//
most olvassa...
EU, Európai Bizottság, Európai Parlament, Kárpát-medencei körkép, Külpolitika, Kormányzás, Magyarokról, Politika

Búcsú Merkel Muttitól – Nyugati Jelen

Minap végleg elbúcsúzott Angela Merkeltől a német politikai vezetés. Nyugalomba vonult, „letette a lantot”, szögre akasztotta a szólásmondássá vált politikusi kardigánjait. A híradások szerint a német szövetségi parlament képviselői, pártállásra való tekintet nélkül, állva tapsolva ünnepelték, vettek búcsút a leköszönt kancellártól. A közvélemény-kutatások szerint a német választópolgárok körében is (az utóbbi évek egyre erősödő ellenhangjai ellenére) mindvégig megőrizte népszerűségét a többség körében. A németek (talán) tudják, miért, a kívülállók (különösen a közép- és kelet-európaiak) számára rejtély.

Mert a század második évtizedének közepén elindított migrációs politikájával máig megoldatlan politikai és gazdasági gondok elé állította az egész kontinenst. A világrész országainak mintegy fele azóta sem tudja integrálni a nyakába szakadt tömeget. Azokat, akiket Merkel plüssmacikkal és kaláccsal fogadtatott az állomásokon. Egy részük mindmáig hereként él a befogadó országok (köztük a németek) adófizetőinek nyakán. És immár önfeledten örülhetnek azok, akiknél nem robbantgatnak, késelnek, rabolnak, erőszakolnak meg nőket. Ahol nem hoztak létre saját muszlim törvényekkel működő no-go zónákat, ahova a rendőrség is csak fegyveres katonai kísérettel meri betenni a lábát.

Néhány évnek (talán évtizednek?) kell eltelnie, míg Merkel politikájának káros következményeit fel tudják mérni. Egyelőre senki sem kért tőle elszámolást a regnálásáról, az annak ideje alatt elkövetett kapitális hibákról. Igaz, ő valamikor elkottyantotta, hogy „nem tudtuk megfelelően kezelni a migrációt”, de evvel be is fejezte ruhája megszaggatását és a hamuhintést. (Most, utólag Lengyelország és Magyarország mellett is kiáll, de szavainak már nincs súlya!) Politikája fatális következményeiről, Európa keresztény hagyományainak szétveréséről egyszer sem szólt. Pedig lelkészcsaládból származik. Klasszikus példája, hogy az alma milyen messze eshet a fájától.

A második világháború után alakult Német Szövetségi Köztársaság eddigi hét évtizedes történetében két karizmatikus kancellárt tartanak számon: Konrad Adenauert, az ország újjáépítőjét és Helmuth Kohlt, a két német állam békés egyesítőjét. (A harmadik Willy Brandt lett volna, ha közvetlen környezetébe nem férkőzött volna be a két Stasi-ügynök, akik miatt mandátuma lejárta előtt lemondott.) Tudom, nem érem már meg Merkel tevékenységének reális történelmi értékelését. De bizonyos vagyok abban, hogy a most leköszönt „Mutti” nem fog bekerülni a német politikusok Panteonjába. Ha mégis, úgy majd odaát meggyónom bűnömet.

Ujj János

2021. december 2., 17:47

https://www.nyugatijelen.com/allaspont/bucsu_merkel_muttitol.php

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: