//
most olvassa...
Cotroceni, Gazdaság, Igazságügy, Közoktatás, Kormányzás, Magyar szervezetek, Oktatás és tudomány, Parlament, Pártok, Politika, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ, Szociálpolitika - Egészségügy

Vírus és pestis, ha összeér – Krónika

„És mi történik, ha valakit beidéznek a DNA-hoz, de nincs beoltva? Nem mehet, de elő se állíthatják” – kommentálta az új járványügyi rendelkezéseket a korábban a nagypolitikát is megjárt román futballmágnás, Gigi Becali.

Nem kevés kajánsággal és gúnnyal a hangjában, és nem csupán amiatt, mert bevallása szerint soha nem oltatná be magát, hanem mert a börtönt járt üzletember rengetegszer élvezte a korrupcióellenes ügyészség „vendégszeretetét”.

Mondanánk, hogy nem fontos a nyilatkozó személye, csakhogy az a helyzet, hogy a szélsőséges nézeteiről, hajmeresztő megnyilvánulásairól elhíresült klubtulajdonos ma is képes tömegeket befolyásolni, ráadásul hatékonyabban, mint a hatóságok. Amelyeknek nem mellékesen a hétfőtől hatályba lépett, a zöldigazolvány széles körű megkövetelésére alapozott korlátozásokat sem sikerült egyértelműen, tisztán, közérthetően papírra vetniük, kolozsvári bírák is nehezen értelmezik.

Nem egyértelmű például, kiterjed-e a rendelkezés valamennyi bankra, pénzintézetre, a postára, hozzáfér-e a lakosság a pénzéhez. De nehezen megindokolható, miért képeznek kivételt a szigorítás alól például az ügyvédek (akiknek továbbra is szabad bejárásuk lesz a közintézményekbe), továbbá miért maradhatnak nyitva a magánóvodák és -iskolák, amikor az állami oktatási intézményeket két hétre bezárják. Holott, ugye, kormányzati illetékesek váltig fogadkoztak, hogy az iskolák zárnak be utoljára, de ha már mindenkit hazaküldtek, legalább online formában folytatódhatna az oktatás, hiszen óriási lesz a kiesés és a pótolnivaló.

Románia késve, számos tekintetben elhibázottan reagált a koronavírus-járvány jelentette kihívásra, és ennek most valamennyien isszuk a levét. A több mint másfél éve a pandémia miatt foganatosított rendkívüli állapot egyféle alibiként szolgál a bukaresti kormány számára, hogy leplezze a mérhetetlen inkompetenciáját. A kapkodás, a hozzá nem értés, az ellentmondásos intézkedések alapvetően hozzájárultak ahhoz, hogy a romániai társadalom jelentős része nem bízik a politikai elitjében, és inkább hisz a fészbúkon járványszerű gyorsasággal terjedő „alapigazságoknak”, összeesküvés-elméleteknek, mint a szakembereknek, vagy akár a saját szemének.

És mivel a hatóságok nem tettek erőfeszítést azért, hogy meggyőzzék a kételkedőket, a bizonytalanokat az oltakozás fontosságáról, továbbá nem keresik célzottan a veszélynek fokozottan kitett, fertőzés esetén nagy eséllyel kórházi ápolásra szoruló sérülékeny kategóriákat, most csak drasztikus korlátozások árán próbálkozhatnak a járvány minden eddiginél súlyosabb hullámának megfékezésével.

De a kormányválság legújabb fejleménye is a politikai osztály megbízhatatlanságát erősíti. „A PSD bebizonyította, hogy képtelen megváltozni, ugyanaz a retrográd alakulat maradt, a vörös báróké. Mindörökké el kell távolítani a PSD-t a hatalom közeléből” – dörögte egy évvel ezelőtt Klaus Iohannis, hogy most, egy több hónapos politikai krízis nyomán ugyanennek a gyűlölt társaságnak a karjaiba taszítsa a PNL és az RMDSZ kisebbségi kormányát. Mennyire lehet még hiteles az emberek szemében az az államfő, illetve az a liberális alakulat, amelyik megbocsáthatatlan bűnként tüntette fel, hogy a kormányból kilépő USR a PSD-vel és az AUR-ral közösen buktatta meg a Cîțu-kabinetet, majd ugyancsak a „vörös pestisnek” a kegyelméből igyekszik hatalmon maradni?

Szakértők szerint év végéig a tízezret is meghaladhatja a koronavírussal összefüggésben elhunytak száma az országban. Sajnos a legvészesebb forgatókönyvek bekövetkezte sem kizárt, ha az eddigi ütemben tetézi egymást a politikusok hiteltelen, felelőtlen ténykedése és a vírustagadók vehemenciája.

Rostás Szabolcs

2021. október 25., 09:11

https://kronikaonline.ro/velemeny/virus-es-pestis-ha-osszeer

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: