//
most olvassa...
Politika

Potápi: a XXI. század Európájában igenis helye van Székelyföld autonómiájának – Krónika

A XXI. század Európájában igenis helye van Székelyföld autonómiájának – írta a székelyföldi autonómia napja alkalmából vasárnap közzétett Facebook-bejegyzésében Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, arra kérve mindenkit, hogy a mai napon lehetőségeihez mérten, akár egy ablakba helyezett gyertya gyújtásával fejezze ki szolidaritását a székelyek autonómiája iránt.

• Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

„Közel egy évtizede már annak, hogy minden év októberének utolsó vasárnapján a székelyek autonómia törekvéseire emlékezünk. Ezen a napon szerte a Kárpát-medencében őrtüzek gyújtásával hívjuk a fel a figyelmet arra, hogy

Székelyföld autonómiája nem lehet alkuk tárgya, ugyanis ha nem engedünk a jogos követeléseinkből, akkor minden, amiben hiszünk, amihez ragaszkodunk, az megvalósulhat”

– fogalmazott az államtitkár, aki szerint a székelyek melletti kiállás egyszersmind az erdélyi magyarság melletti kiállás is.

„Székelyföld határait kijelölő pontok mellett, az anyaország és a határon túli régiók megannyi településein gyújtott tüzek lángjai a reménységet, a hazaszeretetet és az önrendelkezés iránti elkötelezettségünket fejezik ki.

A XXI. század Európájában igenis helye van Székelyföld autonómiájának. Kérek mindenkit, hogy a mai napon lehetőségeihez mérten, akár egy ablakba helyezett gyertya gyújtásával fejezze ki szolidaritását a székelyek autonómiája iránt”

– zárta posztját Potápi Árpád János.

A kisebbik magyarországi kormánypárt közleményben emlékezett meg a székelyföldi autonómia napjáról.

„A magyarokat a közös történelem, a közös nyelv és a közös ünnepek is összekötik” – emelte ki a KDNP vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében. A párt frakcióvezetője által jegyzett közleményben Simicskó István Székelyföld autonómiájának napján azt hangsúlyozta:

“a szégyenletes 2004. december 5-i népszavazás erkölcsi rombolása után a jelenlegi kormány elkötelezettségének köszönhetően komoly szemléletváltás történt a határon túli magyarság megítélésével kapcsolatban”.

Felhívta a figyelmet arra: az anyaországban élőknek erkölcsi kötelességük, hogy a diaszpórában és a szórványban élő magyarságot minden tekintetben felkarolják, boldogulásukat segítsék – éljenek bárhol a világon. Azt írta:

2010 óta a Fidesz-KDNP-kormányok mindent megtettek azért, hogy „Trianon traumáján túllépve” baráti és bajtársi kapcsolatokat építsenek ki azon országokkal is, amelyek a történelem viharai következtében sok „magyar honfitársunknak adnak otthont”.

A képviselő kiemelte: a székelység olyan történelmi közösség, amelynek sajátos hagyományai hosszú évszázadok óta gazdagítják a magyar kultúrát.

“Székely testvéreinket különösen a szívünkben hordozzuk, így támogatjuk az ő autonómiaigényüket, amely a szülőföldjén boldogulni akaró, identitására büszke kisebbség törekvése. Fontos, hogy kulturális téren is megőrizhessék nyelvüket, hagyományaikat és szokásaikat”.

Az autonómia olyan jog az Európai Unióban, amely megilleti a székelyeket is, s ezt követelni vagy éppen küzdeni érte természetes dolog – hangsúlyozta Simicskó István.

Isten éltesse a székelyeket ezen küzdelmükben, a székely autonómia napján!” – írta a KDNP frakcióvezetője, hozzátéve:

a Kárpát-medence-szerte meggyújtott tüzek, mécsesek emlékeztessenek minket összetartozásunkra”.

Szili Katalin, a határon túli autonómia ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott szintén a Facebookon osztotta meg a székely autonómia napjával kapcsolatos gondolatait.

„A Székely Nemzeti Tanács felhívására idén is Székelyföldön, valamint számos erdélyi és Kárpát-medencei magyar önkormányzat és közösség tartja meg október utolsó vasárnapján a Székely Autonómia Napját. Őrtüzek mécsesek gyúlnak, hirdetve a Székelyföldön elő magyarság jogos igényét az autonómiára.

Lármafák jelzik, hogy egy önmagára, vívmányaira, kultúrájára egy kicsit is adó európai közösség nem hagyhatja figyelmen kívül a szülőföldjén boldogulni akaró, identitására büszke székelység törekvéseit. Ha a demokrácia, a szubszidiaritás elve, polgárok sorsa nem csak hivatkozási alap az Európai Unió számára akkor támogatnia kell a nemzeti kisebbségi közösségek önigazgatási igényét”

– írta Szili Katalin.

„A mai globális kiszolgáltatottság közepette, amikor a járvány felforgatja az életünket, a nemzet összefogására még nagyobb szükség van.

A Székely Autonómia Napja mindannyiunk számára egyben emlekeztetés is, hogy egy pillanatra sem feledhetjük, téveszthetjük szem elől a határon kívül élő közösségeink jogos igényét, hogy saját sorsukról saját maguk dönthessenek, egyben úgy, hogy azzal elősegítsék a többségi társadalom gyarapodását is”

– zárul a bejegyzás.

„Az őshonos nemzeti kisebbségek önrendelkezésének és jogainak biztosítása rendkívül fontos európai érték, közösen kell küzdeni érte” – hangsúlyozta az LMP is tegnapi közleményében. Keresztes László Lóránt frakcióvezető szerint most az Európai Bizottságnak kell végre komolyan vennie és a helyén kezelnie az európai emberek véleményét és az őshonos nemzeti kisebbségek jogainak érvényre segítését.

Mint ismeretes, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) 2016-os felhívása alapján október utolsó vasárnapja Székelyföld autonómiájának napja. Ekkor imákkal és őrtüzekkel emlékeztetnek arra, hogy a székelyek nem mondanak le jogos igényeikről.

2021. október 31., 10:33 • utolsó módosítás: 2021. október 31., 17:30

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/potapi-a-xxi-szazad-europajaban-igenis-helye-van-szekelyfold-autonomiajanak

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: