//
most olvassa...
Gazdaság, Környezetvédelem, Kormányzás, Magyar szervezetek, Pártok, Politika, Régiók/autonómia, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ

Kormány megy, probléma marad – Krónika

Enyhén szólva is visszásnak tűnik, hogy miközben Romániában, főként a Székelyföldön évek óta szinte mindennaposak a medvetámadások, a nagyvad okozta károk, és hosszú ideje nem történik érdemben semmi, addig egyetlen, franciaországi medvetámadásról szóló hír nagy felháborodást keltve bejárja a világsajtót.

Délnyugat-Franciaországban a helybeliek tiltakoznak a medvéknek a környékre történő visszatelepítése ellen, mondván: látják, milyen bonyolult a nagyvadakkal való együttélés. Tegyük hozzá, itt, Romániában már jó ideje látjuk, hogy a nagyragadozóval való zökkenőmentes együttélés legalább annyira nehéz és bonyolult, mint maga az egész medvekérdés, szerteágazó okaival, következményeivel, sokszor lehetetlennek látszó, érdekellentéteket tápláló megoldásaival együtt.

Hosszú évek óta súlyosbodik a probléma, nap mint nap számos – nemcsak székelyföldi – településen tapasztalhatják a lakosok, hogy sokszor gyakorlatilag lehetetlen békés együttélést kialakítani a nagyragadozóval, amelynek bizony tovább szűkül az élettere. Ha úgy tetszik, azért is merészkedik be egyre intenzívebben az ember területére, mert a gondolkodási képességgel megáldott kétlábú számos úton-módon lehetetlenítette és lehetetleníti el a vad zavartalan létezését. Túlszaporodott állományról beszélnek az illetékesek, akad olyan település, ahol nemcsak a környékbeli erdőbe nem tanácsos már egyáltalán kirándulni, de az utcán, fényes nappal is veszélyezteti a járókelők épségét a gyakorta felbukkanó vad. Nemrég egy Sinaián készült, a közösségi oldalon sűrűn megosztott videófelvétel tanúsága szerint a sikátorban szó szerint másodperceken múlt, hogy a megfutamodni kényszerülő járókelő el tudott menekülni a támadni készülő ragadozó elől. A nagyvad-populáció számos okból tovább növekszik, a probléma érdemi, rövid távú megoldása pedig várat magára.

Bár Tánczos Barna jelenlegi környezetvédelmi miniszter is úgy véli, az emberi élet és az ember által létrehozott javak védelménél semmi nem lehet fontosabb, még egy szigorúan védett faj sem, és az év második felében több ízben adtak ki azonnali kilövési engedélyt sürgős esetekben, a probléma még távolról sincs megoldva. Sokan hangoztatják azt is, hogy a „méregzöld” lobbi által erősen befolyásolt román nagypolitika a fő felelőse annak, hogy Székelyföldön annyi már a nagyvad, hogy konkrétan élet-halál kérdéssé változott a medveügy.

Megszoktuk már, hogy Romániában a különböző kormányok gyors egymás­utánban jönnek, mennek, sebtiben megalakulnak, aztán sebtiben szétszakadnak, hamarosan újak állnak össze, azonban a medveprobléma (akárcsak számos más akut gond) egyelőre szilárdan tartja magát. Jelenleg ismét módosul az ország vezetésének összetétele, az RMDSZ viszont megőrzi az eddigi három minisztériumát, így a környezetvédelmit is. Csak reménykedni tudnak a medveügyben érintettek és kárvallottak, a természetbe vágyók, hogy amíg megmaradhat a tárca jelenlegi vezetése, kézzelfogható előrelépés történik medveügyben.

Kiss Judit

2021. november 24., 08:31

https://kronikaonline.ro/velemeny/kormany-megy-problema-marad

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: