//
most olvassa...
Élő múlt/Securitate, Emberi jogok, Kormányzás, Politika, Történelem, Titkosszolgálatok, XX. század

Az utolsó hónap huszonkettedik napja – Nyugati Jelen

E sorok írója megérte, már akkor sem igazán fiatal, két évtizedes tapasztalatú újságíróként 1989 decemberének 22. napját.

A hazai történelem e dátumot Romániában a Ceauşescu-diktatúra utolsó napjaként értékeli. Ahhoz kötve, hogy Romániában a nagy mértékben közutálatnak örvendő diktátor helikopterrel „felszállt” – kivégzése irányába – a fővárosi elnöki palota tetejéről.

Történelmileg rövid, órákban mérhető idő után – „kiszúrták”, őrizetbe vették, majd a dr. prof. akadémikus – egy leírt szöveget csak nagyjából elolvasni képes – tudós neje társaságában 1989 karácsonyának hajnalán kivégezték.

E sorok írója – akkoriban történetesen az aradi nyomdában szolgálatot teljesítő újságíróként – élőben követhette nyomon, valamikor a hajnali órákban a „nép legszeretettebb fiának” kivégzését. És nagy volt az ő szívének gyönyörűsége.

Egy kivégzés, főleg ha államfőre, nagy, történelmi személyiségre vonatkozik, nem akármilyen esemény, és az utókor számára bőven interpretálható, kommentálható.

Ceauşescu nem volt akármilyen személyiség Romániában. Történelmi távlatokban különböző megítélések alá eshet, de kétségtelenül VALAKI volt. Akár csupa nagybetűvel. Aki másként hiszi, gondolja meg: hogyan lehetett volna egy „nóném” (névtelen, jellegtelen) valaki, aki évtizedekig vezetett egy országot? Hogyan irányíthatta volna évtizedeken át Románia sorsát?

Nyilván úgy, hogy nem volt egy senki, volt tehetsége, ereje és támogatottsága maga alá gyűrni (ilyen, amolyan módszerekkel) a maga alá gyűrendőket.

Lehet, hogy manapság, immár majd’ történelmi távlatokból, nem szívesen beszélünk erről.

A fentieket némely mai olvasó akár úgy értelmezhetné, hogy e cikk írója az egykori diktátor híve volna.

Pedig a szerzőtől mi sem áll távolabb, határozottan elítél, elutasít minden diktatúrát, főleg a Ceauşescu-félét.

Az 1989 december végi, karácsony előtti forradalom (rendszer- avagy „gengszter”váltás, államcsíny stb., mondják, értelmezik nem egészen alaptalanul, manapság) a számos avagy számtalan hazai román, magyar vagy más nyelvű források.

Tán lesz időnk rendbe rakni, rendet teremteni közöttük egy többé-kevésbé megbízható történet megírásában.

1989 decemberének utolsó dekádja mindmáig, 32 év múltán, igen sok tisztázatlan alapvető problémát, és még több részletkérdést felvet.

Tegnap, tegnapelőtt Románia, a forradalom vagy rendszerváltás (nevezzük akárminek) évfordulóján élénk tömeg-megnyilvánulások színhelye.

2021 végén nincs béke a mioritikus tájakon.

Jámbor Gyula

2021. december 21., 17:58

https://www.nyugatijelen.com/allaspont/az_utolso_honap_huszonkettedik_napja.php

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: