//
most olvassa...
Politika

Phoenix igen, Tőkés nem – ehír

A temesvári önkormányzat többnapos eseménysorozattal idézi meg a romániai rendszerváltozást elindító 1989. decemberi népfölkelést, annak 32. évfordulóján.

A pandémiás korlátozások behatárolják a megemlékezés és ünneplés alkalmait, ám a szokásos hálaadó istentiszteletek, koszorúzások, filmvetítések, tárlatnyitók, felvonulások, koncertek, szimpóziumok idén sem maradnak el. Az egyes rendezvényeket december 15-e és 20-a között tartják.

Romániában 1989. december 15-én kezdődött a diktatúra hatóságai és az egyházi vezetés által üldözött Tőkés László temesvári lelkipásztor melletti szolidaritástüntetés, mely december 16-án Ceaușescu- és kommunizmusellenes tüntetéssé alakult. A rezsim december 17-én a népbe lövetett Temesváron. December 20-án az egész városban az összes gyárban sztrájkba léptek a munkások, és ez volt az a nap, amikor a hadsereg a felkelők mellé állt.

A város diktatúra alóli felszabadulásának 32. évfordulóján, ma délben hagyományos módon megszólalnak a szirénák. Az emlékezéssorozat a 18 órakor kezdődő Rock for Revolution koncerttel zárul a Jenő herceg (ma Szabadság) téren, amelyen a legendás Phoenix zenekar is fellép – már ami megmaradt belőle –, a folk-rockegyüttes a nacionálkommunista diktatúra éveiben a zenén keresztüli ellenállás szimbóluma volt.

Noha a szervező önkormányzat élén immár a német nemzetiségű és állampolgárságú Dominic Samuel Fritz polgármester áll, a város által szervezett megemlékező eseményekre idén sem hívták meg azt a Tőkés Lászlót, akinek a rendszerváltozásban játszott szerepét a román nacionalisták minden igyekezete ellenére sem sikerül kitörölni a kollektív emlékezetből és a hiteles történelemkönyvekből.

2021. december 20.

Phoenix igen, Tőkés nem

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK