//
most olvassa...
Energia, EU, Európai Bizottság, Európai Parlament, Gazdaság, Kárpát-medencei körkép, Környezetvédelem, Közösségi/kisebbségi jogok, Külpolitika, Kormányzás, Magyarokról, Pártok, Pénzügyek, Politika, Régiók/autonómia, Szociálpolitika - Egészségügy

Németország Merkel után – Krónika

Az elkövetkező évek Németországáról egyelőre csak annyit tudunk, hogy nemcsak Angela Merkel távozik tizenhat éves kancellárság után a politikából, hanem a Kereszténydemokrata Unió is ellenzékbe szorul. Jön a szociáldemokraták, a liberálisok és a zöldek irányítása az Európai Unió legerősebb országában.

Az elemzők egyelőre csak találgatnak azzal kapcsolatban, hogy mi várható ettől a hármastól. Amit most tudunk róluk, terveikről, azok a koalíciós megállapodásban foglaltak, az elhangzott ígéretek. Érdemes odafigyelni ezekre, mert Berlin víziója nagyon könnyen válhat Brüsszel, az EU-bürokrácia hivatalos jövőképévé.

Varga Judit, a magyar kormány igazságügyi minisztere emelte ki az elmúlt napokban egy Facebook-posztjában, hogy ahogyan az új német kormány politikája körvonalazódik, úgy kapcsolt ötödik sebességbe a genderőrület is. A balliberális koalíció programjában külön alfejezetet szentelnek például a queerpolitikának, melynek keretében ösztönözni fogják az iskolai LMBTQ-lobbit, a nemkiegyenlítő műtétek teljes költségét az adófizetők pénzéből finanszíroznák, de szorgalmazzák, hogy minden uniós tagállamban elismerjék a szivárványcsaládokat és az EU-ban kötött egyneműek közötti házasságokat – írta a magyar tárcavezető.

Van ugyanakkor egy néhánymondatos kitétel, amely minket, erdélyi magyarokat is érinthet. Vincze Lóránt európai parlamenti képviselő hívta fel a figyelmet arra, hogy a szocialista, zöld és liberális kormánykoalíció írásban vállalta: proaktívan támogatja a Minority SafePack kezdeményezést, és annak németországi gyakorlatba ültetését. „Kibővítjük a kisebbségi nyelvek és kultúrák megőrzését és fejlődését célzó programokat” – áll a kormányprogramban, amely megjegyzi, hogy az Európai Unióban nem létezik egy eredményes és számonkérhető kisebbségvédelmi mechanizmus, ezért a német kormány erősíteni kívánja a kisebbségvédelmi keretet a sokszínű Európában. Hogy a szexuális, illetve az őshonos nemzeti kisebbségek ügye közül melyik lesz erőteljesebben felkarolva, s melyiknek sikerül valós brüsszeli támogatást is nyernie, arra az eddigi tapasztalatok alapján nem nehéz válaszolni. Azért egy új német kormánynak adjuk meg a kezdeti bizalmat innen, Kelet-Közép-Európából, még akkor is, ha a mi bizalmunkra magasról tesznek Berlinben.

A most startoló német kormány mandátuma négy évre szól, de van a koalíciós megállapodásnak egy olyan programpontja, amely – ahogyan Boris Kalnoky fogalmaz – örökre megváltoztatja Németországot. A Die Presse, a Die Welt korábbi tudósítója, publicistája, a budapesti Mathias Corvinus Collegium médiaiskolájának jelenlegi vezetője a Mandineren megjelent írásában a migrációs politika radikális átalakításának hosszú távú kihatásáról értekezik. A Zöldek és a Szociáldemokrata Párt (SPD) eddig is a kettős állampolgárság és a liberálisabb bevándorlási szabályok bevezetésére tett ígéreteivel tudta megnyerni a bevándorló, különösen a török szavazókat – emlékeztet a német politika szakértője.

Németországban eddig nem engedélyezték a kettős állampolgárságot, ellentétben az Egyesült Államokkal, vagy éppen Magyarországgal, Romániával. A tervezett módosítás értelmében a német állampolgárságot kérelmezőknek nem kell lemondaniuk korábbi állampolgárságukról. Az új szabály különösen annak a közel másfél milliónyi töröknek jelent változást, akik ragaszkodtak török állampolgárságukhoz. Ők most szavazásra is jogosulttá válnak, a korábbi választási magatartás alapján ez az SPD-nek és a Zöldeknek kedvezne. Ráadásul a német állampolgárság megszerzéséhez eddig megkövetelt nyolc év tervezett csökkentése még vonzóbbá teszik Németországot a migránsok számára – írja Kalnoky.

Sok német és európai – köztük nagyon sok térségbeli – Helmut Kohlt sírta vissza Merkel kormányzásának utolsó éveiben. A most távozó kancellárt máris hiányoljuk.

Pataky István

2021. december 2., 08:47

https://kronikaonline.ro/velemeny/nemetorszag-merkel-utan

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: