//
most olvassa...
Politika

Újabb tartófal omlott be a Szapáry-fürdőben: az Europa Nostra és a fejlesztési bank is támogathatja Herkulesfürdő megmentését – Krónika

Beomlott a herkulesfürdői Szapáry-fürdő egyik tartófala, melyet idén tavasszal szándékoztak megerősíteni a műemlék megmentésén fáradozó civilek. A munkálatokat az Europa Nostra és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank is támogathatja.

Ráfér a felújítás. Herkulesfürdő restaurálásra szoruló egykori büszkesége immár másodszor omlik be • Fotó: Facebook / Herculane Project

 

„Amit raktak délig, leomlott estére,/ Amit estig raktak, leomlott reggelre” – kicsit a Kőműves Kelemen népballada cselekményére emlékeztetnek a herkulesfürdői Szapáry-fürdő mentési munkálatai, ugyanis tavaly év végén az értékes műemlék épület újabb tartófala omlott be. 2019 februárjában az egykori szalon tetőzete mondta fel a szolgálatot, azután kezdett sürgősségi beavatkozásba az Osztrák–Magyar Monarchia egyik legjelentősebb fürdőépületén a temesvári fiatal építészekből álló Locus Egyesület. A civil szervezet azóta mintegy százezer eurót kalapozott össze a sürgősségi beavatkozásra, melynek keretében az épület legleromlottabb részeit erősítették meg, tavasszal pedig újabb mentési munkálatokba kezdtek volna. Többek között a most leomlott tartófalat erősítették volna meg.

A civilek a napokban a Herculane Project Facebook-oldalán ismertették a szomorú hírt, miszerint tavaly decemberi 21-i ellenőrző látogatásuk során szembesültek az újabb veszteséggel. Mint írták,

mindent megtesznek a kár helyreállítása érdekében, de ehhez a még 2017-ben készült műszaki terv aktualizálására van szükség.

Az elmúlt évek alatt ugyanis bár számos beavatkozás is történt, az esővíz beszivárgása miatt nagymértékben károsodtak is a műemlék egyes részei. A civileknek egyelőre csak a sürgősségi beavatkozásra van lehetőségük, az épület jogi helyzete ugyanis nem tiszta, így nem lehet teljes felújítást eszközölni rajta.

• Fotó: Facebook / Herculane Project

 

Oana Chirilă, a Locus Egyesület elnöke a Gândul központi lapnak nemrég elmondta, hogy erőfeszítéseik kezdenek beérni, ugyanis a Krassó-Szörény megyei műemlék épület bekerült az Europa Nostra műemlékvédelemmel, vidék- és várostervezéssel foglalkozó páneurópai non-profit szervezet látószögébe, melynek segítésével az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) intézete is támogatná a megmentését. Az európai hatóságok ugyanis

kiválasztották a kontinens 12 legveszélyeztetettebb műemlékét, és ezek egyike Herkulesfürdő egykori büszkesége, a Szapáry-fürdő.

Ezek közül hétnek a megmentésére tízezer eurós kölcsönt biztosít a pénzintézet a „7Most Endangered 2022” program keretében.

Oana Chirilă szerint amennyiben a romániai fürdő bekerül a hét támogatandó veszélyeztetett műemlék közé, az nemcsak a Szapáry-fürdőnek jelenthet mentőövet, hanem Herkulesfürdőnek is. Ez esetben ugyanis az európai szakemberek kiszállnak a helyszínre, és maguk felügyelik a helyreállítási, megerősítési munkálatokat, illetve tesznek javaslatokat az újabb munkálatokra.

“Az európai hírnév sokat segít, ugyanis fel akarjuk hívni Herkulesfürdőre Európa figyelmét, és ez jó kezdet”

– fogalmazott a bukaresti lapnak a projektvezető. Úgy vélte, ez a „pénzcsapokat” is megnyithatja a fürdőépület felújításához, ahhoz azonban először a romániai hatóságoknak kellene tisztázni az ingatlan jogi helyzetét. Az épület ugyanis jelenleg a herkulesfürdői polgármesteri hivatal, a terület azonban, amelyre épült, egy magáncég tulajdonában van, mely ellen csődeljárás indult. Ahhoz, hogy elkezdődhessen a felújítás, a bíróság ezt is a polgármesteri hivatalnak kell ítélje.

• Fotó: Facebook/Herculane Project

 

Delia Iliescu, a herkulesfürdői polgármester tanácsadója a lapnak úgy nyilatkozott, hogy ha megkapnák a terület tulajdonjogát, uniós alapokra pályáznának a Szapáry-fürdő felújítása érdekében. Addig is

a Locus Egyesület továbbra is folytatja SMS-kampányát a sürgősségi beavatkozás finanszírozásához,

egy, a 8845 telefonszámra küldött SMS-üzenettel (az SMS szövegébe azt kell írni, hogy „Herculane) két eurónak megfelelő összeggel lehet támogatni a műemlékmentést.

A Krassó-Szörény megyei Herkulesfürdő az Osztrák–Magyar Monarchia időszakában élte aranykorát, de a Cserna folyó völgyében levő termálvízforrásokat már a rómaiak is ismerték, akik templomot és oltárt emeltek itt a meleg források isteneként tisztelt Herkulesnek. Az első fürdőt valószínűleg Traianus császár építtette. A település 1817-ben, I. Ferenc király látogatásakor kapta a nevét, ekkor már ismert volt balneoturizmusáról. A Herkules-szobrot 1847-ben Károly osztrák herceg ajándékozta a városnak hálából azért, mert sok katonája itt nyerte vissza egészségét. Nemcsak katonák, császárok és császárnék is megfordultak itt: I. Ferenc, II. József és I. Ferenc József osztrák császár, Karolina és a Sissiként is ismert Erzsébet császárné, I. Károly román és I. Sándor szerb király.

• Fotó: Facebook/Herculane Project

 

A monumentális Szapáry-fürdő a 19. században, Alpár Ignác tervei alapján épült, francia reneszánsz stílusban.

A kétszintes, lapos tetős épülettömböket időnként megszakítja hat, gúla alakú tetővel záródó épülettömb, illetve középen a főbejárat kupolás, előreugró előcsarnokos tömege, melyhez egy fahídon át lehet eljutni.

Pap Melinda

2022. január 12., 13:53 • utolsó módosítás: 2022. január 12., 13:54

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/ujabb-tartofal-omlott-be-a-szapary-furdoben-az-europa-nostra-es-az-europai-fejlesztesi-bank-is-tamogathatja-herkulesfurdo-megme

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: