//
most olvassa...
Politika

Elrajtolt az erdélyi mentorprogram második évada: nincs gazdaságfejlesztés közösségfejlesztés nélkül – Krónika

Az erdélyi mentorprogram erősíti azt a gazdasági hálót, amelyet sikerült az elmúlt években Kárpát-medencei szinten kiépíteni – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a csütörtökön elrajtolt erdélyi mentorprogram második évadának online nyitórendezvényén.

Virtuális nagy találkozás. Az online térben rajtolt el az erdélyi mentorprogram második évada • Fotó: Facebook/Pro Economica Alapítvány

 

Emlékeztetett: az elmúlt évek gazdasági fejlesztési programjának kiegészítője ez a mentorprogram. Mint részletezte,

ezúttal 111 mentorált és 59 mentor vesz részt a programban, mely lehetőséget nyújt arra, hogy a gazdasági élet szereplői meg tudják egymást ismerni,

valamint hogy a több évtizedes szakmai múlttal rendelkező nagyvállalkozók tapasztalatukkal, tudásuk átadásával segítsék a most induló mikro-, illetve kisvállalkozásokat.

Az államtitkár felidézte, hogy a Vajdaságban 2019-ben indult program most már Horvátországban, a Felvidéken és Kárpátalján is egy időben zajlik. Ezzel együtt elindítják most az erdélyi mentorprogram második évadát.

Potápi aláhúzta, hogy a mentorprogram ideje alatt nemcsak szakmai kapcsolatok és barátságok alakulnak ki, hanem a profit is fontos tényező, jelentős üzleteket kötöttek már eddig is.

Ezáltal pedig a program erősíti azt a gazdasági hálót, amelyet sikerült az elmúlt években Kárpát-medencei szinten kiépíteni, és amelyet már „nevezhetünk egyre inkább egy gazdasági térnek”.

„Kutatásaink bizonyítják, hogy nemcsak Erdélyben, hanem a Kárpát-medencében szinte mindenhol

a magyar vállalkozók magyar embereket foglalkoztatnak több mint 92 százalékban. Ha pedig a magyar gazdaságot erősítik, akkor a magyar családokat is erősítik”

– fogalmazott Potápi. Hozzáfűzte: az is fontos, hogy ezeknek a térségeknek a magyar vállalkozói magyarországi vállalkozásokkal kössenek szakmai, illetve üzleti kapcsolatot, a magyar gazdaság erősítése érdekében.

Potápi: a helyi magyar társadalmat és a magyar gazdaságot is erősíti az Erdélyi Mentorprogram

 

Közösségi háló kiépítése

Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány ügyvezető igazgatója rámutatott, hogy az anyagi támogatáson túl egy közösségi háló kiépítését próbálják segíteni. „Tanultunk az elmúlt év tapasztalataiból. A második évadban most már Románia tíz megyéjében vagyunk jelen. Ez azt mutatja, hogy

szükség van arra, amit elkezdtünk kiépíteni, és Erdély-szintű közösségi hálóvá bővíteni.

Folyamatosan kapjuk a visszajelzéseket” – jelentette ki Kozma Mónika. Hozzátette: meg kell becsülni minden együttműködést a magyar kormánnyal, hiszen az egy olyan segítség, ami nélkül az elmúlt évtizedekben nem tudtak volna ekkora régiót lefedő, profitorientált együttműködéseket kialakítani.

Sikeres volt a puding próbája

Az online megnyitót Jónás László, a Design Terminal szakmai vezetője zárta. Úgy véli, hogy első körben még mondhatták azt, hogy sikerült „jól eladniuk” a programot, azonban az igazság pillanata akkor érkezik el, amikor egy program másodszor indul el. Hangsúlyozta,

a jelentkezők számának növekedése azt mutatja, hogy az első körben valami olyan érdemi tudást sikerült egymásnak átadni, ami miatt többen úgy gondolják, hogy van értelme részt venni ebben a programban.

„Ha hálózatelemzésről beszélünk, gondoljatok úgy magatokra, mint 170 csomópont. Ha az előző évadról is beszélünk, akkor 270. A saját régiótokban, a saját területeteken nemcsak a saját tudásotokhoz fértek hozzá, hanem most már 270 ember tudásához” – húzta alá a szakmai vezető.

Elárulta továbbá, hogy számos programmal készültek ezúttal is, melynek legfontosabb eleme a közösségépítés, ugyanis „nincs gazdaságfejlesztés közösségfejlesztés nélkül”, a források megfelelő felhasználásának az egyik legjobb módja az, hogy ha az emberek sokat tudnak egymással beszélni, és ha meg tudják osztani a tapasztalataikat.

Jónás László beszélt ugyanakkor arról is, hogy a program indulásakor még a Design Terminal saját mentorait vitték el a különböző határon túli régiókba. Több, mint két évvel ezelőtt azonban úgy gondolták, hogy azok a régiók már elég erősek ahhoz, hogy a saját vállalkozói rétegük mentorálja a saját kezdő vállalkozóikat.

Nem titkolt szándékuk, hogy azok, akik most mentoráltként vesznek részt a programban, később mentorok legyenek és pár év múlva elmondhassák, hogy részesei ennek a közösségnek.

A program a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Pro Economica Alapítvány és a Design Terminal együttműködésében valósul meg.

Simó Helga

2021. november 18., 12:58

https://kronikaonline.ro/gazdasag/elrajtolt-az-erdelyi-mentorprogram-masodik-evada-nincs-gazdasagfejlesztes-kozossegfejlesztes-nelkul

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: