//
most olvassa...
Politika

A reménység fáját ültették el Csíksomlyón – Székelyhon

Faültetéssel egybekötött rövid megemlékező ünnepséget tartottak Csíksomlyón csütörtök délután. Az 1661. október 21-i Csík-medencei török- és tatárdúlásról, illetve az ezt követő újjáépítésről szentmisén emlékeztek meg.

• Fotó: Pinti Attila

A reménység fáját ültették el Csíksomlyón

A csíksomlyói kegytemplomban Guia Hugó ferences rendi szerzetes mutatta be az istentiszteletet. „Felidézzük annak emlékét, amikor a betörés nyomán sok ember veszítette el a szeretteit és családok szűntek meg. Porig égették a templomot és a házakat, de

Isten segítségével sikerült talpra állni.

Az emberek szívében ott volt a tűz, a jövőbe vetett hitük pedig példátlan volt. Napjainkban is hagyjuk, hogy a jó Isten tüzet, lelkesedést tudjon hozni életünkbe ” – fogalmazott a templomigazgató. A szentmisén részt vettek a közeli Szent István Otthonban lakó gyerekek és nevelőik, a zenei szolgálatot pedig a Role zenekar látta el.

• Fotó: Pinti Attila

A megemlékezés a Szent István Otthon udvarának hátsó részében, a Mária-kertben folyatódott, ahol a gyerekek közreműködésével

elültették azt a nyírfacsemetét, amelyet a reménység fájaként jellemeztek.

„Erre a fára tekintve növekedjen bennünk a hit, a remény és a szeretet. Amint ez a fa is gyökeret ereszt, mi is azt kérjük, hogy beléd tudjunk kapaszkodni, Istenünk, hogy erő legyen bennünk” – áldotta meg Guia Hugó a falültetést Reményik Sándor egyik versének felolvasását követően.

• Fotó: Pinti Attila

Balázs Melinda, az otthon vezetője portálunk érdeklődésére elmondta, a Role zenekar ötletéhez társultak az emlékállítás kapcsán. „Kiindulva e házban lakó diákok családi hátteréből, akik szociálisan hátrányos helyzetűek, kaptak egy esélyt az élettől, hogy tanulhassanak. Ők a reménységet jelképezik.

Nem az a fontos, hogy milyen fájdalmak és szenvedések vannak mögöttünk, hanem hogy fel kell állni, és építeni kell önmagunkat.

Mi ebben a hitben álltunk az ügy mellé” – fogalmazott a Szent István Otthon vezetője.

• Fotó: Pinti Attila

Korpos Attila

2021. október 21., 19:00 • utolsó módosítás: 2021. október 21., 22:20

https://szekelyhon.ro/aktualis/a-remenyseg-fajat-ultettek-el-csiksomlyon

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: