//
most olvassa...
Délvidék/Horvátország-Szerbia-Szlovénia, Felvidék/Szlovákia, Kárpát-medence, Kárpát-medencei körkép, Kárpátalja/Ukrajna, Közösségi/kisebbségi jogok, Kettős állampolgárság/Magyarországi választások, Kormányzás, Magyar szervezetek, magyar-magyar, Magyar-román, Magyarokról, Pártok, Politika, Régiók/autonómia

Világos összkép a határon túl – Krónika

Évek óta van egy helyzet, ha úgy tetszik tény, amelyről lehet lekezelően, vádaskodva, sértődötten vagy hitetlenül beszélni, de ettől még igaz. A magyarországi közélet, politikai iránt érdeklődő erdélyi magyarok körében Orbán Viktor miniszterelnök támogatottsága bőven meghaladja a kétharmadot. És mivel ő vezeti a Fideszt, a kormánypárt is népszerű. Nem kicsit, nagyon. Ebben a kérdésben nincs különösebb megosztottság. A szembenállás meg sem közelíti a magyarországit, ahol – diktatúravádak ide vagy oda – él és virul egy valóban népes Orbán-ellenes tábor, őket igyekszik megszólítani a sokpárti ellenzéki összefogás.

A Bálványos Intézet bő két hónappal ezelőtti kutatásából az derült ki, hogy a pártpreferencia tekintetében 2016 óta nem történt változás, a magyar állampolgársággal rendelkező, szavazni szándékozó erdélyi magyarok túlnyomó többsége, nyolcvanhárom százaléka a Fideszre szavazna. A baloldal legnépszerűbb pártja a Jobbik, mindössze négy százalékkal. A közös lista megítélése még ennél is rosszabb: a megkérdezettek három százaléka voksolna rá.

Orbán Viktor, valamint a Fidesz óriási erdélyi támogatottságára pofonegyszerű a válasz: az utóbbi tíz évben Magyarország kormánya soha eddig nem tapasztalt támogatási és gazdaságfejlesztési programot valósított meg Erdélyben. A magyar közösség azt kapta meg Magyarországtól, amelyet a román államtól nem. Ezt egyébként időnként a bukaresti média véleményformálói is leírják, elmondják. Azok az üzenetek, megfogalmazások, amelyek a magyar kormány részéről érkeznek, érthetőek, kisebbségi létben élők számára fontosak. Tiszta sor. Mit lehet ezeken cáfolni? Mi nem világos?

Miként lehet az, hogy Orbán Viktor és a Fidesz támogatottsága, az irántuk megnyilvánuló szimpátia hasonló mértékű a felvidéki magyarok körében is? Meglehet, a népszerűségi fölény ott némileg alacsonyabb az asszimiláció magasabb foka, a nagyobb számú vegyes házasságok miatt. De Gyurcsány Ferencet vagy a Jobbikot ettől még a szlovákiai magyarok sem tartják szalonképesnek, főleg nem alternatívának.

A Vajdaságban? Ott már szintet léptek. Nemcsak a magyarok több mint kétharmada szimpatizál Orbán Viktorral, a szerbek tekintélyes része is egyfajta követendő politikai példaképnek tartja a magyar kormányfőt. Bátran meg lehet kérdezni erről szerbeket, el lehet menni egy kis vajdasági „terepmunkára” a kétkedőknek. Kárpátalját tán említeni sem kell. Képzeljék, az ottani magyarok – akik ma is szó szerint „magyar idő” szerint élnek, azaz a Magyarország és Ukrajna közötti egyórás időeltolódásról csak hivatalos ügyintézéskor vesznek tudomást – túlnyomó többsége is Orbán Viktor híve.

A határon túli magyarok legitim, a helyi és országos választásokon a szavazók által bizalmat kapott politikai szervezetei Orbánt támogatják és a Fidesz győzelméért szurkolnak. Pontosan azt teszik, amit támogatóik elvárnak tőlük. Néhányan közülük nem mindig ezt az utat követték. De tanultak a hibáikból. A szavazói akarattal szemben lehet politizálni, csak a végeredménnyel lesznek problémák.

A magyar–magyar kapcsolatok terén teljes az összhang a külhoniak vezető politikai érdekképviseletei, pártjai és a közélet iránt érdeklődők nagyon nagy többsége között. Vannak, akiknek ez nem tetszik, s ezt szóvá is teszik. És ez így helyes. A magyarországi ellenzék például irritált emiatt. Nem alternatívát ajánl Budapestről, hanem vádaskodik, diktatúrázik, jogállamozik. Belefér. Minálunk a Momentum testvérpártja, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) „magyar tagozata” igyekszik a magyarországi baloldali vádakat közvetíteni. Gond egy szál sem. Kampány van. A karaván pedig halad.

Pataky István

2022. február 15., 09:40

https://kronikaonline.ro/velemeny/vilagos-osszkep-a-hataron-tul

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: