//
most olvassa...
Politika

Mentenék Temesvár elhanyagolt épített örökségét: felmérik több ezer értékes ingatlan állagát – Krónika

Feltérképeznék és felújítanák Temesvár szebb időket megélt épített örökségét. A polgármesteri hivatal több évtizedes halogatást akar most bepótolni, a műemlék épületek és a történelmi városközpontban található ingatlanok felújításába az Országos Örökségvédelmi Intézet is besegít.

Szebb napokat is megélt. Temesvár belvárosában számos leromlott állapotú ingatlan vár felújításra • Fotó: Facebook/Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest – ADR Vest

 

Mentőövet jelenthet Temesvár évtizedek óta elhanyagolt épített örökségének, hogy a helyi önkormányzat támogatná a műemlék épületek és a történelmi városközpontban található ingatlanok rehabilitációját. A polgármesteri hivatal bejelentése szerint

együttműködési megállapodásra lépnek a Temes megyei művelődési igazgatósággal, hogy mérje fel a bánsági város értékes épített örökségét, hogy utána figyelmeztetni lehessen a tulajdonosokat kötelezettségeikre.

A polgármesteri hivatal bejelentése szerint a megyei intézménnyel tervezett megállapodást következő ülésén hagyja jóvá a helyi képviselő-testület, eszerint az igazgatóság a műemlékek azonosító száma mellett azok állapotát is feltárja.

A városháza a saját archívumában található adatokkal segíti a munkát, többek között a saját ingatlanjaira vonatkozóan, számolt be az Ager­pres. A városvezetés a tulajdonosokat is segítené a felújításban, ingyen tanácsadást biztosít számukra a műemlék-felújítással foglalkozó irodán keresztül.

• Fotó: Facebook/Patrimoniul Timișoarei

 

Bőven akad tennivaló

Temesvár valódi múzeumnak is tekinthető kiterjedt épített öröksége miatt, a hírügynökség szerint

a bánsági városban mintegy 14 000 történelmi épület található, ezek állapota azonban vészesen leromlott az elmúlt évtizedekben.

A pusztulás egyaránt tulajdonítható a hatóságok nemtörődömségének és a tulajdonosok pénztelenségének, melyek nyomán az értékes belvárosi épületek egy része romhalmazzá vált, és már nem menthető meg.

Sorin Vlad Predescu, a megyei művelődési igazgatóság vezetője 2015-ben az Agerpresnek úgy nyilatkozott, hogy a város épített örökségének 10 százalékát már nem lehet megmenteni, annyira leromlott. Az igazgató szerint a műemlékek zöme három városrészben – Belváros (Cetate), Gyárváros (Fabric) és Józsefváros (Josefin) – található, ezek közül csak a védett övezetnek minősülő belvárosi épületeken hajtottak végre kisebb-nagyobb beavatkozásokat.

A műemlékek zöme egyébként bécsi mintára barokk stílusban épült, de a városban jelentős szecessziós ingatlanok is találhatók.

• Fotó: Facebook/Patrimoniul Timișoarei

 

Besegít az örökségvédelmi intézet

A polgármesteri hivatal a napokban tette közzé Facebook-oldalán, hogy a műemlékek felújításába az Országos Örökségvédelmi Intézet is besegít, az országos intézmény az Európa Kulturális Fővárosa 2023 projekt kapcsán egymillió lejt fordít Temesvár épített örökségének védelmére.

A pályázatra legtöbb 100 000 lejt igénylő projektekkel lehet jelentkezni,

és a következő munkálatokra lehet pénzt kérni: tetőszerkezet javítása, esővíz-elvezető rendszer felújítása, külső és belső felújítás, történelmi díszek javítása, külső asztalosmunka javítása. Pályázni február elsején 16 óráig lehet.

A felújítási munkálatokban a polgármesteri hivatal járna elöl jó példával, december végén ugyanis bejelentette, hogy nekilát az egyik tulajdonában lévő leromlott belvárosi épület helyreállításának. Hangsúlyozták, hogy a felújítási folyamat során tiszteletben tartják a műemlék épület eredeti arculatát és a környék építészeti jellegét, valamennyi díszítőelemet felújítják, kijavítják és a színválasztás sem tér majd el az ingatlan hagyományos stílusától.

Temesvár vezetése már régóta tervezgeti a leromlott épített örökség helyreállítását, de Nagyváraddal és Kolozsvárral ellentétben eddig nem történt látványos változás, csupán az épületeiket elhanyagoló tulajdonosok többszöri megadóztatásáig jutottak, a homlokzatfelújítási program akadozott.

Műemlék-felújítás terén a nagyváradi önkormányzat a követendő példa, melynek több éve beindított homlokzatfelújítási programja kezd beérni, ennek keretében a történelmi belváros számos értékes épülete, szecessziós palotája újult meg.

• Fotó: Facebook/Patrimoniul Timișoarei

 

A temesvári épített örökség lepusztításához az is hozzájárult, hogy az 1990–2000-es években a bánsági városban kiterjedt ingatlanmaffia működött, mely a legértékesebb belvárosi műemlék épületekre vetette ki hálóját, lepusztította azokat, hogy ezáltal elűzze a lakókat, és teljes egészében megkaparintsa az értékes épületeket.

Pap Melinda

2022. január 10., 11:41

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/mentenek-temesvar-elhanyagolt-epitett-orokseget-n-felmerik-a-bega-parti-varos-14-000-ertekes-ingatlananak-allagat

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: