//
most olvassa...
Energia, EU, Európai Bizottság, Európai Parlament, Környezetvédelem, Külpolitika, Kormányzás, Politika

Gyilkos falevelek – három kis abszurd – Székely Hírmondó

Az első, a kedvencünk a Már nem szabad vasutat lopni munkacímet viselhette volna. Valamikor a Boc-kormány idején döntött úgy a román állam, hogy ha nem tesz valamit a tulajdonában lévő sínek védelmére, ócskavasként kínai olvasztókba kerülhet tízezer kilométernyi hengerelt acél. Így tehát kinyilvánította aggodalmát, és rendeletben közölte a tolvajokkal, valamint a munkájuk gyümölcséért fizető orgazdákkal, az ócskavasbegyűjtő-központokkal, hogy attól az időponttól kezdve nyilvánvalóan lopott holmit, állami tulajdonú vasúti sínt, illetve a biztonságos vasúti közlekedésben kulcsszerepet betöltő rézhuzalokat nem szabad eladni és megvásárolni. Imádtuk ezt a kormányrendeletet.

A második kis abszurd munkacíme a Gyilkos falevelek lehetett volna. Kiagyalói brüsszeli tintanyalók voltak, és új megvilágításba helyezték a korábban ártalmatlannak ismert, erdei puha futószőnyeget szolgáltató, majd békésen elrohadó faleveleket. Megtelt a média Európa-szerte a csendes gyilkos, a falevél személyleírásával, amelyik tűnhet ártalmatlannak ugyan, de elégetve dibenzofuránt, fenolt, metil-etil-ketont, sztirént, rettenetes, 10 mikrométernél kisebb lebegő részecskét szabadít fel. Ez pedig felszáll az unió csillagos ege alá, és kínok között fogunk elpusztulni, ha meggyújtjuk – közölték a zöldek napi 200 ezer eurós büntetéssel megfejelt aggodalmait a környezetvédelmi szervek. Egy olyan országban, ahol a 2–3 millió vidéki gazda évszázadok óta észre sem vette a faleveleket (bajnak elég volt a veteményes, a kaszáló meg a szántó), azokat csak a hétvégi házakban unatkozó városiak piszkálják vagy gyűjtögetik, ha unalmas a tévéműsor.

A harmadik, ugyancsak brüsszeli fogantatású, és a Mindent állítsunk le! munkacímet viseli, és teoretikusai olyan harmincas éveikben járó zöld pincebogarak, akik szerint a világ egy minden percben átírható valóságshow, szabályait büntetlenül lehet módosítani, kapcsolgatni, piszkálni. Velük kell szembenéznünk, hiszen ők zöldek, mondják, tehát le akarják állítani az atomerőműveket, mert szennyeznek, a vízerőműveket, mert környezetrombolók, a szénnek annyi, le kell állítani a fafűtést, a gázkazánokat, a robbanómotorokat, nagyjából mindent. Csak az ájfon meg a zöld maradhat.

Walter Willmann

2021. december 29., 00:16

Gyilkos falevelek – három kis abszurd

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: