//
most olvassa...
felsőoktatás (általános), Kormányzás, Korrupció/gyanús ügyek, NATO/fegyveres ügyek, Oktatás és tudomány, Pártok, Politika, Titkosszolgálatok

Doktor Ciucă marad – Krónika

Eddig tartott Nicolae Ciucă „mássága” a romániai politikában. Mostanáig nagyjából sikerült tartania azt az imázst, hogy a saját, nem is akármilyen szakmai területén kiemelkedőt alkotott, öregbítette a román hadsereg hírnevét. Kerülte a szaftos üzengetéseket, a felesleges nyilatkozgatásokat. Elfogadható hatékonysággal fogta össze a nagykoalíciót.

A plágiumvád azért rombolja le már a valóságtartalom bebizonyítása előtt Ciucă papírszobrát, mert a tartalékos tábornokot soha senki nem az akadémiai világgal azonosította, hanem a katonasággal, a nemzetvédelemmel, a fegyverekkel. Egy „hősnek” – ahogyan Ciucăt emlegették a sikeres afganisztáni hadművelet levezénylése után – nincs szüksége disszertációkra. Miért kereste ez a katonaember az egyetemi elismertség fokozását? Minek neki doktori disszertációt igénylő cím? Tényleg hozzá akart tenni valamit Ciucă a hadviselés tudományos elemzéséhez? Egyetemi oktatóként szerette volna folytatni? A válasz mindenki számára nyilvánvaló. A Dolj megyei Plenița háborús hadvezérré emelkedett szülöttjét egyre magasabbra emelte a siker hulláma. Nem tudott ellenállni a politika egyik hagyományossá vált romániai sajátosságának, miszerint doktori fokozat nélkül lehet ugyan élni, csak nem érdemes. Abban a pillanatban, amikor engedett a felkérésnek vagy késztetésnek, Ciucă megérkezett a harcmezőről a bukaresti politika mocsarába.

A plagizálás területén jól kitaposott ösvények vannak. Például Ciucă párttársáé, Florin Romané, aki épp egy hónappal ezelőtt bukott bele az ellene megfogalmazott vádakba. Igaz, a kutatásért és digitalizációért felelő miniszterről előbb az is kiderült, hogy nem írta meg azt a könyvet, amelyet feltüntetett hivatalos önéletrajzában. Ő egyébként azon ritka román politikusok közé tartozott, akik távoztak pozíciójukból hasonló jellegű lelepleződés után. Roman botrányát megelőzően Ioan Mang mondott le oktatási miniszteri posztjáról 2012 májusában, ugyancsak plagizálás miatt.

Ki emlékszik ma már arra, hogy 2016-ban miniszteri rendelettel fosztották meg jogászdoktori címétől Victor Ponta volt román kormányfőt, miután az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács visszavonhatatlanul plágiumnak minősítette a szociáldemokrata politikus doktori disszertációját? Pontát miniszterelnöksége alatt, 2012 júniusában vádolta meg plágiummal a Nature című brit tudományos lap, amely szerint a nemzetközi büntető törvényszékről írt disszertációjának több mint felét más szerzőktől vette át idézőjelek vagy lábjegyzetek használata nélkül. A PSD-s kormányfő annak idején cáfolta a plagizálást, és nem mondott le tisztségéről.

Ponta útja a valószínűbb jelen állás szerint Ciucă esetében. Megszólalhat ugyan a miniszterelnökben a gerinces katonaember, s történhet egy meglepő hátralépés, de nem ez az esélyes forgatókönyv. Túl sok érdek húzódik Ciucă maradása mellett, jóval több, mint amennyi ellenérdek. Arra elég a leleplezés, hogy a tábornok elveszítse esélyét a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöki pozíciójára, az esetleges államfőjelöltségre. A miniszterelnökség elvesztéséhez viszont kevésnek tűnik a plágiumvád. Az ország legnépszerűbb intézménye, a hadsereg, a politikát befolyásoló titkosszolgálatok, a két nagy párt erős emberei túl sok számítást építettek a Ciucă vezette kormányra ahhoz, hogy most csak úgy elengedjék. Megvizsgálják és rendben találják majd azt a flancos doktori disszertációt.

Pataky István

2022. január 19., 09:55

https://kronikaonline.ro/velemeny/doktor-ciuc-marad

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: