//
most olvassa...
Bérek/munkaügy, Film/fotó, Gazdaság, Művelődés

Újratöltött pisztoly – Maszol

Filmbe illő tragédia az, ami a Rust című produkció forgatásán bekövetkezett. Amennyiben a hollywoodi ipar lát benne fantáziát, és kellő cinizmussal nyúl a témához, a halálos munkabalesetből sikerül majd kipréselni az érzelgős, tanmesés beütésekkel tarkított felszínesen pszichologizáló sztorit, amivel ha tetemes kasszasikert nem is, de legalább némi vitát (és utólagos empátiát) generálhat a szakmában… és szűkebb-tágabb holdudvarában. Profi oknyomozó film, vagy legalább egy közepes szintű, de tisztességesen dokumentált riport a filmgyártás szerkezeti gondjairól már annál kevésbé valószínű. Mert melós, nincs igazán piaca, és legfeljebb a céh szakszervezeteinek büdzséjéből lehetne kikerekíteni a költségvetését.

Az érdekvédelmi szervezetnek pedig lenne miből finanszíroznia: éppen október közepén robbant ki az a munkakonfliktus, amely az ágazat 60 ezer munkásának sztrájkját vetítette előre; az amerikai filmipar szinte példátlan méretű tiltakozásának hatására a producerek szövetsége beadta végül a derekát, és a jobb munkakörülményeket, decensebb béreket szavatoló egyezmény vélhetően tető alá kerül. A megegyezést talán az is elősegíthette, hogy a döntnökök ismerik a filmtörténelmet: Hollywoodban hasonló munkabeszüntetés 1945-ben volt utoljára, ám akkor a majdnem féléves leállás bénította a stúdiókat, sőt a Warner Bros kapujában rendőrökkel csaptak össze az elégedetlen dolgozók, a „mérkőzés” során negyvenen súlyosan megsérültek. A mostani konflikus, amely már a nyári hónapok óta érlelődött, jócskán túllépett a filmgyárak kapuján: a forgatókönyvírók és rendezők, színészek némelyike szolidarizált a tiltakozókkal, sőt Bernie Sanders és Elizabeth Warren élvonalbeli demokrata politikusok is a pártjukra álltak.

Az Alec Baldwint tragikus hőssé avató baleset hátterében bizonyos fokig az előbbi tények is ott sejlenek, hiszen a stábból a szerencsétlenség előtt néhány nappal távozott mintegy féltucatnyi szaki, értesülések szerint részben a forgatás biztonsági intézkedéseinek hiányossága miatt. Ilyenkor sebtében verbuválnak újakat, és ezúttal a kapkodás végzetesnek bizonyult. A film producerszerepét is bevállaló színész pedig, ha jól értem a státussal járó hatásköröket, felelőssé tehető a forgatások alatt bekövetkezett malőrökért. Az alacsony költségvetésű western legyártása késésben volt, ezért fokozott ütembe kapcsolt a forgatás, a kapkodás és a fáradtság, meg, amint utólag kiderült. a nem kellőképpen képzett fegyvermester és a túl laza asszisztens kombója ideális előjátéka volt mindannak, ami október 21-én az új-mexikói helyszínen bekövetkezett.

A Baldwin kezében véletlenül elsült kellékpisztoly, amely egy 42 éves operatőr halálát és a bizonyára torzóban maradt film rendezőjének sérülését okozta, valószínűleg a színész karrierjének végére is pontot tett. Ugyanakkor megnyithat egy új fejezetet: a kérdés átpolitizálásának és extrapolálásának „esélyét”. Borítékolható, hogy megint téma lesz az idén áprilisban a Biden elnök által felvetett szigorítás, és ha a kérdést az utóbbi ötven év távlatában értelmezzük, kitűnik a fokozatos megszorítások folyamat-jellege, még akkor is, ha olykor az erre vonatkozó ígéreteket a demokrata adminisztrációk nem váltották be teljes mértékben, illetve olykor visszanyerték pozícióikat a minél szabadabb fegyvertartás hívei és a mögöttük felsorakozó lobbi.

Rostás-Péter István

2021. október 28., 18:04

https://maszol.ro/velemeny/Ujratoltott-pisztoly

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: