//
most olvassa...
Élő múlt/Securitate, Egyházak, Igazságügy, Középkor, Közösségi/kisebbségi jogok, Magyar szervezetek, Magyar-román, Magyarokról, Műemlékvédelem, Művelődés, Politika, Régiók/autonómia, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ, Történelem, Visszaszolgáltatások, XVI-XVII. századok, XVIII-XIX. századok, XX. század

Visszakapta a református egyház a nagyenyedi Bethlen-kastélyt – Krónika

Újra az Erdélyi Református Egyházkerület tulajdonába kerül a nagyenyedi vár részét képező Bethlen-kastély – közölte a Református.ro. Kató Béla püspök közölte, az egyház szeretné ezt az épületet is lehetőségei szerint felújítani, rendbe tenni.

• Fotó: Kiss Gábor/Református.ro

 

Az Erdélyi Református Egyházkerület honlapjának hétfői tájékoztatása szerint az illetékes restitúciós bizottság a visszaigénylés után tizenöt évvel döntött az egyház javára. A nagyenyedi vár északi falánál álló Történeti Múzeum egykor fejedelmi kastély volt, majd a kollégium tulajdonába került, és az intézmény használta. Az ingatlant 1948-ban államosították, utána alakították történelmi múzeummá.

Egy 2012-ben indított tatarozással kívül nagyrészt felújították, belül viszont nem haladtak a munkálatok, így azóta nem működhetett benne a közgyűjtemény.

Kató Béla püspök a kastély visszaszolgáltatásával kapcsolatban elmondta, örülnek a döntésnek, hiszen így egységes lesz a város központjában a mag, ahol a történelmi épületek: a református templom, valamint a kollégium és a hozzá tartozó épületek vonzóvá teszik a települést a látogatók számára is. „Szeretnénk ezt az épületet is lehetőségeink szerint felújítani, rendbe tenni, ahogyan a többi ingatlant is” – idézte a Református.ro a püspököt. Az egyházkerület a kollégium javítása és bővítése után a Bethlen utca tanári lakásait és a 14. századi református templomot, valamint a megvásárolt 19. századi, kisebb evangélikus templomot is felújítja.

A Fehér megyei város központjában álló ingatlan egykor fejedelmi kastély volt • Fotó: Kiss Gábor/Református.ro

 

Kató Béla hozzátette, a nagyenyedi városvezetéssel eddig sikeresen tudott együttműködni az egyházkerület, hiszen az önkormányzat is fontosnak tartja az épületek rendbetételét, hasznosítását, és azt is elismeri, hogy a jogos tulajdonosokat illetik az ingatlanok.

Az egyházkerület régóta nem kapott vissza jelentősebb épületet, így a Bethlen-kastély restitúciója pozitív előrelépés az utóbbi évek stagnálásában.

A határozat szerint az egyházkerületnek tulajdonosként köteles tíz évre megőriznie az épület rendeltetését, tehát továbbra is múzeumot működtetni az ingatlanban. Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere örömét fejezte ki a visszaszolgáltatással kapcsolatban, az önkormányzat jó szándékát pedig az is kifejezi, hogy a határozat kiadásakor ígéretet tettek, hogy nem fellebbeznek a döntés ellen. Lőrincz Helga hozzátette: az egyházkerülettel együtt terveznék a jövőt, szeretnének értékes történelmi múzeumot működtetni a városban.

Az egykori fejedelmi palota visszaszolgáltatása már csak amiatt is örvendetes, mivel a nagyenyedi önkormányzat korábban felújította a várfalat és annak valamennyi bástyáját, és uniós forrásokból jelenleg zajlik a református vártemplom restaurálása. Így a váron belül az egykori múzeumnak otthont adó épület lett volna az egyetlen, mely felújításra szorul, a restitúcióval ennek a korszerűsítése is megoldódott.

Végéhez közeledik a nagyenyedi bástyafelújítás

 

Nagyenyed RMDSZ-es alpolgármestere korábban a Krónikának úgy nyilatkozott, hogy a városvezetés szeretné teljesen felújítani a városközpontot, a Bethlen-kollégium, a Bethlen-utca és a vár korszerűsítése után a városháza előtti parkolót is felszámolnák és a vár körül gyalogövezetet alakítanának ki. A Fehér megyei kisváros vezetése azt reméli, hogy a Torda–Szászsebes autópálya-szakasz átadásával az iskolavárost is jóval több turista keresi majd fel.

Turisztikai célponttá nőné ki magát Nagyenyed – Lőrincz Helga alpolgármester a kisváros vonzóvá tételéről

 

2021. november 15., 12:44 • utolsó módosítás: 2021. november 15., 13:45

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/visszakapta-a-reformatus-egyhaz-a-nagyenyedi-bethlen-kastelyt

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: