//
most olvassa...
Politika

Potápi szerint a kiszámíthatóság és folytonosság jellemezte idén a nemzetpolitikát – Krónika/MTI

Kiszámíthatóság és folytonosság jellemezte a tavalyi és az idei nemzetpolitikát – mondta a Miniszterelnökségnek a területért felelős államtitkára kedden Budapesten.

Potápi Árpád János a Magyar Állandó Értekezlet oktatási, kulturális, demográfiai és ifjúsági szakbizottságának ülésén • Fotó: Facebook/Nemzetpolitikai Államtitkárság

 

Potápi Árpád János a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) szakbizottsági ülésén a járványhelyzethez való alkalmazkodás és a közös újrakezdés szempontjából értékelte a nemzetpolitika eredményeit. Programjaik átkerültek az online térbe, új színtereket nyitottak a külhoni magyarsággal való kapcsolattartásban – jelezte.

Beszámolt az idei – a nemzeti újrakezdés évéhez kapcsolódó – pályázatokról, a nemzeti jelentőségű intézmények támogatásáról, az erdélyi orvosi lakások építéséről, a magyar nyelvű oktatás támogatásáról, határon túli óvodák és bölcsődék „rendszerszintű” építéséről, felújításáról, valamint a magyar nyelvű felsőoktatás támogatásáról, amelyek közül a komáromi Selye János Egyetemet emelte ki.

Az államtitkár beszélt az egyházi és civil szervezetek támogatásáról, a Szülőföldön magyarul program kiterjesztéséről és a babacsomagok biztosításáról is, valamint szólt a határon túli gazdaságfejlesztési programok eredményeiről, amelyek célját a hálózatosodásban jelölte meg.

A sport nemzetpolitikai jelentőségének növekedéséről szólva Potápi Árpád János jelezte: jó néhány sportág fejlesztését támogatják a határon túli területeken és ennek látszanak az eredményei. Példaként említette, hogy Szlovákia egyik legsikeresebb labdarúgócsapata a DAC Dunaszerdahely, egy magyar együttes; Románia bajnokcsapata pedig a székely Sepsiszentgyörgy női kosárlabdacsapata. „Az ott élő magyarságnak ez egy olyan brand, amely a nemzeti büszkeséget és identitást is erősíti” – hangoztatta.

A kormánypárti politikus célként említette, hogy anyaországi mintára minden Kárpát-medencei magyar iskolában bevezessék a mindennapi testnevelést, amit a gyerekek elhízása, mozgáshiányos állapota vagy a cukorbetegség indokol.

Hozzátette: 1450 Kárpát-medencei iskolába juttatnak el mintegy százezer forint értékű sportszercsomagot.

A magyar diákok határon túli kirándulását lehetővé tevő Határtalanul programról szólva kiemelte az oltás fontosságát, mondván a kirándulásokat „gyakorlatilag nem lehet lebonyolítani” vakcina felvétele nélkül, ugyanis azt arról szóló igazolást kérik a határokon. Az államtitkár egyúttal mindenkit az oltás felvételére buzdított, mivel – tette hozzá – a kormány nem tervez a korábbiakhoz hasonló korlátozásokat, lezárásokat.

• Fotó: Facebook/Nemzetpolitikai Államtitkárság

 

Zsigó Róbert, a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára a magyar családokat érintő intézkedésekről beszélt.

Előadásában a családtámogatási rendszer célkitűzéseinek és elemeinek részletes ismertetése mellett kitért arra, hogy 2010 óta Magyarországon háromszorosára nőtt az erre a célra fordított összeg a költségvetésben.

A jövő évi büdzsében ez az összeg a nemzeti össztermék (GDP) 5 százalékát teszi ki – tette hozzá.

Zsigó Róbert úgy folytatta: a családtámogatási rendszer bevezetése nélkül 120 ezerrel kevesebb gyermek született volna Magyarországon. 2010 óta itt nőtt legnagyobb mértékben a gyermekvállalási kedv, a születések száma, több házasságot kötnek és kevesebb a válás. „Minden olyan mutatóban, amely fontos, előre tudtunk lépni” – hangsúlyozta.

Közölte: a kormány ezeket az eredményeket a járvány alatt is meg akarta őrizni, ezért számtalan intézkedést hoztak, például ekkor indították el „minden idők legnagyobb” otthonteremtési programját.

Zsigó Róbert előadásában úgy összegzett: „minden tekintetben azon dolgoztunk az elmúlt másfél esztendőben, hogy megőrizzük a korábbi évek eredményeit és (.) újabb lépésekkel segítsük, hogy Magyarországon könnyebb legyen gyermeket nevelni és vállalni, családot alapítani”.

Az államtitkár utalt rá, hogy következő hetek, hónapok döntéseit a nemrég lezárt nemzeti konzultáció eredménye fogja befolyásolni, amelyben 1,4 millió ember mondta el a véleményét. Abban szó volt a minimálbérről, a hitelmoratóriumról, a családok szja-visszatérítéséről, a gyermekek védelméről és a családtámogatás megőrzéséről – sorolta, majd a kormány elsőrendű céljaként jelölte meg a családbarát ország építését.

Az ülés elnöke, Sölch Gellért, az Emberi Erőforrások Minisztériuma stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára bevezetőjében a tizenegy éve történt nemzetstratégiai fordulatot és eredményeit méltatta.

Hozzáfűzte: 2010 óta jelentős forrásokkal támogatta a kormány a határon túli magyarságot, amelyet így sikerült is megerősíteni. Az anyaországi és határon túli egyetemek között is mélyült az együttműködés; jelenleg több mint ezer határon túli magyar hallgató folytat felsőoktatási tanulmányokat Magyarországon – mondta.

2021. október 26., 16:19 • utolsó módosítás: 2021. október 26., 16:26

https://kronikaonline.ro/kulfold/potapi-szerint-a-kiszamithatosag-es-folytonossag-jellemezte-iden-a-nemzetpolitikat

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: