//
most olvassa...
Politika

Cseke Attila: kötelezővé tennénk a zöld igazolványt az egészségügyben – Maszol/Mediafax

Kötelezővé válhat a zöld oltási igazolvány használata majdnem minden tevékenységhez, beleértve a magánrendezvényeket is. A tanúsítványt az egészségügyben is kötelezővé tennék – jelentette be csütörtök este Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter. A korlátozó intézkedések sorát ma véglegesíti a kormány. 

Hozzátette, hogy az egészségügyi rendszerben ráadásul komoly büntetéssel is járhat: az intézmény vezetőjét 50 ezer lejjel vagy ennél akár magasabb összeggel is megbüntethetik, ha a be nem oltott alkalmazottakat dolgozni engedi – nyomatékosított a miniszter a Digi24 hírtelevízióban. A szaktárcavezető harminc napos határidőt vetített előre, ha ennyi idő múlva sem lesznek beoltva az egészségügyi alkalmazottak, akkor elbocsátják őket.

Rámutatott: az intézkedés nem új keletű, nem saját ötlet, a zöld igazolványok kötelezővé tételét az egészségügyben már számos ország meglépte, sőt vannak, ahol ennél keményebb szabályokat vezettek be.

Arra a kérdésre, hogy hétfőtől kezdődően hol kötelezik a tanúsítvány felmutatását, azt válaszolta, hogy az élelmiszerüzleteken, a gyógyszertárakon, valamint az elengedhetetlen ügyintézésen – vagyis a közintézményeken – kívül mindenhol kötelezik majd, tehát a magánvállalatoknál is, feltehetően ott, ahol legkevesebb ötvenen dolgoznak. Megjegyezte, az alkalmazottaknak a kormány nem tudja kötelezővé tenni az igazolványt, viszont előterjesztenek egy törvényjavaslatot.

A miniszter egyúttal azt is bejelentette, hogy hétfőtől nem lehet nagy létszámmal magánjellegű rendezvényeket tartani (esküvő, keresztelő) sem beltéren, sem kültéren. Mint mondta, azért jutottak erre a döntésre, mert ezeken az eseményeken nem lehet ellenőrizni, hogy kik a be nem oltottak és az oltottak. Ugyanakkor a kávézók és éttermek csak a beoltott vendégeket fogadhatják. Ugyanez érvényes a kulturális rendezvényekre.

2021. október 22., 07:25

https://maszol.ro/belfold/Cseke-Attila-kotelezove-tennenk-a-zold-igazolvanyt-az-egeszsegugyben

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: