//
most olvassa...
Politika

Vladimir Ionaș elemző a Krónikának: Klaus Iohannis okolható a politikai válságért – Krónika

Klaus Iohannis államfő és a PNL a legfőbb oka az immár mintegy két hónapja tomboló politikai válságnak – jelentette ki a Krónikának Vladimir Ionaș bukaresti szociológus. Szerinte sem az elnöknek, sem a pártnak nincs konkrét stratégiája a jelenlegi helyzet megoldására.

Florin Cîțu és Klaus Iohannis (archív felvétel) • Fotó: Presidency.ro

 

Klaus Iohannis elnök okolható elsősorban a soha nem látott mélységekbe süllyedt romániai politikai válság miatt, másodsorban a Florin Cîțu által vezetett Nemzeti Liberális Párt (PNL) a hibás a kialakult helyzetért – mondta a Krónikának Vladimir Ionaș bukaresti szociológus a felmérések által jelzett közfelfogásra hivatkozva. A politikai elemző hozzátette:

az államfő népszerűségi mutatóin jól látszik mindez, közel hétéves elnöksége alatt most mérik a legalacsonyabb bizalmi indexet Iohannisnak.

Az Avangarde közvéleménykutató cég szociológusától azt is megkérdeztük, felfedezhető-e valamiféle stratégia Iohannis, illetve a PNL részéről a politikai válságkezelést illetően, vagy csupán improvizálásokat látunk. „Attól a pillanattól kezdve, hogy a Mentsétek meg Romániát Szövetség megszavazta a Cîțu-kormány elleni bizalmatlansági indítványt, a nemzeti liberálisok és Iohannis egy nagyon gyenge pókerjátékos teljesítményét nyújtották. Hosszan, kitartóan blöfföltek úgy, hogy egyetlen, halvány stratégiát sem vázoltak fel. Úgy tűnik, az államfőnek jelenleg sincs stratégiája, ennek pedig a polgárok a legfőbb kárvallottjai” – fogalmazott Vladimir Ionaș.

FRISSÍTVE – Folytatódik a kormányalakítási kutyakomédia: Nicolae Ciucă visszaadja megbízatását

 

Az előre hozott választás lehetőségére vonatkozó kérdésünkre válaszolva a szakértő azt mondta: az alkotmányban az idő előtti megmérettetésre vonatkozó „lehetséges” szó gyakorlatilag megvalósíthatatlanná teszi ezt a megoldást.

“Iohannis elnök mindent meg fog tenni az időhúzás, a rendkívüli választás elkerülése érdekében, hiszen tisztában van azzal, mennyire katasztrofális eredményt érne el a PNL”

– hangsúlyozta a szociológus. Szerinte a parlamentnek az alkotmánybírósághoz kellene fordulnia a román alaptörvényben szereplő cikkellyel kapcsolatban, amely csupán feltételes módban rögzíti, hogy az államfő a második kijelölt kormány elutasítása után előre hozott választást írhat ki. Úgy vélte, a taláros testület bíráinak kellene tisztázniuk, hogyan értelmezhető ez az alkotmányos kitétel. Az Avangarde szakértője azt is elmondta: Iohannis esetleges felfüggesztése az elnöki tisztségből sem könnyítené meg az előrehozott választások kérdését, mivel egy ideiglenes államfő nem oszlathatja fel a parlamentet.

Pataky István

2021. november 02., 17:59

https://kronikaonline.ro/belfold/vladimir-iona-elemzo-a-kronikanak-klaus-iohannis-okolhato-a-valsagert

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: