//
most olvassa...
Politika

Megmenekülhet a pribékfalvi Teleki-kastély: kolozsvári tömbházlakás áráért vette meg a máramarosi önkormányzat – Krónika

Megvásárolta a Máramaros megyei önkormányzat a pribékfalvi Teleki-kastélyt, a tervek szerint jövőre felújítanák és bevonnák a turisztikai körforgásba a látványos műemlék épületet. A kastély Teleki Pál egykori magyar miniszterelnök otthona volt.

Kastélyvásár. Mindössze 210 ezer eurót fizetett az önkormányzat a tulajdonosnak • Fotó: Facebook/Kastély Erdélyben/Szabó Tamás

 

Megszavazta a Máramaros megyei képviselő-testület, hogy az önkormányzat megvásárolja a pribékfalvi (Pribilești) Teleki-kastélyt.

A látványos műemlék épületet viszonylag kis összegért – egy kolozsvári három-négyszobás lakás áráért – szerezte meg a megyei vezetés, 210 000 euró volt a vételár.

Az adásvételt Ionel Bogdan megyei tanácselnök jelentette be a legutóbbi tanácsülést követően, ahol a testület megszavazta a határozattervezetet – számolt be az Agerpres. A hírügynökség szerint a megyei elöljáró elmondta, hogy jövőre javasolni fogják a döntéshozó testületnek a kastély felújítását, az értékes ingatlant pedig a restaurálás után bevonnák a turisztikai körforgásba, többek között múzeum is működne benne.

Az 589 négyzetméter belterű ingatlanhoz 6727 négyzetméteres birtok is tartozik, melyen egy melléképület is áll 296 négyzetméteren. A 19. században épült kastélyt a volt író és politikus, magyar belügyminiszter, Teleki Géza építtette és használta nyári rezidenciaként.

Az eredetileg nyári rezidenciául szolgáló udvarházat a 19. század végén alakították át jelenlegi, historizáló stílusjegyeket hordozó formájába.

Palmer Kálmán (1894) különösen szép parkjára és a családi könyvtárra hívja fel a figyelmet, amelyet a Teleki család tagjainak műveiből állítottak össze. Gróf Teleki Géza itt szép kastélyt építtetett, hatalmas park is tartozott hozzá” – olvasható az ingatlan leírása a Kastély Erdélyben honlapján.

• Fotó: Nagybánya.ro

 

Az Agerpres tájékoztatása szerint az ingatlan 1879–1941 között Teleki Géza fia, Teleki Pál (1879–1941) tulajdonában volt, a későbbi magyar miniszterelnök alakíttatta át 1897-ben, emeletet is húzott rá. A neoreneszánsz – Ybl Miklós-szintű – kastély födémét már renoválták, ablakai azonban hiányoznak, vakolata alig van meg. Vakolat-kő ablakkeretei, tornyai viszont állnak, teljesen rekonstruálható.

A kastélyt Teleki Pál miniszterelnök (1920–1921, majd 1939–1941 között) használta utoljára, többek között vadászatokra.

A Teleki-család birtokát 1949-ben államosították, az elegáns kastély később az állami mezőgazdasági termelőszövetkezet székhelye volt, gabonalerakat is működött benne.

„Máramarosnak gyönyörű és egyedi turisztikai látványosságai vannak, melyeket óvni és restaurálni kell, hogy fejlődjön a megye épített öröksége és ezáltal a turizmus is” – idézte az Agerpres Ionel Bogdan megyei tanácselnököt. A hírügynökség szerint az épület a Castel Pribileşti Kft. tulajdonában volt, mely Gerd Alexander Schütz osztrák üzletember vállalkozása.

A Máramaros megyei Pribékfalva egyébként Nagybányától 20 kilométerre nyugatra található, a Szamos partján fekszik. Nevét 1405-ben említették először Pibylfawa néven, majd 1424-ben Pribelfalwának írták. A falu a kővári uradalomhoz tartozott, 1555-ig a Drágfi család birtoka volt, a 18. században került a Teleki családhoz, még a 20. század elején is az ő tulajdonukban volt. A trianoni békeszerződés előtt a település Szatmár vármegyéhez, a nagysomkúti járáshoz tartozott. A később Máramaros megyéhez kerülő falunak a 2011-es népszámláláskor 787 lakosa volt, akik közül csupán ketten vallották magukat magyarnak.

Pap Melinda

2021. december 21., 13:43 • utolsó módosítás: 2021. december 21., 13:49

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/megmenekulhet-a-pribekfalvi-teleki-kastely-kolozsvari-tombhazlakas-araert-vette-meg-a-maramarosi-onkormanyzat

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: