//
most olvassa...
Politika

Többnyelvű műemlék-ismertetés Zilahon – QR-kódos tájékoztató táblákat helyeztek ki a Szilágy megyei városban – Krónika

Több nyelven, így magyarul is olvasható ismertető szöveg Zilah épített örökségéről, miután egy partnerség keretében QR-kódos táblákat helyeztek ki a műemlék épületekre. A magyar mellett szlovák tájékoztató szöveg is lesz.

Zilah egyik látványossága, a Wesselényi-szobor az ismertető táblával • Fotó: Facebook/Primaria Zalau

 

Magyarul, sőt szlovákul is készül ismertető szöveg a zilahi műemlék épületekről, miután QR-kódos táblákkal látták el Szilágy megye székhelyének turisztikai látványosságait. Fazakas Miklós alpolgármester a Krónikának elmondta, hogy

a projekt a Călător prin România (Utazó Romániában) civil szervezettel kötött partnerség keretében valósult meg, mely az ország számos városában helyezett már ki hasonló táblákat a turisztikai látványosságokra.

Ezek ismertető szövege a szervezet honlapján található, ahol a román mellett tucatnyi európai és ázsiai nyelven is el lehet olvasni, a táblákra felszerelt QR-kód is ide vezet.

„Erdélyben nem tudom, hogy lett volna hasonló, és mivel mifelénk sok a magyar turista és a műemlékeink nagy része magyar vonatkozású, megkértük őket, hogy az ismertetők magyar nyelven is jelenjenek meg. Hiszen

abszurd lenne, ha például kitennénk a táblát az Ady-házra, de magyarul nem lenne tájékoztató szöveg”

– fogalmazott a Krónikának Fazakas Miklós. Az alpolgármester elmondta, hogy nagy nyitottságot tapasztaltak a civilek részéről, így hamarosan magyar nyelven is megjelennek a fordítások a honlapon.

A civil szervezet jelenleg számos nyelven tárja a turisták elé a zilahi épített örökség történetét, a román mellett angol, francia, spanyol, kínai, német, arab és orosz nyelven kínálják számukra az ismertetőt.

“A magyar hiányzott, de megoldjuk. Sőt, szlovák fordítás is lesz, ugyanis Szilágy megyében kisebb szlovák közösség is van”

– biztosította lapunkat Fazakas Miklós. Mint mondta, a projekt költségeit a civil szervezet állja, és ők vállalták a szövegek fordítását, szerkesztését is. A honlap célja ugyanis bemutatni Románia turisztikai látványosságait azoknak, akik meg szeretnék látogatni, több információt szeretnének megtudni.

Az országban több városban is láthatók a QR-kódos ismertető táblák. „Ez Zilahon is megtörtént, 16 műemlék épület kap tájékoztató táblát” – mondta el a Krónikának Fazakas Miklós.

Az RMDSZ-es alpolgármester szerint

14-re már fel is tették a kis pannókat, két épület felújítás alatt van, így ezekre később kerül ki az ismertető kód.

• Fotó: Forrás: Zilah polgármesteri hivatala

 

Az alpolgármester emlékeztetett, hogy Zilahon eddig is történtek lépések a többnyelvűség érdekében, évekkel ezelőtt kihelyezték a három nyelvű – román, magyar és német – helységnévtáblák a város bejárataihoz, és ezek azóta is ott vannak. „Hála istennek egyik sem lett megrongálva, lefestve, aminek nagyon örülünk, reméljük, hogy ez így is marad” – mondta el lapunknak az RMDSZ-es elöljáró. Hozzátette, hogy más többnyelvűségre vonatkozó terveik is vannak, de egyelőre egyik sem konkretizálódott.

“Mindenképp próbáljuk magyar szemszögből is megmutatni a várost, meglátjuk, mennyire sikerül megvalósítani”

– fogalmazott a Krónikának Fazakas Miklós.

Az 56 ezer lakosú szilágysági megyeszékhelyen a 2011-es népszámlálás alkalmával mintegy 8600 személy, a lakosság 15,4 százaléka vallotta magát magyar nemzetiségűnek.

Fellebbezett a városháza a Wesselényi-perben

Fellebbezett a zilahi polgármesteri hivatal a városban található Wesselényi Miklós Református Kollégium visszaszolgáltatási perében – erősítette meg lapunknak Fazakas Miklós. A helyi önkormányzat azután folyamodott a lépéshez, hogy a Kolozs megyei Táblabíróság december elején a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KRE) javára döntött a zilahi iskola ügyében. Ezzel valójában elismerte a református egyház tulajdonjogát a kollégium ügyében, hiszen a kolozsvári bírák elsőfokú ítéletükben kimondták, hogy jogutódként a KRE az épület tulajdonosa. A városháza óvása nyomán a per ismét a legfelsőbb bíróságra kerül, amely egyszer már az egyháznak hozott kedvező döntést. Fazakas Miklós alpolgármester tegnap kérdésünkre elmondta, hogy nem volt megbeszélés a két peres fél között az épület jövőbeli sorsáról, de nem zárja ki, hogy valamikor sor kerül rá. Az épületben jelenleg a Silvania Főgimnázium működik, a magyar iskolának új, modern épületet húzna fel az egyház. Az elöljáró úgy tudja, a terület már elő is lett készítve, és a KRE készül benyújtani az építkezési engedély igényléséhez szükséges dokumentációt.

Pap Melinda

2022. január 13., 07:42

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/tobbnyelvu-muemlek-ismertetes-zilahon-n-qr-kodos-tajekoztato-tablakat-helyeztek-ki-a-szilagy-megyei-varosban

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: