//
most olvassa...
Cotroceni, Elnökválasztás, Európai parlamenti, Helyhatósági, Kormányzás, Magyar pártok, Magyar szervezetek, NATO/fegyveres ügyek, Parlament, Parlamenti, Pártok, Politika, Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ, Választások

Két évig húzhatja a „szorongó” koalíció – Ismét a mérleg nyelve az RMDSZ a kormányon belül – Krónika

A 2024-es államfőválasztás közeledése a két nagy román párt között harcokat fog eredményezni, ezek pedig koalíciós szakításhoz vezetnek majd, de egyelőre a tél túlélése a nemzeti liberálisok és a szociáldemokraták célja – vélik a lapunknak nyilatkozó elemzők. Szerintük a Nicolae Ciucă-féle, erős politikai beágyazottság nélküli politikai tisztségviselők mozgástere korlátozott.

Vigyázállás. Nicolae Ciucă a Cotroceni-palotából kaphat utasításokat • Fotó: Facebook/Nicolae Ionel Ciucă

 

Vladimir Ionaş szociológus arra számít, hogy a PSD, a PNL és az RMDSZ alkotta bukaresti nagykoalíció egyben marad 2023 második feléig. „A 2024-es megmérettetések, s elsősorban az elnökválasztás közelsége harcokat fognak eredményezni a két nagy párt között, ezek pedig koalíciós szakításhoz vezetnek majd” – állapította meg a Krónikának az Avangarde közvélemény-kutató cég szakértője. Szerinte a legfontosabb, hogy

egy kényelmes parlamenti többséggel rendelkező koalícióról van szó, amelynek nem kellene gondjai legyenek a megígért közpolitikai lépések gyors megtételében.

Ionaş lapunk megkeresésére elmondta: lesznek súrlódások a két nagy párt között, s ezek áthidalásában vár majd lényeges szerep miniszterelnökként Nicolae Ciucă kormányfőre.

Aktív, vagy bábkormányfő?

„Ciucának óriási esélye van arra, hogy a közvetítő kormányfő szerepét játssza a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) között.

Sok múlik azon, érti-e Ciucă, milyen szerep hárul rá a miniszterelnöki székben.

Lehet egy aktív, a minisztériumok tevékenységébe is beavatkozó kormányfő, de választhatja a Cotroceni-palotából érkező utasítások követését is, ami egy »bábminiszterelnökké« formálhatja Ciucăt” – vázolta a másfél éves mandátummal tervező leendő kormányfő lehetőségeit a szakértő.

Az RMDSZ szerepvállalására vonatkozó kérdésünkre Vladimir Ionaş azt emelte ki, hogy a magyar alakulat lojális partnere volt a PNL-nek a válságos időszakban, így

a nemzeti liberálisok részéről nagy fokú jellemtelenség lett volna a Kelemen Hunor vezette formáció kiszorítása a koalícióból.

Hozzátette: a PSD jelenlegi vezetése tisztában van az RMDSZ-es kormányzati szerep fontosságával.

Másodhegedűssé vált liberálisok

„Szorongó” koalíciónak nevezte a PNL és a PSD összebútorozását Pászkán Zsolt. Szerinte a legnagyobb szorongó a PNL és annak újdonsült elnöke, Florin Cîţu.

“A pártnak azzal kell szembesülnie, hogy egy koalíció vezető erejéből egy másik koalíció másodhegedűsévé vált, kisebb hatalommal rendelkezve, kisebb pénzkupacon ücsörögve.

És mindezt úgy, hogy a helyzet egyik fő okozója, a PNL de facto vezetőjének tekintett Klaus Iohannis elnök még mindig nem adott logikus magyarázatot a saját pártjában és az ország politikai, gazdasági, társadalmi életében okozott káosz és válság mozgatórugóira” – fogalmazott lapunknak a budapesti politikai elemző. Mint mondta, a PNL meglehetősen szorongva készülhet a 2024-es választásokra, különösen akkor, ha tovább erősödnek a pártot szétfeszítő centrifugális erők.

Hozzátette, Florin Cîţunak pedig a saját bőrén kellett megtapasztalnia, hogy Iohannis passzív-agresszív politizálásában neki is csak egyszer használatos, és bármikor feláldozható műanyag bábu szerepe jut, hiszen a kormányzati szerepek elvesztése után már egy házelnöki tisztségért is szorongania kell. Pászkán szerint nem mentes a szorongástól a PSD sem, hiszen

a kényelmes ellenzéki szerepet adták fel egy bizonytalan gazdasági, pénzügyi és egészségügyi helyzetben. A szociáldemokraták nem ehhez szoktak, és ez a szorongás könnyen pánikba csaphat át a pártban, ha a kormányzás nem működik jól.

„Márpedig egy szorongásos koalíció rendkívül sérülékeny, és meglehetősen gyenge immunitással rendelkezik a belső feszültségekkel szemben. A koalíciónak hosszú távon akkor van esélye, ha a két román párt a 2024-es választásra készülve tényleg felosztják egymás között az országot, mert akkor érdekük közösen megküzdeni a külső trónkövetelőkkel, a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR) és a Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR). De ez rendkívül messze van, egyelőre a tél túlélésére fognak összpontosítani” – hangsúlyozta a szakértő.

Ciucă tisztázandó nasszíriai hősszerepe

Nicolae Ciucă miniszterelnöki képességeit firtató kérdésünkre a budapesti Külügyi és Külgazdasági Intézet Románia-szakértője elmondta:

az olyan irányított demokráciában, mint a romániai is, a Ciucă-féle – erős politikai beágyazottság nélküli, viszonylag súlytalan – politikai tisztségviselőknek mindig csak annyi mozgásterük van, amennyit a bel- és néha külpolitikai tényezők megengednek nekik.

„Nicolae Ciucă eddig rendkívül keveset szerepelt a politikai színpadon, így egyelőre nehéz véleményt mondani a képességeiről. Ha netalán igazak azok a vádak, miszerint a nasszíriai hősi nimbusza – amit eddig fő érvként hoztak fel mellette – csaláson, de legjobb esetben is csak egy jelentéktelen rajtaütés aránytalanul nagyra dagasztásán alapul, akkor ennek cáfolatlanul hagyása sokat elárulhat Ciucă jellemvonásáról. De egyelőre ez a kérdés sem tisztázott, így nem tehetünk mást, mint megvárni az első tényleges kormányfői lépéseit” – fogalmazott a nagybányai származású elemző.

Miért ragaszkodott mindkét nagy párt az RMDSZ koalíciós szerepvállalásához? – kérdeztük Pászkán Zsolttól. A szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy az új kabinetben a két román alakulat,

a PSD és a PNL között egy-két szavazatkülönbség lesz a kormányon belül, így a négy szavazattal rendelkező RMDSZ könnyen a mérleg nyelvévé válhat a kormányon belüli döntéseknél.

„Ezért mindkét pártnak érdeke »jóban lenni» az RMDSZ-szel, legalábbis addig, amíg más érdekek ezt felül nem írják – érvelt lapunknak az elemző.

Pataky István

2021. november 24., 19:06

https://kronikaonline.ro/belfold/ket-evig-huzhatja-a-bszorongor-koalicio-n-ismet-a-merleg-nyelve-az-rmdsz

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: