//
most olvassa...
Politika

Hordozz, magyar! A gyermekünk hordozása apaként is nagyon menő – Transindex

Ha kételyeid volnának, hogy a babahordozás nem férfias, íme: hordozós fotók és posztok özönéből válogattunk.

Hordozós posztok tömkelege árasztotta el a közösségi hálózatokat, nem is akármilyenek: apák (vagy éppen nagytaták, unokabátyok, keresztapák stb.) mutatkoznak magukra kötött babával vagy kisgyerekkel, cáfolva azt a véleményt, miszerint a hordozás és általában a gyermeknevelés (is) az anyák, a nők dolga, és mint olyan, “férfiatlan” dolog. A téma úgy futott föl, hogy Fekete-Győr Andrással, a magyarországi Momentum volt elnökével egy babahordozós képe miatt próbált gúnyolódni a Fidesz egyik megmondóemberének számító korábbi műsorvezető, Rákay Philip.

“A legjobb a gyerekhordozásban, hogy az ember maga is gyerekké válhat egy kicsit, új szemmel nézheti a világot. Nagyon szerettem háti hordózóban a fiacskáimmal járni a várost, egy kis zsebtükörből visszapillantót is eszkábáltam az egyik vállhevederre, hogy mindig láthassam, minden rendben van-e, közben pedig folyamtatosan közvetítettem, magyaráztam, értelmeztem nekik a látványt” – írja Dragomán György író, aki egy vicces történetet is elmesél még abból az időszakból, amikor gyermekét hordozta.

Péter László kolozsvári szociológus, a BBTE Szociológia Tanszékének oktatója is hordozta gyermekét

 

A képet Herczog Noémi kritikus, esztéta, a Színház folyóirat szerkesztője osztotta meg párjáról, Komenczi Bálintról és gyermekükről. Mint írta, nem érdekli, hogy mit beszél Rákay Philip, de ha már, akkor megosztja, hogy milyen helyesek így együtt. Komenczi a Hallasd a hangod! közösségi zenei csoport tagja.

 

Hordozási tanácsadók, hordozóeszközöket árusító boltok, közösségek reagáltak:

 

Novák Katalin magyarországi családvédelmi miniszter is posztolt a témában:

Anyukák, hát van szexibb és férfiasabb férfi, mint egy babáját hordozó/gyermekéről gondoskodó apuka? Sokszor az apukák nehezen találják az utat baba felé a szülés után. A hordozás egy remek lehetőség, hogy a kötődés erősödjön. Az apa is kompetensnek érezheti magát, hogy meg tudja nyugtatni a babáját, a babának is nagyon jólesik a testközelség, nem beszélve arról, hogy így az anyákat is tudják tehermentesíteni egy időre. Hajrá hurciapuk!” – írja Horváth Helga dúla, hordozási tanácsadó, szintén egy képet posztolva férjéről, ahogyan rá van kötve kendőben a kisbabájuk.

A magyarországi Hordozás közösség posztjára kommentben rengeteg hordozós fotót posztoltak, érdemes böngészni és olvadozni:

És nyilván rengeteg férfi celeb is van, aki hordozza, hordozta gyermekét:

A férfiak tehát – ha eddig nem lett volna evidens – ugyanúgy hordozhatják gyerekeiket, mint a nők, és a hordozás erősíti a köteléket a szülők és gyerekeik között.

Ugyanakkor nem árt tudni a helyes hordozás alapelveit sem, anyáknak és apáknak egyaránt – ezzel kapcsolatban nem elég mondjuk a hordozóeszközhöz a gyártó által adott leírást elolvasni, mert vannak gyártók, akik például ajánlják a kifele hordozást is, ami viszont gyógytornászok és hordozási tanácsadók szerint nem megfelelő pozíció egy fejlődésben lévő kisbabának vagy kisgyereknek. Hordozni mindenképp jobb, mint nem hordozni – és ha hordozunk, törekedjünk a szülőnek és gyermeknek minden szempontból legjobb hordozási módra. Ezzel kapcsolatban már Erdélyben is számos városban ki lehet kérni hordozási tanácsadók véleményét, érintetteknek ajánljuk ezeket a csoportokat:

Erdélyi babahordozók

Udvarhelyszéki babahordozók

Ha neked is van menő hurcis fotód gyermekedről, #szépújvilág, #hurciapu, #hurcianyu hashtaggel oszd meg a nagyvilággal, hadd terjedjen az ige: hordozni jó!

szerk.

2021. december 17., 13:49, utolsó frissítés: 16:07

https://eletmod.transindex.ro/?cikk=29326&hordozz_magyar!_a_gyermekunk_hordozasa_apakent_is_nagyon_meno

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

 

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: