét, vagy azelőtt távozik – akkora az ellene irányuló felháborodás, hogy nem ússza meg, mint anno Basescu, románok tömegeivel együtt mi, magyarok is rohanni fogunk megszavazni felfüggesztését. Én legalábbis két kézzel!

A hatóságok cselekvésének hiányáról: a PNL kongresszusán maga az államfő hágta át a maszkviselésre vonatkozó szabályokat, mindezt élőben közvetítették a hírtelevíziók. Másnap, Temesváron, a rendőr meg akart büntetni valakit, amiért nem viselt maszkot, az illető pedig megmutatta a rendőrnek Iohannis maszk nélküli fotóját – a rendőrszakszervezet fel is szólalt, hogy ez nem lesz így jó, Herr President, de Klausunk akkor már gondolatban messze járt, a díját szopogatta, vagy ki tudja mit csinált, de nem ebben az országban volt fejben, az biztos. Az sem segíti a hatóságok munkáját, hogy abbéli igyekezetében, hogy neki tetsző kormány alakujon olyan miniszterekkel, akik neki tetsző intézkedéseket hoznak úgy felrobbantotta a román belpolitikát, hogy a válságot azóta is nyögjük, tulajdonképp mindjárt két hete, hogy nincs kormány, és nincs, aki egyértelmű utasításokat adjon a hatóságoknak. Megyei intézmények önálló hatáskörben döntenek az online oktatás vagy épp a helyi lockdown elrendeléséről, mert nincs központi direktíva erre nézve.

Mindezek után Iohannis közölte, hogy holnapra gyűlést hív össze, amelyen részt vesznek majd a „pandémia kezelésével megbízott kormányzati felelősök”, hogy világos és korlátozó intézkedésekről döntsenek, lévén csak ez maradt, mint egyetlen olyan eszköz, amellyel csökkenteni tudják a fertőzés elterjedését. Na, most kérdezem én, kik azok a kormányzati felelősök? Kormány ugyanis nincs, helló! Az ideiglenes Cîțu-kabinet pedig nem adhat ki sürgősségi kormányrendeletet, a parlament legitimálhatná az egészet, de ahhoz nem a haverjait kéne elhívnia egy baráti gyűlésre, hanem a PSD-t, és főként az őt szívből gyűlölő AUR-t.

Másrészről: az eddigi szabályozás eléggél világos volt, X incidens ráta felett ez és ez a forgatókönyv lép életbe. Ezt viszont sok helyen nem tartották be, a központi kormány pedig nem is sietett ellenőrizni, hogy betartják-e, mert épp önmagával volt elfoglalva, aztán megbukott. Igaz, a forgatókönyvek 7,5-es incidensrátáig terveztek, ma már több helyen is ennek dupláját mérik és nem úgy tűnik, hogy lenne megállás. Ilyenformán két lehetséges korlátozó eszköz bevetése maradt, mint lehetőség: a teljes lockdown, illetve a zöld igazolvány kötelezővé tétele, és a szabad mozgás jogának gyakorlását ehhez kötni. Ez utóbbit pedig ellenőrizni is kell, és honnan ennyi rendőr? A hadsereget nem vetheted be, amíg nincs kormányod. Még arra sem kérheted meg őket, hogy legalább nézzenek csúnyán. Marad a teljes lockdown, mint lehetőség, ezzel azonban Klaus amúgy sem túl magas népszerűségi indexe bezuhan.

Persze, maradt még egy lehetőség: nem csinálni semmit, ami árthat a népszerűségnek, de úgy tenni, mintha nagyon csinálnának valamit.

Na, szerintetek melyiket választja Werner?

(Nethuszár)

2021. 10. 19. 20:58:36

Iohannis felébredt, hogy baj van és szigorítana: jön a lockdown?

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK