//
most olvassa...
Média, Politika

Elgyepálták a nagykorúvá vált Facebookot – Maszol

Tizennyolc évvel ezelőtt, 2004. február 4-én alapították a Facebookot. Számos társadalomban tizennyolc éves kortól számítják a nagykorúságot. Ehhez képest Zuckerbergék ünneplése mégsem lehetett annyira felhőtlen, mert épp mire „felnőtté” vált volna a Facebook, elkezdett csökkenni felhasználóinak tábora. A Facebook kutatójaként már hosszú évek óta sorozatosan megkaptam a kérdést, hogy akkor most már ugye a Facebook elkezdte elveszíteni „polgárait”, s kérdezőim már-már szellemvároshoz hasonló, elhagyott online tereket vizionáltak néhány elvetemült facebookozóval. Mindig igyekeztem megnyugtatni a kérdezőket, biztosítva őket arról, hogy a Facebookot egyelőre nem kell temetni, s arról, hogy ha tudatosítjuk is (főként) a fiatalok egyre nagyobb eltávolodását, távolmaradását a legnagyobb közösségi oldaltól, azért a „menekülési utak” jó része is az anyacég birtokában van: ilyen az Instagram vagy a Whatsapp is.

A születésnapot megelőzően, február elején tették közzé a Facebook nemrégiben átkeresztelt anyacégének, a Metának a 2021-re vonatkozó negyedik negyedéves jelentését. A számokból kitűnik, hogy a Facebook havi aktív felhasználóinak a száma (azok a felhasználok, akik havonta legalább egyszer belépnek) stagnál, a 2,9 milliárd felhasználói szám megegyezik a tavalyi harmadik negyedévre vonatkozó adattal. Ami viszont elszomorította a befektetőket, az a napi aktív felhasználók számának 1,93 milliárdról 1,929 milliárdra csökkenése. Nagyjából egy milliócskát csökkent egyik negyedévről a másikra a napi rendszerességgel belépő felhasználók száma, de mi ez a szinte két milliárdhoz képest, kérdezhetnénk. Nagyjából 0,05 százalék. Nem nagy ügy. Talán nem most kell elkezdeni sajnálni szegény mamutcéget.

Bár nekünk tényleg nem ügy egy ilyen mértékű változás, talán krokodilkönnyeket sem fogunk hullajtani szegény páráért, Zuckerbergék talán elmorzsoltak néhány könnycseppet. Ugyanis ez az első alkalom, hogy egyik negyedévről a másikra csökkenjen a Facebook aktív felhasználói tábora. Tizennyolc évig folyamatosan növekedtek, s mire elérték a felnőttkort, a növekedés megtorpant, sőt, csökkenés vette kezdetét, ha a trend így marad. S hogy itt nem holmi szentimentalizmusról van szó, azt jól mutatja, hogy bizony ez az aprócska csökkenés jelentős változást okozott a pénztárcájuk vastagságában.

A tegnap a Meta tőzsdén jegyzett árfolyama több mint negyedével esett vissza, így a vállalat több mint 200 milliárd (!) dollárt veszített az értékéből, ami a valaha volt legnagyobb bukás egy amerikai vállalat életében, írja a Portfolió összefoglalójában. Ludas Matyi kispályás ahhoz képest, ahogy a piac elpáholta a Facebookot a felhasználói csökkenésért. Döbrögi „mindössze” háromszorosan kapta vissza a verést, míg a vállalat értéke durva számítással ötszázszor akkorát esett (25 százalék: 0,05 százalékkal), mint a felhasználói szám. Ha a Facebook a következő negyedévben netán elvesztene 4-5 millió felhasználót (ami még mindig semmiség a kétmilliárdhoz képest), ilyen mértékű „büntetés” mellett elvesztené teljes piaci értékét.

Úgy elgyepálták a nagykorúvá vált Facebookot, hogy azt még sokáig megemlegeti. Most valami olyasmit érezhetnek a tulajdonosok, mint amit az a nő érezhetett, aki a cég új, metaverzum (innen a Meta elnevezés is) nevű digitális világába belépve csoportos erőszak áldozatává vált. A 43 éves londoni Nina Jane Patel beszámolója szerint egy perc sem telt el a virtuális világba lépését követően, és három-négy férfi, illetve azok avatárja először verbálisan zaklatta, majd csoportosan „megerőszakolták”.

Hogy a Facebook felnőtté válásának „beavatási szertartása” kiérdemelt büntetés volt-e vagy túlreagált érzékenység a befektetők részéről, azt ki-ki döntse el maga. De hogy valamiféle társadalmi kontrollra szükség van a Facebook fölött, az világos. Egyelőre azonban többnyire csak a Facebook rendelkezik kontrollal a társadalom fölött.

Szász István Szilárd

https://maszol.ro/velemeny/Elgyepaltak-a-nagykoruva-valt-Facebookot

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: