//
most olvassa...
Energia, EU, Európai Bizottság, Európai Parlament, Gazdaság, Külpolitika, Kormányzás, Pénzügyek, Politika

Energiaválság – Nyugati Jelen

Európa súlyos energetikai válsággal szembesül a tél közepén. Az energiaárak az egekbe szöktek, a beszerzés akadozik, a tartalékok hiányosak. A krízis politikai és ideológiai okokra vezethető vissza.

A földgáz ára manapság ötször-hatszor magasabb, mint tavaly ilyenkor. A koronavírus okozta 2020-as gazdasági visszaesésből kilábaló Kínában növekedett az amúgy is óriási energiaéhség. Kína hosszú távú szerződéseket kötött az orosz Gazprommal, melyek folyamatos ellátást írnak elő, bármennyire is növekednének az árak, Moszkva pedig dörzsöli a tenyerét: nagyobb mennyiséget szállít magasabb áron az óriási felvevő képességű Kínának. Bebiztosítva a hatalmas kínai piacot, az oroszok Európa ellen vetették be a gázfegyvert. A téli szezon beköszöntével Európa csupán a szükséges földgáztartalékok 75%-ával rendelkezik, ami a legalacsonyabb szint az utóbbi tíz évben. A Gazprom orosz állami monopólium a nyár folyamán jelentősen csökkentette a szállításokat a tartályok feltöltésére, a vezetékek felújítására és karbantartási munkálatokra hivatkozva. Mivel Oroszország már régóta fegyverként használja a földgázt, az utóbbi években az európaiak vonakodtak hosszú távú, folyamatos ellátást biztosító szerződéseket kötni a Gazprommal, inkább rövid távú, konkrét mennyiségre szóló szerződéseket kötöttek. Ennek révén az oroszok azt állítják, hogy nem kötelesek automatikusan leszállítani a többletmennyiséget, hanem csak új szerződések és szállítási kapacitások alapján.

Ráadásul december közepén a Gazprom leállította a földgázszállítását a Beloruszon áthaladó Yamal elnevezésű nagy kapacitású vezetéken, az Ukrajnán áthaladó három vezetéken pedig jelentősen csökkentette a szállított mennyiséget. Azóta a Yamal vezetéken megfordult a forgalom, Németország szállít Lengyelországnak azon keresztül földgázt saját tartalékaiból, illetve az oroszoktól az Északi Áramlat 1 vezetéken közvetlenül kapott mennyiségből. Ami fel is bőszítette Moszkvát, a Gazprom üzent Németországnak, hogy veszélyes játékot játszanak, hamar kiürülhetnek az amúgy is kevés tartalékok, ha a lengyeleknek segít, saját lakossága pedig didereghet a tél végén.

A külső politikai nyomás mellett Európa más okok miatt is sebezhető. Ideológiai túlfűtöttségből az alternatívaként számba vehető kőszén-energiát folyamatosan építik le az EU-ban a Nyugaton roppant erős zöld politikai alakulatok nyomására. Sőt, hasonló okokból az atomenergiát is háttérbe szorítanák, Németország például december 31-én zárt be három atomerőművet az addig működő hatból. A környezetbarát, zöld energia (szél-, nap-, és vízenergia) viszont még távolról sem képes pótolni a hagyományos energia háttérbe szorításával keletkező hiányt. Alternatívaként a – főleg amerikai – folyósított cseppgáz az egyetlen jelentős előrelépés, januárban már megérkeztek az első szállítmányok Lengyelországba és Litvániába. Utóbbi 2015-ben, előbbi pedig 2016-ban fejezte be Klaipeda, illetve Gdansk kikötőinek nagyméretű felújítását ezen energiatípus fogadására, illetve továbbszállítására. Egyelőre csak kisebb mennyiségű folyósított cseppgáz érkezett Európába, a jelenség azonban bíztató.

Különben a lakosság és a gazdaság issza meg az energetikai játszma levét. Akárcsak a hetvenes évek olajárrobbanása idején, amikor a – többnyire muszlim – kőolajtermelő országokat tömörítő szövetség, az OPEC négyszeresére emelte a kőolaj árát egyik napról a másikra az 1973-as arab–izraeli háborúban utóbbit pártoló Nyugat megbüntetésére. Az akkori energiaválság kisebb gazdasági válságba sodorta a hetvenes évek második felében a nyugat-európai országokat, azóta is tartó krízisbe taszította a korábban világelső amerikai autóipart, Kelet-Európában pedig a szovjet nyersanyagoktól való függés megerősödését eredményezte. Romániában a hetvenes évek olajárrobbanása okozta válság végighúzódott a nyolcvanas évekbe, amikor nemcsak a járművek üzemanyag-ellátásával voltak súlyos gondok, hanem a fűtéssel és a villamosenergia biztosításával is.

Chirmiciu András

2022. január 13., 16:45

https://www.nyugatijelen.com/allaspont/energiavalsag.php

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: