//
most olvassa...
Energia, EU, Európai Bizottság, Európai Parlament, Gazdaság, Kárpát-medence, Kárpát-medencei körkép, Kárpátalja/Ukrajna, Külpolitika, Kettős állampolgárság/Magyarországi választások, Kormányzás, magyar-magyar, Magyarokról, NATO/fegyveres ügyek, Politika, Titkosszolgálatok

Pincér! Egy tányér háborút kérek, sok laskával! – Nethuszár

Én nem emlékszem ekkora blődségre, amit mostanság lenyomott Amerika és a Nyugat. Egész egyszerűen nem tudom elhinni, hogy ez tényleg megtörténik, hogy a szabad világ első számú vezetője egy szemmel láthatóan intellektusának alkonyán túl levő figura lett, aki úgy játszadozik mindannyiunk jövőjével, mint debil gyerek a gyufával. És alig egy esztendeje múlt, hogy a demokrácia megmentőjeként ünnepelte őt a világ, most pedig fejvakargatva kérdezzük: biztos, hogy Trump rosszabb volt?

Emlékszem még az első élőben közvetített forradalomra – hogyne emlékeznék, hisz’ a Temesvárról indult forradalom az enyém IS volt, hogy már csak a keserű csalódás maradjon belőle, emlékszem az első mediatizált háborúra, élőben lehetett követni az Öböl-háborút, láttuk, ahogy indul a Navy Seals, most pedig egy ki nem tört (egyelőre!) háború előzményeit szinte percről percre követhettük végig, mégis alig értünk belőle valamit, és nem azért mert mi lennénk a hülyék, hanem azért, mert a világ vezető hatalmának elnökét egyszerűen nem tudjuk hova tenni….

Tegyük csak időrendi sorrendbe

az eseményeket, úgy nagyjából, távirati iramban: ugye ott kezdődik, hogy Moszkva, katonai hadgyakorlat címén, jelentős erőket vont össze az ukrán határ mellett, így elindult a para, hogy ebből bizony invázió lesz, ukránok helyett majd az oroszok csempészik a cigit Máramarosban, Putyin pedig tagadja, hogy háborúra készülne, de karácsony estéjén azért elküldi követeléseit a NATO-nak és az USA-nak, benne sok-sok teljesíthetetlen kéréssel. Aztán európai államfők és miniszterelnökök látogatnak Moszkvába, minden esetben Putyin megerősíti: nem akar háborút. Európa az egészet a partvonalról nézi, két EU-s tagállam van, amelynek vezetői megpróbálnak okosan, ésszel játszani és tárgyalni. Franciaország elnöke, Macron és Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor. Igen, csak ők!

A többi európai nagynév mélán nézi, hogy mi történik körülötte, oda jutottunk, hogy azzal fenyegetőztek egy időben, ha Oroszország támadást indít, akkor Európa majd jól nem vesz gázt a Gazpromtól. Szinte látom magam előtt, ahogy a hír hallatán sorra kapják a szívinfarktust a moszkvai vezetők, de csak szinte. Az energiaárak felrobbanásától eléggé megviselt európai ipar tovább sínylődik és nem a kontinens, nem az EU dolgozik azon, hogy alternatív forrásokat találjon, hanem Amerikára bízza sorsunkat, aki letárgyalja a dealt Katarral. Moszkva mindez idő alatt folyamatosan tagadja, hogy háborúra készülne.

Ilyen előzmények után,

egy péntek esti unalomba robbant bele a hír, miszerint Biden körbetelefonálta néhány szövetségesét, és szerdán, azaz ma, indul az orosz invázió. A világ összevissza szarja magát, az európai államokon kívül már Japán vagy épp Ausztrália is hazahívja állampolgárait Ukrajnából, szombaton pedig előbb Macron, majd Biden is beszélt telefonon Putyinnal. Biden hozza a szokásost: ha Oroszország háborút indít, akkor soha nem látott szankciókkal kell szembenéznie, ilyenkor egy európai postás, aki gázszámlákat kézbesít visítva felzokog. Putyin szerintem röhög, de azért ismét elmondja, hogy nem akar háborút, Macronnak dettó. Mondom, ez volt szombaton, de az őrület fokozódik, vasárnap, hétfőn a világ még mindig arra készül, hogy hamarosan indul a world war three, hogy kedden érkezzen egy aprócska hír: mivel lejárt a hadgyakorlat ideje, Oroszország visszahívja katonáinak egy részét.

Szénné röhögi magát az egyszeri internetfogyasztó, hogy Putyin mennyire megszívatta Bident, de az amerikai elnök, mint egy durcás kisgyerek, csak veri és veri az asztalt, ahelyett, hogy sajátjával verné a csalánt odahaza Delawareben, hogy ő márpedig háborút akar, igaz, nem így mondja, de tényleg kezdek arról meggyőződni, hogy ez a lényege.

Kedd este ismét megfenyegeti Oroszországot az eddig még sosem látott szankciókkal, szerintem ott eléggé unják már ezt a szöveget, de keménykedik is egy sort, minden NATO-tagállam területét megvédenek, mondja Sleepy Joe, abból egy centit sem adnak át az oroszoknak, akik köszönik szépen, és ismét értenek a szóból, ugyanis épp nem egy NATO-tagállamot akarnak megszállni, hanem Ukrajnát, köszi szépen goszpodiny prézidenté, már indulunk is.

Ismét?

Igen, ismét, mert Biden többször tett olyan nyilatkozatokat, amelyek már-már felhívás a keringőre című fejezetbe illeszthetőek: előbb arról értekezett, ha Oroszország csak épp egy kicsit támadna, épp egy kicsit lövöldözne, de nem nagyon, vagyis minor incursion lesz, akkor azt úgy elengednék, annyira nem vennék zokon az amcsik.  Azt pedig több alkalommal is kimondta, hogy Ukrajna nem NATO-tagállam, így nem köteles őket megvédeni, az 5 cikkely itt nem érvényes, pá. Ahogy az sem túl hervasztó az oroszoknak, hogy Biden közölte az ukrajnai területeken tartózkodó amerikai állampolgárokkal, hogy 48 órán belül hagyják el az országot, különben az amerikai hadsereg sem fog nekik segíteni. Az az amerikai hadsereg, amelynek elitegységei a világ segglyukába is elmennek amerikai túszokért, most kijelenti – hol Biden, hol Blinken, hol Sullivan hangján keresztül – hogy akár amerikai életek árán is megengedi az oroszoknak, hogy fegyverrel a kézben duhajkodjanak Ukrajna területén.

És ugye ebbe a közegbe robbant bele a „szerdán indul a háború”, majd kedd este a brit The Mirror közölte, hogy keddről szerdára virradó éjjel, moszkvai idő szerint három órakor, megindul a támadás, méghozzá bombázásokkal kezdenek, majd ezt követi a tankok benyomulása. És lőn éjjel három óra moszkvai idő szerint, és lőn reggel, és lőn dél, anyám is elkészült a paszulylevessel, de ez a gaz Putyin-pincér továbbra sem bírja kihozni a jenkiasztalra a háborút…. Mi több, ma reggel érkezik a hír, hogy a Krímből hazamennek az orosz katonák.

Miért idiotizmus, amit látunk?

Olvasom szerteszana a közösségi médiában, hogy mennyire zseniális volt Biden, ugyanis azzal, hogy kinyögte a háború dátumát megelőzte az oroszokat, akik így kénytelenek visszavonulni, mert lelepleződtek. Ikken, ezt komoly emberek IS leírják, vallják, ez pedig mindent elmond a magyar átlagolvasó és még átlagosabb politikus értelmi színvonaláról. Azt szeretnék, hogy ez így legyen, tehát így is van, a többieknek kuss, ők nem értenek hozzá.

Azért nyálazzuk csak át alaposabban a történések értelmét: Biden megtudja, hogy Putyin elnök kiadta a parancsot, indul a banzáj, szerdán, éjjel három órakor. És ezt az infót világgá kürtöli – pénteken!!!! Annyi idő már úgysincs, hogy aki nem készült fel, az még felkészülhessen, az oroszok viszont, ha tényleg pénteken megy ki a parancs, akkor már legkésőbb csütörtökön indulásra készen állnak. És mi gátolná meg őket abban, hogy oké, Biden megtudta, akkor nem szerdán indulunk, hanem pár nappal korábban, mondjuk hétfőn este, esetleg szombaton ebédidőkor, a déli harangszó után? Ezzel azt akarom érzékeltetni, hogy az információ világgá kürtölésének az égadta világon semmilyen szerepe nem volt abban, hogy az oroszok visszavonuljanak, mert nem is lehetett benne szerepe, egyáltalán, bármerre is vonuljanak, az orosz hadsereg főparancsnoka, bizonyos Putyin nem fog Biden sajtónyilatkozatai alapján háborút tervezni, arra nekik ott van az FSZB. És ha már FSZB, akkor honnan tudjuk, hogy már nem halott az az informátor, aki a putyini parancsot elküldte az amerikaiaknak (ha az valós volt?), és honnan tudjuk azt, hogy a háború szerdán éjjel háromkor nem egy FSZB-s manőver volt?

Egy jó kis dezinformáció,

ami arra szolgálat, hogy az ellenfél valós állapotát felmérje – ez ugyanis maradéktalanul sikerült az oroszoknak, ha efeszbés akció volt, ha nem, ugyanis világosan kiderült számukra, hogy Bidennek van beépített embere/vagy Bidennel bármit be lehet etetni – most akkor mindenki döntse el melyik a  súlyosabb, az orosz vezérkarba amerikai kémet beépíteni nem látványos feladat, évekig eltarthat, és nem hiszem, hogy annyian lehetnek, hogy válogatna tudna közülük a CIA, a másik esetben pedig Biden és hivatala nem képes információkat ellenőrizni, mi több, a felületesen ellenőrzött infókkal a világ elé is áll, szóval, vannak itt még lehetőségek ebben a kapcsolatban, talán nem véletlen, hogy Osama bin Laden is figyelmeztette anno a tálibokat, csak azt a gépet ne lőjék le, amelyiken Biden ül, akkor még alelnökként, mert az ő elnöksége allahi szerencse lesz miden muzulmánnak, Afganisztánban pedig már érzik is ennek igazságát.

Mindezt Biden úgy követte el, az 1945 utáni Európa legsúlyosabb, legveszélyesebb kibontakozóban levő konfliktusának idején, hogy Amerika szavahihetősége a casus belli-k terén, khm, hogy is mondjam, finoman is szólva korlátozott. Az iraki háborút megelőző hazugságcunami, az afganisztáni kivonulás, a Biden-kampányban elhangzó riogatások, miszerint, ha Trump veszít, akkor háborút indít, mi több, megnyomja a piros gombot, jön az atomvillanás és vége mindennek, csak a demokraták képesek megmenteni a bolygót stb. Most őszintén, mire gondolhat mindenből egy orosz elemző? Még az átlagember is egyre nagyobb undorral követi, hogy mi zajlik a szabadság hazájában…

És Európa?

Európa rákönyökölt a radiátorra, előrehajolt, és várta az anális élvezeteket – Klaus Iohannis sietett újabb használt repülőgépeket vásárolni, miközben az általa összetákolt nemzeti koalíciós kormány arra sem volt képes két hónap alatt, hogy az elszabaduló energiaárakkal kezdjen valamit, a járványról már nem is beszélve. A németek feltűnően csendben maradtak, még a látszatát is igyekztek elkerülni annak, hogy ők Oroszországot bántani szeretnék, a többi államfő és miniszterelnök pedig ott bégetett a sorban, amit Biden állított be, kivéve Macron francia elnököt, és Orbán Viktor magyar kormányfőt – mindketten jártak Moszkvában, mindketten elérték azt, hogy Putyin kijelentse, továbbra is szeretne tárgyalni a kérdésekről, ami már félig a békés megoldások záloga is lehetne, persze a történetet erősen veszélyeztetheti egy német különalku, nem kell messzire menni, a Nabucco idején már megtörtént, ezért nincs most orosz gázon egyebünk Európában. Mindeközben a magyarországi ellenzék, az, amelyik saját bevallása szerint kormányra készül semmit sem bírt hozzátenni a geopolitikai feszültségek oldásához, azon kívül, hogy O1G.

Gratulálok, szép teljesítmény!

Európa évtizedek óta nem volt ennyire közel egy olyan háborúhoz, amely Magyarország szomszédjában zajlana, akkor a honi ellenzék úgy gondolta, hogy a belpolitikai szennyest Donbaszban és Luganszkban kéne kiöblíteni, ott hamarabb szárad, vagy fene tudja mire számítottak, számomra rejtély, hogy miért nem hívták fel valamelyik ellenzékhez közel álló külpolitikai sajtóst, aki időben szólt volna nekik: csajok, srácok, ezt nem most kéne! Milliószor mondtam, de mondom újra: az ellenzéki sajtóban dolgozók intellektuális színvonala messze, de messze, fényévekkel előzi az ellenzéki politikusokét – az ebben rejlő kognitív disszonancia pedig nem marad következmények nélkül!

Következtetés

Biden nagyon, de nagyon elkúrta. Hiába kapna most tuti infót, hogy vasárnap mégis indul a háború, hiába szólna mindenkinek a bolygón, senki nem hinne már neki, úgy járt, mint farkassal viccelő pásztorfiú a népmesében. Csakhogy az, ami a napokban zajlott le a szemünk előtt nem mese, hanem a kőkemény valóság, és mindennek egyenes következménye, hogy az orosz fenyegetéssel, fenyegetettséggel a következő évtizedben számolnunk kell! Ez csak akkor változna meg, ha geopolitikai összetevők közül valami annyira megváltozik, hogy az oroszt fogjuk szövetségesként elfogadni egy nagyobb veszedelem kivédésnek érdekében – na, képzeljétek el mekkora lenne az a veszedelem, és mit tennének majd akkor azok az intellektuális hanyatlástól szenvedő politikusok, akik most sem, tudtak megbirkózni a helyzettel?

Isten óvjon mindannyiunkat!

Ghonzó

Kapcsolódó:

(Nethuszár)

2022. 02. 16. 17:14:20

Pincér! Egy tányér háborút kérek, sok laskával!

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: