//
most olvassa...
Politika

Újabb beteginvázióra készülnek a kórházak: bár enyhébb tüneteket okoz, veszélyes a gyorsan terjedő omikron – Krónika

Nem félnek különösebben a járvány ötödik hullámától az erdélyi kórházak vezetői, szakemberei, és bár bevallásuk szerint egyelőre kevés a tapasztalatuk az omikron variánsról, ugyanakkora nyomásra számítanak, mint korábban. „Már sok covidos beteget ápoltunk. Mindenki teszi a dolgát” – fogalmazott a Krónikának dr. Szöllösi Attila, a székelyudvarhelyi kórház ideiglenes orvos igazgatója.

Készültség. Az orvosok már érzik az esetszám-növekedést, és készülnek a nagyobb nyomásra • Fotó: Veres Nándor

 

Több tapasztalattal vágnak neki, így kevésbé félnek az ötödik hullámtól, a kórházakra nehezedő várható nyomástól az erdélyi egészségügyi szakemberek, kórházvezetők. Bár az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a koronavírus omikron variánsa kevésbé okoz súlyos tüneteket, mint a korábbiak, a Krónikának nyilatkozó szakemberek azt vetítik előre, hogy

a jóval gyorsabb terjedés miatt az intenzív osztályok most is telítettek lesznek.

Elsősorban az alapbetegségekkel rendelkezők és oltatlanok kerülhetnek nagy eséllyel ide, és mivel az omikron az oltottak körében is fertőz, a terjedés csökkentése érdekében fontos a maszkviselés és az óvintézkedések betartása.

Senkit ne tévesszen meg, hogy a delta-variánshoz képest enyhébb tüneteket okoz a koronavírus omikron mutációja – hívta fel a figyelmet dr. Radu Țincu, a bukaresti Floreasca kórház intenzív osztályának munkatársa. Elmondta, Románia különbözik a nyugat-európai országoktól, nálunk alacsony az átoltottság, ezért nem állítható nagy bizonyossággal, hogy az ötödik hullám tetőzésekor nem szorulnak nagyon sokan kórházi ellátásra.

“Már most naponta kétszereződik az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma, és ha 25–30 ezerre emelkedik, és 10 százalékuk igényel orvosi ellátást, evidens, hogy nagyon rövid idő alatt kimerül az egészségügyi rendszer”

– jelentette ki Țincu, arra kérve a lakosságot, hogy kerülje a zsúfolt helyeket, hordjon védőmaszkot a szabadban és zárt helyen egyaránt.

Érezhető a növekedés

Dr. Szederjesi János, a Maros megyei sürgősségi kórház intenzív osztályának szakorvosa a Krónikának elmondta, hogy az ötödik hullámra készülve ismét beüzemelik a marosvásárhelyi orvosi egyetem udvarán felállított moduláris egységet. Emellett a kórház intenzív osztályán is igyekeznek több helyet szorítani a covidos pácienseknek.

„Nagyon tele vagyunk nem covidos betegekkel, nem csak Maros megyéből, hanem a környező megyékből is” – mondta az orvos, aki szerint

a járvány miatt sokan nem fordultak időben szakemberhez egészségügyi problémáikkal, így most az intenzív osztály nem covidos betegeket kiszolgáló részlegére is nyomás nehezedik.

„Van egy kórterem, amit a covidos páciensek részére tartunk fel, egyelőre két pácienssel” – mondta a szakember, aki abban bízik, hogy az esetszám növekedésével a többi kórház is besegít az intenzív terápiára szoruló koronavírusos betegek kezelésébe.

Szederjesi János szerint a marosvásárhelyi kórházakban már most érzékelhető az esetszám növekedése, egyre több a páciens a sürgősségi osztályokon. „A jó hír azonban, hogy kevesen jönnek súlyos tünetekkel” – mondta az orvos, aki szerint a járvány újbóli fellángolása abból is érzékelhető, hogy a kórházban is egyre több alkalmazott fertőződik meg. Hozzátette azonban, hogy az omikron-mutációval fertőzöttek körében egyelőre még nem volt szükség intenzív terápiás ellátásra, vagy ha mégis, kevesebb.

“A fertőzöttek száma nagy, pedig csak a jéghegy csúcsát látjuk. Ugyanis a tünetek sem annyira egyértelműek, mint korábban”

– mondta Szederjesi.

A szakemberek szerint a krónikus betegek és oltatlanok miatt ismét megtelnek a kórházak • Fotó: Veres Nándor

 

Megtévesztően enyhe tünetek

Az intenzív terápiás orvos szerint a legtöbb fertőzött lázra, torokfájásra, köhögésre panaszkodik, azaz enyhe tünetekre, melyek egy hűlés esetében is előfordulhatnak. Épp emiatt fontos, hogy aki hűlési tüneteket észlel, az kerülje a társaságot, illetve teszteltesse magát – mondta.

„A személyzetünknél csak ilyen tünetek jelentkeztek, és akit leteszteltünk, az kivétel nélkül pozitív volt”

– osztotta meg a Krónikával az omikronnal kapcsolatos eddigi tapasztalatokat a szakember. Elmondta, azoknál a pácienseknél is enyhék a tünetek, akiknél a korábbi megfertőződéskor légzési nehézségek, légszomj állt fenn, és a sürgősségi osztályra is többnyire enyhe tünetekkel jönnek a páciensek. Hozzátette, hogy tapasztalataik szerint

az omikron az oltottak körében is terjed, ezért is javallott a tesztelés, izoláció, hogy csökkenteni lehessen a terjedés ütemét.

Ugyanakkor továbbra is fontos a beltéri és kültéri maszkviselés, távolságtartás, a gyakori szellőztetés, fertőtlenítés, kézmosás.

A személyes felkészülés kapcsán a szakember elmondta, a negyedik hullámnál javasolta, hogy a lakosság szerezzen be oxigénszintmérőt (pulzoximétert), mellyel követni lehet a vér oxigénszintjét, ugyanis ha ez 90 százalék alá csökken, javallott kórházi segítséget kérni. Azt, hogy most mennyire lesz szükség erre, nem tudni, ugyanis az omikron-variánsról nincs elegendő tapasztalat. „Egyelőre azt látjuk, hogy a tünetek nem annyira egyértelműek, és a páciensek nem szorulnak olyan nagy számban intenzív terápiás ellátásra” – mondta a szakember. De

mivel gyorsabban terjedő mutációról van szó, mely jóval több embert fertőzhet meg – napi 25 000–50 000 új fertőzöttre számítanak – valószínűleg súlyos betegekben sem lesz hiány, így számításaik szerint ugyanakkora nyomás nehezedik majd az intenzív osztályokra, mint korábban.

„Azok a páciensek, akiknek van társbetegségük, könnyen kerülhetnek intenzív osztályra” – magyarázta a szakember. Szederjesi János szerint az ötödik hullámban nagy előnyük, hogy több tapasztalattal rendelkeznek a járvány kezelése terén, a menedzsment, gyógykezelés szabályosabbá vált, az intenzív terápiás orvosok is számos szakmai találkozót tartottak, ahol új protokollokat dolgoztak ki.

Azonban az orvosi személyzetnél egyfajta kifáradás érzékelhető az elmúlt két évben rájuk nehezedő állandó nyomás miatt.

„Oda kell figyeljünk a személyzetre is, mert az intenzív terápiás ágyak száma országos szinten nem nagyon nőtt. Gépeket kaptunk, de ha az ágyak száma nem nőtt, a személyzet számát sem tudtuk növelni, és rájuk hárul az elkövetkező hullámok nyomása is”

– jelentette ki.

Segített volna a zöldigazolvány

Dr. Rosu Mátyás, a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház orvos igazgatója is arra számít, hogy a következő hetekben emelkedik majd a kórházi kezelésre szorulók száma. A radiológus főorvos rámutatott: országszerte alacsony az átoltottság, és Kovászna megyében még az országos átlagnál is rosszabbak a mutatók, így az ötödik hullám valószínűleg ismét leterheli a kórházakat.

“A zöldigazolvány kötelezővé tétele segített volna, ha a kormány korábban meglépi, hatékonyabb lett volna a megelőzésben, de még most sem késő. Segítene abban, hogy fékezze a vírus terjedését, a kórházakban ne növekedjenek rohamosan az esetszámok”

– jelentette ki. Mint mondta, a sepsiszentgyörgyi kórházban decemberben volt egy kéthetes időszak, amikor nem érkeztek a sürgősségre koronavírus-fertőzöttek, ám az elmúlt napokban újra napi 4–5 esetet regisztráltak.

• Fotó: Beliczay László

 

Rosu Mátyás arra is kitért, hogy az egészségügyi minisztérium állapotfelmérő központok létrehozását javasolta, ahol a fertőzötteket vérvizsgálatnak, radiológiai vizsgálatnak veti alá, illetve megvizsgálja őket egy fertőző betegségek kezelésére szakosodott orvos. „Ha növekedik az esetszám, a központ működtetése is valamilyen szinten a többi beteg ellátásának rovására megy, megnövekedik a várakozási idő” – mutatott rá az orvos-igazgató.

Saját szakterületéről elmondta: nem tudnak külön röntgengépet biztosítani a fertőzötteknek, így felváltva dolgoznak, két órát vizsgálják a koronavírus-fertőzötteket, majd fertőtlenítenek, utána készítik a röntgenfelvételeket a többi betegnek.

Ha már napi 30–50 fertőzöttet kell megvizsgálni, mindenki számára növekszik a várakozási idő

– mutatott rá. Radiológiai szempontból az eddig domináns delta-variáns az esetek 15 százalékában okozott súlyos tüdőgyulladást, roncsolta a tüdőt, mondta, az omikronról azonban egyelőre nincs személyes tapasztalatuk, az általános szakvélemény szerint kevésbé súlyos a lefolyása.

„Kiderül, milyen szövődményeket okoz, ám az biztos, hogy az idősebb, krónikus betegek esetében ennek sem lesz olyan enyhe lefolyása, mint a fiatal, egészséges személyeknél”

– vetítette elő Rosu Mátyás.

Már nem félnek

Dr. Szöllösi Attila, a székelyudvarhelyi városi kórház ideiglenes orvos igazgatója lapunknak azt mondta, személyesen és kollégái körében is azt tapasztalja, hogy mivel már megtapasztaltak négy hullámot, melyek közül az utolsó „eléggé kemény volt”, különösebben nem félnek az ötödiktől. Ettől függetlenül minden eshetőségre felkészülnek.

• Fotó: Olvasói felvétel

 

Ez elsősorban a személyzet állóképességére, teherbírására vonatkozik, hiszen ahogy az ország legtöbb kórházában, a székelyudvarhelyi intézményben is elérték az ágyak maximális számát, 527 ágy van. Ugyanez érvényes az alkalmazottak számára is, ezt korábban bővítették a szükségállapot által megengedett maximálisra.

A kórház vezetőségének keze ilyen szempontból „meg van kötve”, bármennyire súlyos hullám is következne, fogalmazott.

Dr. Szöllösi Attila szerint már a negyedik hullámban is érzékelték a székelyföldi alacsony átoltottság következményeit, és most sem számítanak jobb helyzetre, hiszen a térségben csak rövid ideig nőtt meg az oltakozási hajlandóság.

„Ugyanarra számítunk, mint az előző hullámban. Már sok covidos beteggel találkoztunk, sok covidos beteget ápoltunk. Mindenki teszi a dolgát függetlenül attól, hogy be van oltva, vagy sem, különösebben nem látok félelmet a kollégák arcán”

– fogalmazott. Rámutatott, meglátása szerint a zöldigazolvány kötelezővé tétele már nem változtatna az ötödik hullám lefolyásán, ám korábban alkalmazni kellett volna.

Az oltatlanokat féltik Csíkszeredában

Dr. Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere a Krónika megkeresésére hangsúlyozta, hogy komolyan veszik az Egészségügyi Világszervezet és az egészségügyi minisztérium előrejelzéseit a következő hullám kapcsán. „Nem megijedni kell, hanem, amennyire lehet, felkészülni. Nagy beteglétszámot jeleznek előre a számítások, ezért intézményként megtesszük a szaktárca által előírt, illetve a kórház szakemberei által szükségesnek látott lépéseket azért, hogy ahogy eddig is, ezután is minden beteget ellássunk” – nyomatékosította.

Az ötödik hullám küszöbén azt is kiemelte, hogy aggasztó az alacsony székelyföldi átoltottság, ezért minden alkalmat megragadnak, hogy hangsúlyozzák a védőoltás fontosságát.

• Fotó: Veres Nándor

 

„A negyedik hullám során a kórházunkban ellátott betegek 80 százaléka nem volt beoltva, ez bizonyítja, hogy a védőoltás véd a Covid-19 súlyos formái ellen. A kórház szakemberei továbbra is javasolják az oltás felvételét” – mondta Konrád Judit. A beharangozott nagy esetszán kapcsán kifejtette: a kórháznak van egy terve, mely alapján a betegek számának növekedése esetén vissza tudnak rendeződni a negyedik hullám során alkalmazott ellátási szintre, ennek alapján fognak lépni, ha szükséges lesz.

„Meg van annak a sorrendje, hogy melyik osztály fogadja a betegeket, hány ágyon, és ha ez a kapacitás betelt, akkor mi a következő lépés, milyen ütemben bővítjük az intenzív terápiás ágyak számát.

A humán erőforrás a legfontosabb ebben a tervben, és ahogy az előző hullám során, úgy most is lesz önkéntes, illetve irányított áthelyezés a nagyobb terhet viselő osztályokra”

– részletezte. Dr. Dombi István Levente, a kórház tüdőgyógyászati osztályának vezetője arról számolt be, hogy bár fárasztóak ezek az időszakok, amikor túlterhelt az egészségügyi rendszer a sok fertőzött miatt, erőt is ad a munkájuk. „Aki betegeket gyógyít, az hivatásán keresztül segít ott, ahol kell. Ha van is testi fáradtság, az a tény, hogy segíthetsz, legyőz minden testi határt. Sokszor láttuk, hogy egy gyógyult ember újra erőt ad meggyógyítani egy következőt. Ebből tartalékolunk a nehezebb időkre is” – fogalmazott.

Bíró Blanka, Pap Melinda, Tóth Gödri Iringó

2022. január 06., 21:43

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/ujabb-beteginvaziora-keszulnek-a-korhazak-bar-enyhebb-tuneteket-okoz-veszelyes-a-gyorsan-terjedo-omikron

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: