//
most olvassa...
Élő múlt/Securitate, Emberi jogok, Gazdaság, Kormányzás, Magyar-román, Magyarokról, Politika, Régiók/autonómia, Szociálpolitika - Egészségügy, Történelem, XX. század

December 21. – Népújság

December a romániai véres rendszerváltás hónapja. Köztudott, hogy a forradalom szikráját a Tőkés László református lelkész kilakoltatása elleni megmozdulás lobbantotta fel december 15-én, amely halálos áldozatok árán, de hamarosan elsöpörte a Ceauşescu-diktatúrát.

Iránból hazatérve, 1989. december 21-én tartotta meg a kondukátor az utolsó népgyűlését, amelyen fizetés- és nyugdíjemelést ígért, és amelyen a temesvári eseményeket akarta elítélni. Azonban a népgyűlés hamar népfelkeléssé változott, ami 22-én a diktátor házaspár meneküléséhez, és karácsony napján a kivégzésükhöz vezetett.

Azóta sok víz lefolyt a Maroson, Dunán, Dîmboviţán, de mindmáig nem tárták fel az igazságot.

2019. december 19-én, a forradalom 30. évfordulóján az Európai Parlament állásfoglalást fogalmazott meg, amelyben kijelenti: mivel a román állam szükségtelenül késleltette az igazság feltárásának és nyilvánosságra hozatalának folyamatát, ami elengedhetetlen az áldozatok és örököseik méltányos kártérítéshez és jóvátételhez való jogának garantálásához; mivel a nemzeti hatóságok nem a nemzetközi emberi jogi normák által előírt kellő gondossággal jártak el, az EP megemlékezik az 1989. decemberi forradalom áldozatairól, és tisztelettel adózik azok emlékének, akik feláldozták életüket annak érdekében, hogy véget vessenek a totalitárius diktatúrának Romániában, továbbá elismeri, hogy a békés tüntetők 1989. decemberi áldozata lehetővé tette az ország számára a demokráciába, a jogállamiságba és a piacgazdaságba való átmenetet, valamint ezt követően az Észak-atlanti Szövetségbe és az Európai Unióba történő integrációt.

Ugyanakkor felhívja a román államot, hogy fokozza erőfeszítéseit a forradalommal kapcsolatos igazság kiderítése érdekében, ami feltétlenül szükséges az ország, a román nép, Európa és az Európai Unió számára, tekintettel a román nép azon jogára, hogy 30 évvel az 1989. decemberi forradalmat követően megtudja az igazságot.

Ma, 2021 decemberében a helyzet kísértetiesen emlékeztet az akkorihoz. Emberek milliói tengődnek vagy élnek a szegénységi küszöb alatt. Romániában 2,95 millió személy, a társadalom 15,2 százaléka élt tavaly úgynevezett súlyos anyagi deprivációban, ami azt jelenti, hogy nélkülözniük kellett – közölte november utolsó napjaiban az országos statisztikai intézet.

A demokráciába, a jogállamiságba és a piacgazdaságba való átmenet máig sem történt meg. A világ leghosszabb átmenetét éljük.

Ezekben a napokban megemlékezések, de tüntetések is zajlanak országszerte, követelve az igazság feltárását a ’89-es eseményekről, a járványügyi megszorítások miatt, magasabb bérekért, élhetőbb életért.

Mózes Edith

2021. december 20., 18:46:35

https://e-nepujsag.ro/articles/december-21

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: