//
most olvassa...
Gazdaság, Közoktatás, Kormányzás, Oktatás és tudomány, Politika, Szociálpolitika - Egészségügy

A miniszter kér – Maszol

Április végén Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter nyomatékosan azt kérte: mire a gyerekek visszatérnek a vakációról, legyen megoldott a noninvazív tesztek alkalmazása az iskolákban.

Sorin Cîmpeanu azzal érvelt a parlamentben tett nyilatkozatában, hogy egyre több európai államban folyamodnak a diákok noninvazív teszteléséhez: Olaszország, Németországban, Ausztriában, Franciaországban is alkalmazzák. Ez a módszer nagyon hatékony eszköznek bizonyult a tanulók egészségügyi biztonságának szolgálatában – magyarázta a miniszter.

Azóta eltelt egy pár hónap, átvonult felettünk, rajtunk a vírusfertőzés négy hulláma, nyakunkon az ötödik hullám, s a miniszter újra kér.

Az oktatási miniszter hétfőn arra biztatta a szülőket, hogy ha lehetőségük van rá, vásároljanak koronavírustesztet és szűrjék a gyerekeiket, mert semmi sem fontosabb mint gyermekeink egészsége.

Mára ugyanis bebizonyosodott – ha esetleg lett volna efelől bármi kétsége is –, hogy az állam nem volt képes biztosítani az iskolai szűréshez szükséges teszt mennyiséget. Noha jó előre tudta, mennyi tesztre lesz szüksége, és az is előre látható volt már a program elindításakor, hogy a beszerzési gondok lehetnek.

Raed Arafat, a katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője múlt héten jelentette be, hogy az iskoláknak szánt nyáltesztek beszerzésére kiírt versenytárgyalást megfellebbezte az egyik vesztes pályázó cég, ezért nem tudják aláírni az újabb szerződéseket.

A hatóságok a törvény betartásának szükségességével takaróznak ez úttal is, mint mindig. Közben szemérmesen hallgatnak, hogy e törvényt ők tákolták össze, hogy alkalomadtán kedvezményezetteik élhessenek vele.

Ám a törvény betartására nem mindig figyelnek, még a tanügyi minisztérium illetékesei sem. A nyáltesztek kiosztása előtt derült ki, hogy nincs megfelelő személyzet azok elvégzésére, egy angol vagy filozófiatanárnak mégsem kötelessége érteni az egészségügyi szűréshez. Lehet, ekkor tudták meg a minisztériumban, hogy nincsenek iskolaorvosok, orvosi asszisztensek még azokban az iskolákban sincsenek, ahol törvény írja elő alkalmazásukat.

Így a szülőkhöz fordult a miniszter: végezzék el maguk a teszteket, a minisztérium majd szolgáltatja a hozzávaló szerkentyüt. Tegnap elnézést kérte a szülőktől az állami intézmények nevében, amelyek nem tudták biztosítani a teszteket. „A gyermekével törődő szülő, ha teheti, megveszi a teszteket, és köszönettel tartozunk neki, mert nemcsak a saját gyermekét, hanem az egész iskolai közösséget védi” – mondta Sorin Cîmpeanu. Elmondta azt is, a hétfői nap érdeklődött, de még nincsenek új információk az iskolai nyáltesztekre kiírt közbeszerzési eljárásról. Azaz előreláthatóan nem lesznek ingyenes nyáltesztek. A minisztérium a lehetőségekhez mérten sem tudja megvédeni az iskolai közösségeket a vírusfertőzéstől. Az a szülőkre hárul, azokra, akik hajlandók kifizetni a tesztek árát. Tehetősebb szülők, s tengődők, akik lemondanak arról a kevésről is, ami fizetésükből eddig tellett, mert a gyerekük egészsége a legfontosabb.

Én kérek elnézést, miniszter úr! A bocsánatkérés mit sem segít. A lemondás segítene megóvni becsületét annak, aki belebukott egy fontos kezdeményezésének végrehajtásába, aki képtelen – még ha önhibáján kívül is – a kormányzati belső kommunikációba.

És én kérek elnézést olvasóimtól, hogy előhozakodom ezzel az utópisztikus javaslattal.

Ambrus Attila

2022. január 11., 15:21

https://maszol.ro/velemeny/A-miniszter-ker

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: