//
most olvassa...
Politika

Román nemzeti színekbe öltöztetett szatócsüzlet Strasbourgban – ehír

A következő nyúlfarknyi részletet az Adevărul román világhálós újság 2021. november 30-i számában Povestea familiei de români care a deschis în Franţa o băcănie pentru „alinat dorul de casă” (azaz A román család története, amelyik Franciaországban „honvágy-dédelgető” élelmiszerboltot nyitott) címmel megjelent terjedelmes cikkből fordítottam.

Florin és Andreea Olteanu, egy öt éve Franciaországban letelepedett román házaspár egy évvel ezelőtt Strasbourg peremén román különlegességeket forgalmazó üzletet nyitott, románok számára. (…) Strasbourgban volt még két román bolt, amelyek bezártak. (…) A fiatal vállalkozó meséli, hogy azon a napon, amikor az élelmiszerbolt megnyílt, fél óra elteltével már meg is jelentek az első ellenőrök. Mivel bejelentésre érkeztek, miután mindent rendben találtak, egyikük a következőket mondta a román tulajnak: „Azt sugalmazom önnek, hogy a zászlót vegye le a homlokzatról.” A válasz így hangzott: „Amíg az üzlet az én tulajdonom, ezt a zászlót nem veszem le, mert büszke vagyok arra, hogy román vagyok.”

És íme az eset végkifejlete: az ellenőr biztosította a tulajt, hogy becsüli a hazafiságáért, „a román zászló pedig azóta is ott lobog fő helyen”.

Az Adevărul cikkéhez mellékelt (reprodukciónkon is megtekinthető) fotón látható, hogy (a felvételről lemaradt zászlón kívül) az üzlet kirakata, sőt a bejárati ajtaja is román nemzeti színekben díszeleg.

Mint ismeretes, politikusaink évtizedek óta szajkózzák: Románia a kisebbségi jogok biztosítása terén „mások számára is példát szolgáltat”.

Azon tűnődöm, mi lenne, ha példamutatásra szakosodott országunk valamely településén (Nagyváradon, Szatmárnémetiben, Marosvásárhelyen stb.) valaki tetőtől talpig magyar nemzeti színekbe öltöztetett üzletet nyitna, deklaráltan magyarok számára?  Szerintem addig nem változna a strasbourgi román forgatókönyv, hogy az illetőt feljelentenék, és mindjárt az első nyitás alkalmával (különböző szerveket képviselő) ellenőrök látogatnák meg. Na de mi következne a folytatásban?

Boros Ernő

2021. december 1.

Román nemzeti színekbe öltöztetett szatócsüzlet Strasbourgban

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: